Brain

Zwykłe produkty dla Twojego niezwykłego mózgu

Któż w obecnych czasach nie chciałby posiadać niezawodnej pamięci pozwalającej na zapamiętywanie wszystkie nauczanych treści bez konieczności ciągłego ich powtarzania. Czyż nie podziwiamy wybitne umiejętności w tej dziedzinie sawantów czy synestetyków, którzy przykładowo potrafią wymienić wartość liczby π (czyt. Pi) nawet do 31 811 cyfry po przecinku! A czy słyszeliście już o Temistoklesie, który znał imiona wszystkich (około 20 tysięcy) mieszkańców swojego miasta albo o słynnym odkrywcy Troi Heinrichu Schliemannie, który języka obcego uczył się w sześć miesięcy, a znał ich około dwudziestu w mowie oraz piśmie? I choć takie wybitne zdolności posiada tylko niewielka grupa szczęśliwców, to że dzięki odpowiednim, długotrwałym ćwiczeniom możemy osiągnąć równie zachwycające wyniki.

Ważna jest także odpowiednia dieta, ponieważ bez dostarczenia odpowiednich pokarmów nawet umysł geniusza nie funkcjonuje prawidłowo. Poznajcie kilka najzdrowszych propozycji żywieniowych dla tuningu naszego mózgu 🙂

Mini mózg w skorupie

Zagadka tytułu zostanie rozwiązana jeśli dokładnie przyjrzycie się owocowi (a raczej z botanicznego punktu widzenia nasieniu) orzecha włoskiego. Czy nie przypomina Wam kształtem półkul mózgu? A no właśnie! Biorąc pod uwagę duże zawartości dobroczynnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także znaczne pokłady dobrze przyswajalnego magnezu, rzeczywiście można w stosunku do niego użyć określenia- pożywienie umysłu. Dodatkowym atutem jest bogactwo antyoksydantów, które mogą zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, przede wszystkim chorobie Alzheimera czy łagodnym zaburzeniem poznawczym.

Ryba dla wyższego IQ

Do prawidłowego rozwoju tkanki nerwowej niezbędne są nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednym z nich jest DHA, czyli inaczej omega 3. Jego głównym źródłem są morskie ryby m.in. łosoś, makrela czy tuńczyk. Naukowcy zalecają stosowanie ich 2-3 razy w ciągu tygodnia.

Woman in kitchen preparing fish dish

Co zyskujemy? Szwedzkie badania sugerują, że regularne spożywanie ryb polepsza koncentrację, usprawnia procesy myślowe oraz udoskonal przyswajanie informacji. U rybich amatorów stwierdzono nawet większe średnio o 6 punktów, IQ w stosunku do osób, które unikają ich spożywania. Ponadto regularne dostarczanie kwasu DHA przyczynia się do utrzymania błyskotliwości aż do późnych lat życia.

Nieoceniona borówka

W kwestii poprawy funkcjonowania mózgu, ten owoc nie ma sobie równych. To prawdziwa bomba flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, dodatkowo usprawniających krążenie mózgowe oraz spowalniających procesy starzenia się komórek nerwowych.

W celu potwierdzenia borówkowych zalet, jeden z uniwersytetów podjął się przeprowadzenia badań na myszach. Co wykazał eksperyment? Gryzonie karmione jagodami szybciej odnajdywały drogę do pokarmu, a także lepiej radziły sobie w zadaniach wymagających zapamiętywania.

Teraz to chyba nikt nie będzie w stanie odmówić sobie spałaszowania jagód ze śmietaną czy w formie pysznych pierogów 🙂

 

Czekolada godna geniusza

Tajemnicą gorzkiej czekolady jest zwiększona zawartość kakao, które odpowiada za niezwykłe właściwości tego przysmaku. A to ze względu na zawarte polifenole i flawonoidy, które przyczyniają się do lepszego ukrwienia tkanki mózgowej. Ponadto dostarczana z tym pokarmem fenyletyloamina jest podstawą do zwiększenia ilości dopaminy, neuroprzekaźnika odgrywającego istotną rolę w poprawieniu koncentracji i pamięci.

W badaniach wykazano, że jej stosowanie może przyczynić się do polepszenia zdolności matematycznych, w tym szybszego liczenia w pamięci czy sprawniejszej umiejętności wyprowadzania wzorów. Chcesz być orłem z matematyki? Podjadaj kawałki czekolady podczas zadań domowych lub pracy w biurze.

Awokado – inny owoc

Vollkornbrot mit Avocado bestrichen

Swoją „inność” zawdzięcza obecności tłuszczu w swoim miąższu zamiast słodkich węglowodanów. Wielu konsumentów rezygnuje z jego zakupu z prostej przyczyny – niewiedzy na temat stosowania. A awokado z powodzeniem może zastąpić masło czy margarynę jako podstawowy tłuszcz do smarowania pieczywa.

Dodatkowo dla wyrazistości smaku można dodać do niego przypraw czy ziół. Naprawdę opłaca się zakup tego owocu jako że jest istną kopalnią magnezu, żelaza, potasu, witamin C, E, K oraz witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, więc jeśli nie służy nam mleko krowie możemy stosować awokado.

Codzienne nasze „centrum dowodzenia” przyjmuje, przetwarza i przechowuje miliony informacji. Warto zadbać o to, aby nigdy nas nie zawiodło…

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *