Acerola-greenlife

Zwiększ odporność organizmu z acerolą

W życiu każdego zdarzają się chwile lepsze i gorsze. Dotyczy to również odporności. W codzienność wpisany jest bowiem, wzrost i spadek formy. Upraszczając, jest to sinusoida, na której kształt wpływa wiele czynników. Ale nie o zależnościach będzie dziś mowa, lecz o tym jak naturalnie wspomóc układ odpornościowy.

Acerola znana jest pod rozmaitymi nazwami, m.in.: nadgwiazda granolistna, malpigia granolistna oraz wiśnia z Barbados. Wywodzi się natomiast z Wysp Karaibskich. Tak przynajmniej twierdzą historycy i inni specjaliści. Obecnie egzotyczna roślina z powodzeniem uprawiana jest w Australii, Brazylii, Teksasie, na Florydzie, a także w upalnych regionach Azji i Afryki.

Gdyby legendarni piraci zamiast beczek rumu zabierali na morskie podboje acerolę, z pewnością nie chorowaliby na szkorbut. Powód jest oczywisty. W drobnych owocach znajduje się rekordowa ilość witaminy C. Naukowo udowodniono, że szklanka soku z owoców tej wspaniałej rośliny, zawiera tyle kwasu askorbinowego, co czternaście litrów soku pomarańczowego. Ponadto acerola stanowi bogactwo witaminy A, witaminy z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, kwasu jabłkowego, manganu, białka oraz siedemnastu karotenoidów, wśród których większą część stanowi Beta-karoten. Dzięki imponującej zawartości wymienionych składników, wiśnia z Barbados opóźnia procesy starzenia i ogólnie wzmacnia organizm. Jako naturalny suplement, polecana jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
Acerola-greenlife-blog
Każdy kto z dystansem podchodzi do owocu rodem z Karaibów, powinien wiedzieć że: jedna acerola zawiera tyle witaminy C, co kilogram cytryn. Podobnie rzecz się ma z czarną porzeczką, która uważana jest za cenne źródło łatwo-przyswajalnego kwasu askorbinowego. Uwaga: acerola zawiera dziesięć razy tyle witaminy C, co czarna porzeczka! Na tym jednak nie koniec. Z badań wynika, że także aktywność przeciw-rodnikowa soku z egzotycznej wiśni, jest dużo większa niż w przypadku innych owoców.

Warto pamiętać, że organizm ludzki nie gromadzi kwasu askorbinowego, a jej nadmiar jest natychmiast wydalany. W związku z powyższym, łykanie garści tabletek z nadzieją zwiększenia odporności, mija się z celem. Co więcej, forma pigułki, nie gwarantuje dobrego przyswajania, tak przyjmowanych witamin. Dlatego niezwykle ważne jest regularne dostarczanie organizmowi witaminy C, w postaci łatwo-przyswajalnej. Takiej jaka znajduje się w aceroli.

Jeśli masz wątpliwości, czy włączać naturalne suplementy w codzienne menu, sprawdź jakie są kluczowe objawy niedoboru witaminy C. Oto krótka ściągawka:

– kruchość naczyń krwionośnych,
– anemia,
– próchnica nazębna,
– przedwczesne starzenie się skóry,
– bóle w mięśniach i stawach,
– słaby apetyt,
– problemy z koncentracją,
– wzmożone odczuwanie bólu,
– pogorszenie nastroju, a nawet depresja,
– osłabienie kondycji fizycznej,
– problemy ze snem,
– ogólne osłabienie organizmu,
– wyraźny spadek odporności na choroby i zakażenia.

Wielkie zalety małej aceroli
Dobrym pomysłem jest spożywanie produktów z acerolą przez cały rok, a szczególnie w sezonie przeziębień i grypy. Jak już wiesz, podnosi ona naturalną odporność organizmu oraz stymuluje układ immunologiczny do zwiększonej produkcji przeciwciał zapewniających ochronę przed wirusami. To jednak nie wszystko. Acerola zawiera szereg łatwo przyswajalnych składników o szerokim zakresie działania, m.in.:

– oczyszczają organizm z toksyn,
– wzmacnia naczynia krwionośne,
– przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych,
– obniża ciśnienie tętnicze,
– obniża natężenie stresy oksydacyjnego,
– chroni organizm przed wchłanianiem dymu tytoniowego,
– zapobiega zaćmie oraz degeneracji siatkówki oka,
– wspomaga naturalną produkcję kolagenu,
– zwiększa przyswajanie żelaza,
– wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

W medycynie naturalnej świeże owoce bądź sok z aceroli stosowano w leczeniu anemii, dolegliwości wątroby, dolegliwości płuc, biegunki, ospy wietrznej, czerwonki, wzmacnianiu układu odpornościowego, przeziębieniach oraz w chorobach wieku podeszłego.
greenlife-acerola
W jakiej formie przyjmować acerolę?
Ponieważ owoce aceroli są niezwykle delikatne i szybko się psują, dostęp do świeżych jest ograniczony. Z egzotycznych jagódek wytwarzane są galaretki, desery, lody, dżemy, a także kompoty. Na szeroką skalę najczęściej produkowane są soki, tabletki, mrożone koncentraty i preparaty sproszkowane. Sok z egzotycznej wiśni bywa również dodawany do odżywek witaminowych dla najmłodszych dzieci. Zalety aceroli nie uszły uwadze koncernów farmaceutyczny. Owoce ten wchodzi w skład specyfików witaminowych i innych produktów polecanych przy infekcjach, przeziębieniach, spadku odporności oraz chorobach przewlekłych. Acerola znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – jako składnik maseczek przeciwzmarszczkowych.

Lepiej zapobiegać niż leczyć – to powiedzenie, które mimo upływu czasu nie traci na aktualności. Zamiast pochłaniać garść tabletek, lepiej jest zadbać o odporność naturalnie, czyli bombą witaminową. Skorzysta na tym nie tylko układ immunologiczny, lecz cały organizm. Szukaj produktów z acerolą w dobrych sklepach i przed zakupem zawsze sprawdzaj skład. Może się okazać, że np. nabyłaś sok zawierający więcej soku jabłkowego niż wiśni z Barbados.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *