żurawina właściwości

Żurawina – naturalny antybiotyk i przeciwutleniacz

Kiedyś była nazywana ‚cytryną dla ubogich’, lecz dziś żurawina na równi z czosnkiem czy oregano zalicza się do grupy naturalnych antybiotyków – przede wszystkim ze względu na silne działanie grzybobójcze.

Żurawina – właściwości

W 1840 roku odkryto związek pomiędzy pracą pęcherza a żurawiną. Dzisiejsze badania potwierdzają, iż żurawina ma wartości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu przyczynia się do poprawy funkcjonowania pęcherza moczowego, pomaga w schorzeniach skóry i przy wrzodach żołądka. Dawniej żurawina stosowana była w walce z przeziębieniami, anginami i podczas problemów z pęcherzem. Najlepszym środowiskiem dla wzrostu żurawiny są wysokie torfowiska, powstałe ze zbiorników wodnych porośniętych roślinnością. To podłoże sprawia, że w żurawinie znajduje się tyle właściwości odżywczych, czyli proantocyjanidyny, chroniące wątrobę, obniżające ilość cukru we krwi i wzmagają pracę serca. Najlepiej jednak żurawina działa na układ moczowy. Żurawina oprócz właściwości aseptycznych ma też dla organizmu właściwości odżywcze. To źródło witamin A i C z grupy B. Najwięcej ich mają świeże owoce (od października do stycznia). Jeżeli zostaną one odpowiednio zabezpieczone, można trzymać je w lodówce do trzech miesięcy. Wersja zasuszona zachowuje swoje właściwości nawet kilka lat. Owoce żurawiny znoszą wysokie temperatury, dlatego można ją gotować bez utraty właściwości odżywczych.

żurawina do mięsa

Żurawina – działanie

Żurawina pomaga przy infekcjach dróg moczowych, na które najbardziej narażone są kobiety (mężczyźni znacznie rzadziej). Badania dowodzą, że 30% kobiet miało w swoim życiu tę przypadłość. Infekcje te wywołują bakterie Escherichia coli poprzez osadzanie się na ściankach róg moczowych i wywołując infekcję. Żurawina zmniejsza ich przyczepność, co prowadzi do zmniejszenia ich ilości w ciele, dlatego swoim działaniem żurawina może przyczynić się do zmniejszenia ilości infekcji, również u osób mających problemy z całkowitym opróżnieniem pęcherza (przerost prostaty). Żurawina pomaga również osobom z cewnikiem i zaburzeniami na tle neurologicznym jak udar, schorzenia kręgosłupa, czy wylew. Osoby podatne na choroby układu moczowego powinny jeść żurawinę profilaktycznie.

Żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca
Posiada ona flawonoidy, dlatego zmniejsza występowanie chorób serca. Związki w niej zawarte zapobiegają zakrzepom i rozszerzają naczynia krwionośne. Zapobiega też utlenianiu się cholesterolu, więc zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i torowaniu się naczyń krwionośnych.

Żurawina chroni od wrzodów żołądka

Elementy wchodzące w skład żurawiny zatrzymują bakterie tworzące wrzody żołądka przed osadzaniem się w układzie trawiennym. Należy do nich np. Helicobacter pylori.

Żurawina suszona

Jest ona niedoceniana. Polecana jest przez lekarzy w zakresie żywienia. Niektórzy jedzą ją dla samego smaku, nie znając jej właściwości. Nie można jednak porównywać jej do suszonej, kandyzowanej odmiany, która posiada cukier, olej i środki konserwujące.

żurawina liofilizowana

Żurawina liofilizowana

Suszona po zamrożeniu, zwana inaczej jako liofilizowana, zachowuje smak i kolor świeżych owoców. Jedzona jest jako przekąska, dodatek do pożywienia, do jogurtów i musli. Polecana jest dla osób chorych na anemię. Pomaga przyswajać żelazo, a jak wiadomo, witaminy najlepiej przyswajają się z jedzeniem, a nie tabletkami. Ma ona długą datę ważności i nie traci wartości. Owoce to dobry dodatek do sałatek i mięs.

Żurawina – uprawa

Rośnie ona na bagnach i torfowiskach. Wilgotne i kwaśne podłoże należy zapewnić jej również w ogrodzie. Najlepszy odczyt to pH 3,0–4,0. Dobre podłoże to torf zmieszany z piaskiem i trocinami. Konieczne jest słoneczne miejsce, wówczas daje dobre plony. Krzewinki mogą być przemarzane, jednak przed zimą trzeba je okryć.

Żurawina – przepisy

Śledzie z żurawiną

Składniki:
– płaty śledziowe moczone w oleju- 0,5 kg
– suszona żurawina – 100 g
– cebula średnia – 1 szt.
– olej roślinny – 1/2 szt.
– ocet – 3 łyżki
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Żurawinę oblać wrzącą wodą i odcedzić. Cebulę obrać, pokroić i sparzyć i odcedzić. Śledzie pokroić na kawałki. Do garnka wlać olej z żurawiną, octem i pieprzem i ogrzać do połączenia, po czym ostudzić. Wymieszać ze śledziami, następnie przelać je do naczynia z zalewą. Odstawić na 24 godziny. Śledzie polać sosem i jeść z pieczywem.

ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Składniki:
– 150 g masła
– 1 szklanka płatków owsianych
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 g cukru
– 3 żółtka
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 szklanki żurawiny

Przygotowanie:
Mąkę, proszek, cynamon i płatki wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na gładko. Dodać żółtka. Do suchej masy przelać wszystko i wymieszać. Dodać rodzynki lub żurawinę. Uformować kulki i spłaszczać je. Nakładać na nasmarowaną powierzchnię blachy. Piec w temp. 175′ niecałe 25 minut.

Żurawina do mięsa

Składniki:
– 1 kg żurawiny
– ½ kg cukru

Przygotowanie:
Żurawinę umyć i rozgnieść w rondlu. Dodać cukier i mieszać na gazie, aż puści sok i będzie szklista. Konfiturę kłaść do słoiczków, po czym położyć je do góry dnem i pozwolić ostygnąć. Nie trzeba ich wekować. Produkty te pasują do każdego rodzaju mięs na zimno i ciepło.

żurawina do mięsa

Żurawina – przetwory

Sok z żurawin

1 kg żurawiny zalać 3 szklankami wody i gotować na ostrym ogniu, do czasu, aż się rozgotują. Następnie wlać do czystego naczynia na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce. Sok filtrować przez gazę, dodać 0,5 kg cukru, zagotować, ostudzić i wlać do butli.
Pić podczas infekcji moczowych.

Żurawiny w syropie

Kilogram przemrożonych żurawin wsypać do naczynia, po czym skropić je sokiem z cytryn. Zagotować dwie szklanki wody, dodać 0,5 kg cukru, następnie skórkę z cytryny. Zalać owoce zimnym sokiem i zamknąć słój. Jeść w razie przeziębienia i kłopotach z pęcherzem.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *