Set from green spice

Ziołowe oszczędzanie

Coraz większa dostępność świeżych ziół w polskich sklepach, sprawia, że chętnie korzystamy z takiej formy niż z zakupu suszonych przypraw. Trzeba przyznać, że żywa roślina w doniczce wygląda bardziej atrakcyjnie, w dodatku koszt zakupu takiego zestawu nie jest zbyt ekstrawagancki. Zdrowy rozsądek podpowiada nam jednak, że hipotetycznie do przygotowania posiłku potrzeba nam np. kilku listków bazylii, a do ponownego użycia pozostaje cała reszta rośliny. Jeśli zostawimy ją w doniczce, być może wkrótce niechybnie obumrze, zapomniana i niepodlewana przez kilka dni, zwłaszcza w przypadku kiedy gotujemy okazjonalnie. W trosce o dobro Waszych funduszy  (i roślinki), przedstawiam sposoby na umiejętne zagospodarowanie ziołowych „pozostałości”.

Zawsze świeże pod ręką

Jeśli chcemy, aby rośliny zachowały swoją świeżość, kolor, fakturę oraz zapach i były dostępne przez cały rok, warto rozważyć ich zamrożenie. Do przeprowadzenia tego procesu musimy zaopatrzyć się w specjalne woreczki do zamrażania żywności oraz w pisak (niezbędny amatorom), który pozwoli na opisanie zawartości takiego opakowania.

Po skompletowaniu zestawu, wystarczy posiekać zerwane wcześniej składniki, powkładać do woreczków i zamrozić. Z dietetycznego punktu widzenia taki sposób przechowywania jest najzdrowszy, gdyż pozwala na zachowanie wszelkich wartości odżywczych dostarczanych przez roślinę.

Ku ochłodzie

W upalne, letnie dni często sięgamy po różnego rodzaju napoje, byle tylko ugasić wciąż rosnące pragnienie. Aby urozmaicić smak np. niegazowanej wody mineralnej, często wybieramy owoce cytrusowe np. cytrynę, limonkę czy grejpfruta.

Ciekawą alternatywą może okazać się przygotowanie herbatki z dostępnych nam ziół, a nawet dodanie elementów roślinnych np. 2 lub 3 listki mięty włożone do szklanki przegotowanej wody, które nie tylko skutecznie przyniosą orzeźwienie, ale również będą wspaniałym elementem dekoracyjnym napoju.

Kulinarne wykorzystanie ziół

Pesto sauce jar

1)      Zrób domowe Pesto

Z myślą o jego wykonaniu, możesz zakupić świeżą bazylię. Dodając do posiekanych części (najczęściej liści rośliny) czosnek, oliwę z oliwek, ser parmezan oraz sól i dokładnym roztarciu wszystkich składników na gładką masę, otrzymujemy pyszny sos Pesto. Aby wzbogacić jego smak, możemy wsypać drobno posiekane orzechy włoskie lub małe kawałki grzanek. Powyższy przepis będzie doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, sałatek czy samodzielnie tworzonych kanapek.

2)      Przepis na sos winegret do własnej dyspozycji

 

Składniki: 9 łyżek octu winnego, półtora łyżki miodu wielokwiatowego, 0,5 łyżeczki soli morskiej, 50 ml oleju rzepakowego, 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii , 3 łyżki mielonego świeżego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Połącz trzy pierwsze składniki w naczyniu; powoli nalewaj oleju, aż wszystkie komponenty połączą się wzajemnie. Do tak przygotowanej mieszanki, dodaj posiekaną bazylię oraz uprzednio zmielony szczypiorek. Całość przełóż do osobnego, czystego pojemniczka i przechowuj w lodówce przez okres do 5 dni.

 

 

3) Osobista przyprawa do zadań specjalnych

Biorąc pod uwagę różnorodność świeżych ziół możemy sami tworzyć unikalną kompozycję przypraw. Wystarczy zakupić pożądane gatunki, następnie zerwać części lub wysuszyć (po wyjęciu z doniczki) całą roślinę na papierowym płótnie bądź porozwieszać na sznurkach w ciepłym, suchym miejscu. I voila! Teraz wystarczy połączyć wysuszone składniki i dodawać do przygotowywanych potraw.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *