tea and tea leaves

Zielona herbata w niecodziennych odsłonach

Zielona herbata została okrzyknięta najzdrowszym napojem świata przede wszystkim ze względu na znaczną zawartość silnych przeciwutleniaczy i niezbędnych składników odżywczych, które posiadają niezwykłe działanie na ludzki organizm. Pomimo zdrowotnych właściwości zielonej herbaty, niektórym osobom nie przypada do gustu jej intensywny, gorzkawy smak. Dziś przedstawię sposoby na rozwiązanie tego problemu.

Pij zielone!

Filiżanka zielonej herbaty, zamiast porannej kawy, to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Kojący i orzeźwiający napój, który można pić na gorąco lub zimno, wspaniale podkręca metabolizm, dzięki czemu możemy szybciej spalić zbędne kalorie – wystarczą dwie filiżanki dziennie.

Podczas, gdy wiele herbat zawiera przeciwutleniacze i witaminy, zielona herbata idzie o krok dalej. Nie tylko wspomaga proces odchudzania, ale również przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i powstania nowotworu. Jak widać, istnieje wiele powodów, dla których warto pić zieloną herbatę. Zobacz i wypróbuj kilka niezwykle zdrowych i smacznych przepisów kulinarnych z zielonej herbaty.

1. Herbata okraszona miodem i miętą

Przepis jest bardzo łatwy do wykonania i rozkosznie smaczny, a napój możesz podawać na zimno lub gorąco.

Składniki:
• 5 torebek  zielonej herbaty
• 2 szklanki pokrojonego w kostkę melona
• pół szklanka listków mięty
• 1/3 szklanki cukru

Wielkość porcji: 8

Wskazówki:

W dużej misce zagotuj 8 filiżanek  wody i zaparz herbatę. W międzyczasie, do dużego rondla włóż cukier, melon, liście mięty i 1 szklankę wody, a następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj około 8 minut lub do momentu aż melon będzie miękki. Całą mieszankę dodaj do herbaty,  poczekaj około 30 minut. Ostatecznie przecedź mieszaninę przez sito, podawaj z kilkoma kostkami lodu lub ponownie zagotuj.

2. Z malinową nutką

Tea with raspberry and a napkin on board

Kolorowa malina nasyci mrożoną, zieloną herbatę w nieco słodszy, owocowy smak.

Składniki:
• 5 torebek zielonej herbaty
• 1/2 szklanki cukru
• 2 szklanki świeżych lub rozmrożonych malin

Wielkość porcji: 8

Wskazówki:

W garnku zagotuj 8 filiżanek wody i wrzuć torebki herbaty do zaparzenia. W międzyczasie, w rondelku doprowadź 1 szklankę wody, maliny i cukier do zagotowania. Gotuj na wolnym ogniu, aż maliny będą miękkie. Dodaj wszystko z rondelka do herbaty, poczekaj około 30 minut i umieść w lodówce na około 2 godziny. Na koniec przecedź mieszankę przez sito, usuń części stałe i podawaj z kilkoma kostkami lodu.

3. Peach Green Tea

two glasses of sweet peach iced tea

Połączenie brzoskwini z zieloną herbatą jest chyba najsmakowitszą recepturą świata. Zamiast kupować gotowe napoje, możesz wykonać samodzielnie taki płyn. Herbata jest łatwa do wykonania, więc dlaczego nie spróbować już teraz?

Składniki:
• 5 torebek zielonej herbaty
• 1/3 szklanki cukru
• 4 szklanki świeżych brzoskwiń pokrojonych w plasterki

Wielkość porcji: 8

Procedura zaparzania herbaty jest taka sama jak w podanych wyżej przepisach, natomiast w dużym garnku doprowadź do wrzenia 1 szklankę wody, cukier i brzoskwinie; gotuj około 12 minut. Całość dodaj do herbaty i pozostaw do ochłodzenia w temperaturze pokojowej, przesącz przez sitko i wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie możesz dodać kilka kostek lodu lub przyozdobić napój listkiem mięty.

To tylko niektóre z możliwych przepisów, a może masz swój sposób na wzbogacenie smaku najzdrowszej herbaty świata?

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *