Jablkowy-ocet

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy rzeczywiście skuteczny?

Domowe sposoby walki z otyłością i nadwagą cieszą się coraz większą popularnością – nic zresztą dziwnego, ponieważ ludzie wolą stosować naturalne metody i naturalne składniki, niż zażywać różnego rodzaju preparaty i lekarstwa. Wierząc w siłę natury, rzeczywiście można wspomóc utratę wagi – doskonale sprawdza się bowiem w tej roli ocet jabłkowy. To znany od lat specyfik, który może pobudzić metabolizm i poprawić trawienie. Tkwi w nim wiele zdrowotnych właściwości (między innymi świetnie wpływa na kondycję skóry), jednak podziwiany jest głównie za swój wpływ na odchudzanie. Czy rzeczywiście można dzięki niemu sporo schudnąć i w jaki sposób go stosować? Skąd w ogóle pomysł, ażeby pić ocet jabłkowy, by pozbyć się nadwagi?

Ocet-jablkowy

Ocet jabłkowy – właściwości odchudzające

Podobno ocet jabłkowy piła nawet Kleopatra – można więc uznać, że rzeczywiście jest skuteczny, skoro przez tyle wieków przetrwała ufność w jego niezwykłe, odchudzające właściwości. Także Hipokrates – grecki uczony i lekarz, uznawany za ojca medycy – stosował ocet jabłkowy. Co prawda dla niego było to remedium na kłopoty z układem oddechowym, ale używał go także przy problemach trawiennych.
Sekret octu jabłkowego tkwi w zapewnianiu sytości, gdy dodamy go do posiłków. Optymalna dawka to 1-2 łyżki dziennie, Już tyle wystarczy, by wpłynąć na regulację układu trawiennego i usprawnić jego działanie. Ocet oczyszcza organizm, pozbywając się zalegających w nim toksyn. Już samo to sprawia, że tracimy około 2 kilogramów – i że czujemy się o wiele lżej oraz mamy więcej energii do działania. Wyrzucenie toksyn z ciała zapewnia świetne samopoczucie. Ocet jabłkowy wspomaga jednak również produkcję soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych.
Istotne jest jednak picie dużej ilości wody w czasie kuracji octem jabłkowym – usuwa on bowiem jej nadmiar. To także sprawia, iż waga pędzi w dół, jednak nie chcemy się przecież odwodnić! Picie dużej ilości wody sprawia, że rozpuszczone w niej toksyny są wypłukiwane z naszego ciała, zaś odwodnienie nie następuje, ponieważ stale dostarczamy nową wodę.
Prawdą jest i to, że ocet jabłkowy potrafi przyspieszyć przemianę materii oraz spalanie tłuszczu – powoduje bowiem rozszczepianie się komórek tłuszczowych. Zatem czy możliwe jest schudnięcie dzięki niemu? Owszem! Trzeba tylko pamiętać i o tym, żeby nie przekraczać zalecanej dawki dobowej, aby nie podrażnić śluzówki żołądka. To mogłoby wywołać wrzody – a przecież spadek wagi nie jest tego wart!

Jablkowy-ocet-sklep

Ocet jabłkowy – inne właściwości zdrowotne

Ocet jabłkowy to odmiana octu, wytwarzana na bazie jabłkowej. To wodny roztwór kwasu octowego, który powstał w procesie fermentacji jabłek. W przeciwieństwie do zwykłego octu, którego zapachu wiele osób nie może znieść, ocet jabłkowy jest smaczny i miło pachnie – choć jest to zapach bardzo charakterystyczny. Ocet jest na tyle dobrym produktem spożywczym, że można go dodawać do wielu potraw – a nie tylko pić po wymieszaniu z wodą. Możemy zatem kurować się nim właściwie niepostrzeżenie – czyniąc z niego składnik obiadu czy kolacji.
Ocet jabłkowy zawiera tak wiele witamin i minerałów, że warto go spożywać nie tylko jako środek odchudzający, ale również po prostu jako produkt, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie! Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę P, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Do tego potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, siarkę, miedź, sód, żelazo, fluor i krzem. Ocet potrafi opóźniać procesy starzenia zachodzące w naszym ciele (dlatego też zapewnia piękną skórę!), a także pozytywnie wpływa na cały układ krwionośny. Dzięki niemu można się ustrzec miażdżycy, pokonać nadciśnienie, zapobiec chorobom serca i obniżyć poziom cholesterolu. To także zasługa pektyny, pochodzącej z jabłek, która znajduje się w nim w dużych ilościach. Ocet jabłkowy wzmacnia także układ odpornościowy – to samo zdrowie!

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak stosować?

Jak już wspomniano, warto dodawać ocet jabłkowy (w ilości 1-2 łyżek dziennie) do różnych potraw – na przykład mięsnych. Może być także świetnym dodatkiem do sosów i majonezów. To także wyborny dodatek do sałatek. Spora część osób miesza go jednak ze szklanką wody i wypija na około 30 minut przed posiłkiem. Wybornie neutralizuje szkodliwy wpływ na ciało tłustych potraw, więc po takim tłustym obiedzie nie będziemy odczuwać jego nieprzyjemnych skutków – na przykład niestrawności. Jeśli chcemy wspomóc odchudzanie i zależy nam na jak najlepszym efekcie, zażywajmy ocet jabłkowy 3 razy dziennie, mieszając 1 łyżeczkę od herbaty ze szklanką wody. Taką miksturę należy wypić na 30 minut przed każdym głównym posiłkiem w ciągu dnia, a zatem śniadaniem, obiadem i kolacją.
Oczywiście, ocet jabłkowy możemy przygotować sami w domu, lecz będzie to wymagało kilku produktów i mnóstwa wolnego czasu. Musi bowiem nastąpić proces fermentacji. Lepiej zatem kupić gotowy ocet jabłkowy – ale wybierajmy te ekologiczne, od dobrego producenta, aby mieć pewność, że jest bezpieczny. Świetnym wyborem jest ocet jabłkowy BIO firmy Alce Nero – produkt ekologiczny (składniki pochodzą z ekologicznych upraw), a zatem bez zbędnych dodatków, konserwantów i ulepszeń.

Sol-epsom-greenlife

Piękne włosy z solą epsom!

Przeglądając internet trafiłam, na ciekawą informację, która stała się inspiracją do dzisiejszego artykułu. O włosy można dbać na wiele sposobów, co nie jest dla ciebie niespodzianką. Z pewnością posiadasz wiele produktów do domowej pielęgnacji. Maseczki, odżywki, serum, olejki, oleje… Ale czy próbowałaś poprawić kondycję włosów solą epsom? Produkt ten od pewnego czasu jest absolutnym hitem w salonach SPA!Brzmi intrygująco, prawda? Ja również byłam zaskoczona i dlatego postanowiłam podzielić się z tobą swoją wiedzą.

Co to jest sól epsom?
Chociaż sól nie kojarzy się ze zdrowiem, ta posiada wspaniałe właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, dzięki którym podbija serca kobiet. Wszak każda z nas pragnie zachować piękny wygląd i urodę jak najdłużej. Najprościej rzecz ujmując, sól epsom to siarczan magnezu. Posiada także dwie inne nazwy: sól angielska i sól gorzka. Wywodzi się z Anglii, z miasta Epsom, gdzie wspomniany związek chemiczny był początkowo odparowywany ze źródeł wody mineralnej.

Sól epsom przypomina nieco sól kuchenną i na tym kończą się podobieństwa do kultowego produktu kuchennego. Siarczan magnezu nie posiada zapachu, ma gorzkawy smak i neutralne pH.

Sól angielska zawiera jony siarki i magnezu, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji ciała i włosów. Na tym jednak nie koniec. Wykazuje korzystne działanie na cały organizm, m.in.: oczyszcza, odtruwa, odmładza, relaksuje, działa antyłojotokowo, antybakteryjnie i antyzapalnie. Znacznie lepiej wchłania się przez skórę, niż jako środek aplikowany doustnie.
greenlife-solepsom
Minerały dla pięknych włosów
Zdrowe, lśniące, miękkie włosy, nie są dziełem przypadku, lecz efektem przemyślanych działań. Pisząc przemyślanych, mam na myśli wybór produktów pod względem składu. Nie oczekujmy się, większość szamponów i odżywek poza cudownymi składnikami, zawiera także chemiczne dodatki, których działanie może być nieco inne niż się wydaje. Rezultaty także. Czego nie powinno zabraknąć w dobrym preparacie? Po pierwsze magnezu – pierwiastek ten odgrywa znaczącą rolę w procesach energetycznych organizmu, podczas których dochodzi do syntezy białek ustrojowych. Białka ustrojowe są niezbędne do wzrostu włosów, regeneracji włosów i ich korzeni. Co więcej magnez m.in. odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, blokuje szkodliwe działanie toksycznych substancji, reguluje aktywność ponad trzystu enzymów i wspomaga układ odpornościowy. O niedoborze tego pierwiastka świadczy wypadanie włosów, pękanie paznokci, bóle głowy, zaburzenia snu.

Po drugie siarka, czyli związek uczestniczący w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Zapobiega na przykład nadmiernemu rogowaceniu skóry oraz rozprzestrzenianiu się zmian na jej powierzchni. Ponadto stanowi budulec kreatyny, tkanki łącznej i kolagenu. Złuszcza i zmiękcza naskórek, uelastycznia i wygładza skórę, poprawia ukrwienie skóry głowy, a także przywraca prawidłowe pH skóry głowy. Niedobory siarki zdradza kondycja włosów – stają się one twarde, wypadają oraz skóry, która staje się blada i pozbawiona jędrności.

Jak kupować sól epsom?
Otóż odradzam zakupy w sklepie ogrodniczym. Tak, tam również znajduje się ten wspaniały produkt, ale nie nadaje się do użytku zewnętrznego. Jego przeznaczeniem jest odstraszanie ślimaków beztrosko egzystujących w ogrodzie. Produkt ten nie nadaje się również do stosowania w celach kosmetycznych ani do zażywania do ustnego bowiem, może zawierać sporo zanieczyszczeń w tym, szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie.

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup siarczanu magnezu w czystej chemicznie postaci oznaczonego symbolem CZDA ( czysty do analizy), opcjonalnie – do zastosowania spożywczego. Bez obaw, można nabyć sól epsom w aptece bądź w sklepie z ekologiczną żywnością.
epsom-greenlife
Sól epsom dla włosów
Siarczan magnezu znajduje zastosowanie jako dodatek do szamponu, peeling skóry głowy oraz maseczka do włosów.

Przygotowanie szamponu jest niezwykle proste, wystarczy oddać porcję soli epsom do ulubionego preparatu myjącego, a następnie wymieszać. Szampon skutecznie oczyszcza włosy z zanieczyszczeń uniemożliwiających wchłanianie substancji odżywczych, poprawia wygląd włosów i zwiększa ich objętość.

Peeling do skóry głowy przygotujesz dodając sól gorzką do małej ilości szamponu. Kolejnym krokiem jest rozdzielenie włosów na partie i wcieranie preparatu w skórę głowy. Po zakończeniu zabiegu drobinki soli należy spłukać wodą. Skóra głowy jest odświeżona, krążenie pobudzone, a włosy lekkie i puszyste.

Aby przygotować maseczkę do włosów, należy połączyć sól epsom z dobrą maską – tu warto trochę zainwestować, w proporcji jeden do jednego. Kolejnym krokiem jest podgrzanie mieszanki w kąpieli wodnej, tak, aby drobinki szybciej się rozpuściły. Gdy konsystencja maski jest optymalna, pozostaje już tylko nałożenie jej na wilgotne włosy na około dwadzieścia minut. Włosy po zastosowaniu maseczki zyskują zdrowy wygląd, blask i sprężystość. Zdaniem zwolenniczek takiej kuracji włosy odbijają się u nasady, stają się wyraźnie grubsze, mocniejsze i dłużej świeże.

Sól epsom nie jest wskazana dla osób, których włosy mają tendencję do przesuszania.

kawa

Czy kawa z ekspresu jest zdrowsza?

Kawa – bez niej miliony ludzi nie są w stanie wyobrazić sobie życia. Często słyszy się bardzo popularny slogan, że nie ma nic lepszego jak rozpoczęcie dnia od kubka gorącej kawy. Jest to jeden z najbardziej rozpowszechnionych i popularnych na całym świecie napojów. Działa na nasz organizm pobudzająco i przyśpiesza przemianę materii. Najczęściej jednak – niestety – pijemy tą rozpuszczalną, przygotowywaną szybko poprzez zalanie granulek wodą. Czy jednak kawa lepiej smakuje i ma więcej zdrowotnych właściwości, gdy parzymy ją w ekspresie?

Skąd pochodzi i gdzie produkuje się kawę

Kawa pochodzi z regionu Etiopii, zaś z czasem została rozpowszechniona na Bliskim Wschodzie. Do Europy dotarła nieco późno, bowiem dopiero w XVI wieku (do Polski w XVII wieku). Odbyło się to w dużej mierze dzięki wymianom handlowym z Imperium Osmańskim. Kawa powstaje z ziaren kawowca, które najpierw się pali, a potem – w zależności od potrzeb konsumenta – zostawia w naturalnej formie, mieli się lub doprowadza do stanu sproszkowania. Każdego roku na świecie produkuje się ponad 6 mln ton kawy. Przodują w tym kraje Ameryki Południowej, Afryki i południowo-wschodniej Azji, gdyż najlepiej rośliny kawowca hoduje się w klimacie tropikalnym lub równikowym. Głównym dystrybutorem kawy jest Brazylia, Wietnam oraz Kolumbia. Niedaleko za ich plecami, na kolejnych miejscach plasują się Indonezja, Indie, Etiopia, a także Meksyk.
kawa-greenlife
Zdrowa czy niezdrowa?

Przez lata uważano, że kawa niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Oczywiście, można znaleźć drobne uwagi, jak choćby to, że zaburza ona produkcję melatoniny, a tym samym może powodować problemy z zasypianiem. Zawiera także bardzo dużą ilość kofeiny, która jest jednym ze środków psychoaktywnych. Jednak prowadzone w ostatnim czasie badania udowadniają, że picie kawy działa bardzo dobrze na organizm ludzki – oczywiście jeśli nie będziemy przesadzać w ilościach wypitych kubków dziennie. Kawa spożywana w umiarkowanych ilościach wspomaga pracę mózgu, a także może działać korzystnie na wątrobę. Jeśli pijemy ją regularnie, może w znaczący sposób zmniejszyć się prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2, a także na chorobę Parkinsona. Oprócz tego dodaje nam energii i działa pobudzająco na cały organizm.
Jednak od niedawna za najlepszą uznaje się kawę z ekspresu, najlepiej ciśnieniowego. Dlaczego? Bowiem mielone ziarna są stosunkowo krótko w gorącej wodzie, a tym samym do naszego organizmu przedostaje się bardzo mało szkodliwych substancji, takich jak chociażby związki eteryczne. Kawa pobudzi wówczas pozytywnie nasz organizm, a dodatkowo będzie chronić układ nerwowy.
www
Sposoby przygotowania

Kawę można przygotowywać na wiele sposobów. Tradycyjnym, wymagającym odrobinę zachodu jest stary turecki sposób parzenia. Polega na wsypaniu świeżo zmielonej kawy i cukru do specjalnego urządzenia, a następnie należy zalać ją zimną wodą. Później następuje proces podgrzania, ale należy uważać aby nie dopuścić do wrzenia napoju. Zagotowaną kawę zdejmujemy z ognia, a następnie trzeba ją znów podgrzać. Taki proceder należy powtórzyć kilka razy.
Nic zatem dziwnego, że w dzisiejszych czasach – kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, na nic nie ma czasu, ani tym bardziej cierpliwości – najbardziej praktycznym sposobem przygotowania kawy jest picie gotowej, mielonej kawy, który polega na wsypaniu jednej, dwóch lub trzech łyżeczek do filiżanki i zalaniu wodą.
Jednak najbardziej popularnym sposobem przygotowywania tego popularnego napoju jest skorzystanie z ekspresu do kawy. W znacznej części dzielą się one na ekspresy przelewowe lub ciśnieniowe. Pierwsze z nich są bardzo popularne (głównie ze względu na cenę) i możemy znaleźć je praktycznie w każdym domu. Z kolei ekspresy ciśnieniowe są to bardzo wysokiej jakości urządzenia, które z reguły możemy obserwować w kawiarniach lub restauracjach (również ze względu na cenę), a obsługa tych urządzeń wymaga przynajmniej podstawowej wiedzy na temat parzenia kawy.

Ekspres a może kawiarka?

Dlatego też warto skupić się na zakupie dobrego ekspresu do kawy, który ułatwi nam przygotowanie tego pysznego napoju. Dodatkowo będziemy mieć pewność, że pijemy jego najzdrowszą wersję. Bardzo dobrym produktem i dostępnym właściwie dla każdego jest ekspres przelewowy Magimix. Prezentuje się bardzo dobrze, zajmuje mało miejsca, ale jednocześnie jest bardzo pojemny – 1,2 litra – co pozwala na jednorazowe przygotowanie od 10 do 15 filiżanek. Bardzo łatwy i prosty w obsłudze i, co ważne, zrobiony ze stali nierdzewnej. Dzięki temu możemy mieć pewność, że posłuży nam on bardzo długo.
Jednak jeśli myślimy o bardziej profesjonalnym sprzęcie warto rozważyć ofertę ciśnieniowego ekspresu do kawy, również firmy Magimix. Ogromną zaletą tego produktu jest to, że jest przeznaczony zarówno do parzenia kawy mielonej, jak i ziarnistej oraz to, że można przygotować w nim naraz dwie filiżanki. Spieniacz do mleka, 3-stopniowa regulacja temperatury, filtr do wody – to tylko niektóre z jego zalet. Mimo, że jego obsługa wydaje się skomplikowana, to w rzeczywistości ekspres ten jest bardzo prosty w obsłudze.
Jeśli zaś nie jesteśmy przekonani co do nabycia ekspresu, można zdecydować się na zakup kawiarki. Nieduże, zgrabne i pojemne urządzenie – około 600 mililitrów pojemności. Będzie pozwalało na zaparzenie do 10 filiżanek kawy. Bardzo przystępna cena, dobra jakość (wyprodukowana ze stali nierdzewnej) – doskonale sprawdzi się w każdej kuchni.