Acerola-greenlife

Zwiększ odporność organizmu z acerolą

W życiu każdego zdarzają się chwile lepsze i gorsze. Dotyczy to również odporności. W codzienność wpisany jest bowiem, wzrost i spadek formy. Upraszczając, jest to sinusoida, na której kształt wpływa wiele czynników. Ale nie o zależnościach będzie dziś mowa, lecz o tym jak naturalnie wspomóc układ odpornościowy.

Acerola znana jest pod rozmaitymi nazwami, m.in.: nadgwiazda granolistna, malpigia granolistna oraz wiśnia z Barbados. Wywodzi się natomiast z Wysp Karaibskich. Tak przynajmniej twierdzą historycy i inni specjaliści. Obecnie egzotyczna roślina z powodzeniem uprawiana jest w Australii, Brazylii, Teksasie, na Florydzie, a także w upalnych regionach Azji i Afryki.

Gdyby legendarni piraci zamiast beczek rumu zabierali na morskie podboje acerolę, z pewnością nie chorowaliby na szkorbut. Powód jest oczywisty. W drobnych owocach znajduje się rekordowa ilość witaminy C. Naukowo udowodniono, że szklanka soku z owoców tej wspaniałej rośliny, zawiera tyle kwasu askorbinowego, co czternaście litrów soku pomarańczowego. Ponadto acerola stanowi bogactwo witaminy A, witaminy z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, kwasu jabłkowego, manganu, białka oraz siedemnastu karotenoidów, wśród których większą część stanowi Beta-karoten. Dzięki imponującej zawartości wymienionych składników, wiśnia z Barbados opóźnia procesy starzenia i ogólnie wzmacnia organizm. Jako naturalny suplement, polecana jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
Acerola-greenlife-blog
Każdy kto z dystansem podchodzi do owocu rodem z Karaibów, powinien wiedzieć że: jedna acerola zawiera tyle witaminy C, co kilogram cytryn. Podobnie rzecz się ma z czarną porzeczką, która uważana jest za cenne źródło łatwo-przyswajalnego kwasu askorbinowego. Uwaga: acerola zawiera dziesięć razy tyle witaminy C, co czarna porzeczka! Na tym jednak nie koniec. Z badań wynika, że także aktywność przeciw-rodnikowa soku z egzotycznej wiśni, jest dużo większa niż w przypadku innych owoców.

Warto pamiętać, że organizm ludzki nie gromadzi kwasu askorbinowego, a jej nadmiar jest natychmiast wydalany. W związku z powyższym, łykanie garści tabletek z nadzieją zwiększenia odporności, mija się z celem. Co więcej, forma pigułki, nie gwarantuje dobrego przyswajania, tak przyjmowanych witamin. Dlatego niezwykle ważne jest regularne dostarczanie organizmowi witaminy C, w postaci łatwo-przyswajalnej. Takiej jaka znajduje się w aceroli.

Jeśli masz wątpliwości, czy włączać naturalne suplementy w codzienne menu, sprawdź jakie są kluczowe objawy niedoboru witaminy C. Oto krótka ściągawka:

– kruchość naczyń krwionośnych,
– anemia,
– próchnica nazębna,
– przedwczesne starzenie się skóry,
– bóle w mięśniach i stawach,
– słaby apetyt,
– problemy z koncentracją,
– wzmożone odczuwanie bólu,
– pogorszenie nastroju, a nawet depresja,
– osłabienie kondycji fizycznej,
– problemy ze snem,
– ogólne osłabienie organizmu,
– wyraźny spadek odporności na choroby i zakażenia.

Wielkie zalety małej aceroli
Dobrym pomysłem jest spożywanie produktów z acerolą przez cały rok, a szczególnie w sezonie przeziębień i grypy. Jak już wiesz, podnosi ona naturalną odporność organizmu oraz stymuluje układ immunologiczny do zwiększonej produkcji przeciwciał zapewniających ochronę przed wirusami. To jednak nie wszystko. Acerola zawiera szereg łatwo przyswajalnych składników o szerokim zakresie działania, m.in.:

– oczyszczają organizm z toksyn,
– wzmacnia naczynia krwionośne,
– przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych,
– obniża ciśnienie tętnicze,
– obniża natężenie stresy oksydacyjnego,
– chroni organizm przed wchłanianiem dymu tytoniowego,
– zapobiega zaćmie oraz degeneracji siatkówki oka,
– wspomaga naturalną produkcję kolagenu,
– zwiększa przyswajanie żelaza,
– wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

W medycynie naturalnej świeże owoce bądź sok z aceroli stosowano w leczeniu anemii, dolegliwości wątroby, dolegliwości płuc, biegunki, ospy wietrznej, czerwonki, wzmacnianiu układu odpornościowego, przeziębieniach oraz w chorobach wieku podeszłego.
greenlife-acerola
W jakiej formie przyjmować acerolę?
Ponieważ owoce aceroli są niezwykle delikatne i szybko się psują, dostęp do świeżych jest ograniczony. Z egzotycznych jagódek wytwarzane są galaretki, desery, lody, dżemy, a także kompoty. Na szeroką skalę najczęściej produkowane są soki, tabletki, mrożone koncentraty i preparaty sproszkowane. Sok z egzotycznej wiśni bywa również dodawany do odżywek witaminowych dla najmłodszych dzieci. Zalety aceroli nie uszły uwadze koncernów farmaceutyczny. Owoce ten wchodzi w skład specyfików witaminowych i innych produktów polecanych przy infekcjach, przeziębieniach, spadku odporności oraz chorobach przewlekłych. Acerola znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – jako składnik maseczek przeciwzmarszczkowych.

Lepiej zapobiegać niż leczyć – to powiedzenie, które mimo upływu czasu nie traci na aktualności. Zamiast pochłaniać garść tabletek, lepiej jest zadbać o odporność naturalnie, czyli bombą witaminową. Skorzysta na tym nie tylko układ immunologiczny, lecz cały organizm. Szukaj produktów z acerolą w dobrych sklepach i przed zakupem zawsze sprawdzaj skład. Może się okazać, że np. nabyłaś sok zawierający więcej soku jabłkowego niż wiśni z Barbados.

Jablkowy-ocet

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy rzeczywiście skuteczny?

Domowe sposoby walki z otyłością i nadwagą cieszą się coraz większą popularnością – nic zresztą dziwnego, ponieważ ludzie wolą stosować naturalne metody i naturalne składniki, niż zażywać różnego rodzaju preparaty i lekarstwa. Wierząc w siłę natury, rzeczywiście można wspomóc utratę wagi – doskonale sprawdza się bowiem w tej roli ocet jabłkowy. To znany od lat specyfik, który może pobudzić metabolizm i poprawić trawienie. Tkwi w nim wiele zdrowotnych właściwości (między innymi świetnie wpływa na kondycję skóry), jednak podziwiany jest głównie za swój wpływ na odchudzanie. Czy rzeczywiście można dzięki niemu sporo schudnąć i w jaki sposób go stosować? Skąd w ogóle pomysł, ażeby pić ocet jabłkowy, by pozbyć się nadwagi?

Ocet-jablkowy

Ocet jabłkowy – właściwości odchudzające

Podobno ocet jabłkowy piła nawet Kleopatra – można więc uznać, że rzeczywiście jest skuteczny, skoro przez tyle wieków przetrwała ufność w jego niezwykłe, odchudzające właściwości. Także Hipokrates – grecki uczony i lekarz, uznawany za ojca medycy – stosował ocet jabłkowy. Co prawda dla niego było to remedium na kłopoty z układem oddechowym, ale używał go także przy problemach trawiennych.
Sekret octu jabłkowego tkwi w zapewnianiu sytości, gdy dodamy go do posiłków. Optymalna dawka to 1-2 łyżki dziennie, Już tyle wystarczy, by wpłynąć na regulację układu trawiennego i usprawnić jego działanie. Ocet oczyszcza organizm, pozbywając się zalegających w nim toksyn. Już samo to sprawia, że tracimy około 2 kilogramów – i że czujemy się o wiele lżej oraz mamy więcej energii do działania. Wyrzucenie toksyn z ciała zapewnia świetne samopoczucie. Ocet jabłkowy wspomaga jednak również produkcję soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych.
Istotne jest jednak picie dużej ilości wody w czasie kuracji octem jabłkowym – usuwa on bowiem jej nadmiar. To także sprawia, iż waga pędzi w dół, jednak nie chcemy się przecież odwodnić! Picie dużej ilości wody sprawia, że rozpuszczone w niej toksyny są wypłukiwane z naszego ciała, zaś odwodnienie nie następuje, ponieważ stale dostarczamy nową wodę.
Prawdą jest i to, że ocet jabłkowy potrafi przyspieszyć przemianę materii oraz spalanie tłuszczu – powoduje bowiem rozszczepianie się komórek tłuszczowych. Zatem czy możliwe jest schudnięcie dzięki niemu? Owszem! Trzeba tylko pamiętać i o tym, żeby nie przekraczać zalecanej dawki dobowej, aby nie podrażnić śluzówki żołądka. To mogłoby wywołać wrzody – a przecież spadek wagi nie jest tego wart!

Jablkowy-ocet-sklep

Ocet jabłkowy – inne właściwości zdrowotne

Ocet jabłkowy to odmiana octu, wytwarzana na bazie jabłkowej. To wodny roztwór kwasu octowego, który powstał w procesie fermentacji jabłek. W przeciwieństwie do zwykłego octu, którego zapachu wiele osób nie może znieść, ocet jabłkowy jest smaczny i miło pachnie – choć jest to zapach bardzo charakterystyczny. Ocet jest na tyle dobrym produktem spożywczym, że można go dodawać do wielu potraw – a nie tylko pić po wymieszaniu z wodą. Możemy zatem kurować się nim właściwie niepostrzeżenie – czyniąc z niego składnik obiadu czy kolacji.
Ocet jabłkowy zawiera tak wiele witamin i minerałów, że warto go spożywać nie tylko jako środek odchudzający, ale również po prostu jako produkt, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie! Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę P, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Do tego potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, siarkę, miedź, sód, żelazo, fluor i krzem. Ocet potrafi opóźniać procesy starzenia zachodzące w naszym ciele (dlatego też zapewnia piękną skórę!), a także pozytywnie wpływa na cały układ krwionośny. Dzięki niemu można się ustrzec miażdżycy, pokonać nadciśnienie, zapobiec chorobom serca i obniżyć poziom cholesterolu. To także zasługa pektyny, pochodzącej z jabłek, która znajduje się w nim w dużych ilościach. Ocet jabłkowy wzmacnia także układ odpornościowy – to samo zdrowie!

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak stosować?

Jak już wspomniano, warto dodawać ocet jabłkowy (w ilości 1-2 łyżek dziennie) do różnych potraw – na przykład mięsnych. Może być także świetnym dodatkiem do sosów i majonezów. To także wyborny dodatek do sałatek. Spora część osób miesza go jednak ze szklanką wody i wypija na około 30 minut przed posiłkiem. Wybornie neutralizuje szkodliwy wpływ na ciało tłustych potraw, więc po takim tłustym obiedzie nie będziemy odczuwać jego nieprzyjemnych skutków – na przykład niestrawności. Jeśli chcemy wspomóc odchudzanie i zależy nam na jak najlepszym efekcie, zażywajmy ocet jabłkowy 3 razy dziennie, mieszając 1 łyżeczkę od herbaty ze szklanką wody. Taką miksturę należy wypić na 30 minut przed każdym głównym posiłkiem w ciągu dnia, a zatem śniadaniem, obiadem i kolacją.
Oczywiście, ocet jabłkowy możemy przygotować sami w domu, lecz będzie to wymagało kilku produktów i mnóstwa wolnego czasu. Musi bowiem nastąpić proces fermentacji. Lepiej zatem kupić gotowy ocet jabłkowy – ale wybierajmy te ekologiczne, od dobrego producenta, aby mieć pewność, że jest bezpieczny. Świetnym wyborem jest ocet jabłkowy BIO firmy Alce Nero – produkt ekologiczny (składniki pochodzą z ekologicznych upraw), a zatem bez zbędnych dodatków, konserwantów i ulepszeń.

Sol-epsom-greenlife

Piękne włosy z solą epsom!

Przeglądając internet trafiłam, na ciekawą informację, która stała się inspiracją do dzisiejszego artykułu. O włosy można dbać na wiele sposobów, co nie jest dla ciebie niespodzianką. Z pewnością posiadasz wiele produktów do domowej pielęgnacji. Maseczki, odżywki, serum, olejki, oleje… Ale czy próbowałaś poprawić kondycję włosów solą epsom? Produkt ten od pewnego czasu jest absolutnym hitem w salonach SPA!Brzmi intrygująco, prawda? Ja również byłam zaskoczona i dlatego postanowiłam podzielić się z tobą swoją wiedzą.

Co to jest sól epsom?
Chociaż sól nie kojarzy się ze zdrowiem, ta posiada wspaniałe właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, dzięki którym podbija serca kobiet. Wszak każda z nas pragnie zachować piękny wygląd i urodę jak najdłużej. Najprościej rzecz ujmując, sól epsom to siarczan magnezu. Posiada także dwie inne nazwy: sól angielska i sól gorzka. Wywodzi się z Anglii, z miasta Epsom, gdzie wspomniany związek chemiczny był początkowo odparowywany ze źródeł wody mineralnej.

Sól epsom przypomina nieco sól kuchenną i na tym kończą się podobieństwa do kultowego produktu kuchennego. Siarczan magnezu nie posiada zapachu, ma gorzkawy smak i neutralne pH.

Sól angielska zawiera jony siarki i magnezu, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji ciała i włosów. Na tym jednak nie koniec. Wykazuje korzystne działanie na cały organizm, m.in.: oczyszcza, odtruwa, odmładza, relaksuje, działa antyłojotokowo, antybakteryjnie i antyzapalnie. Znacznie lepiej wchłania się przez skórę, niż jako środek aplikowany doustnie.
greenlife-solepsom
Minerały dla pięknych włosów
Zdrowe, lśniące, miękkie włosy, nie są dziełem przypadku, lecz efektem przemyślanych działań. Pisząc przemyślanych, mam na myśli wybór produktów pod względem składu. Nie oczekujmy się, większość szamponów i odżywek poza cudownymi składnikami, zawiera także chemiczne dodatki, których działanie może być nieco inne niż się wydaje. Rezultaty także. Czego nie powinno zabraknąć w dobrym preparacie? Po pierwsze magnezu – pierwiastek ten odgrywa znaczącą rolę w procesach energetycznych organizmu, podczas których dochodzi do syntezy białek ustrojowych. Białka ustrojowe są niezbędne do wzrostu włosów, regeneracji włosów i ich korzeni. Co więcej magnez m.in. odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, blokuje szkodliwe działanie toksycznych substancji, reguluje aktywność ponad trzystu enzymów i wspomaga układ odpornościowy. O niedoborze tego pierwiastka świadczy wypadanie włosów, pękanie paznokci, bóle głowy, zaburzenia snu.

Po drugie siarka, czyli związek uczestniczący w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Zapobiega na przykład nadmiernemu rogowaceniu skóry oraz rozprzestrzenianiu się zmian na jej powierzchni. Ponadto stanowi budulec kreatyny, tkanki łącznej i kolagenu. Złuszcza i zmiękcza naskórek, uelastycznia i wygładza skórę, poprawia ukrwienie skóry głowy, a także przywraca prawidłowe pH skóry głowy. Niedobory siarki zdradza kondycja włosów – stają się one twarde, wypadają oraz skóry, która staje się blada i pozbawiona jędrności.

Jak kupować sól epsom?
Otóż odradzam zakupy w sklepie ogrodniczym. Tak, tam również znajduje się ten wspaniały produkt, ale nie nadaje się do użytku zewnętrznego. Jego przeznaczeniem jest odstraszanie ślimaków beztrosko egzystujących w ogrodzie. Produkt ten nie nadaje się również do stosowania w celach kosmetycznych ani do zażywania do ustnego bowiem, może zawierać sporo zanieczyszczeń w tym, szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie.

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup siarczanu magnezu w czystej chemicznie postaci oznaczonego symbolem CZDA ( czysty do analizy), opcjonalnie – do zastosowania spożywczego. Bez obaw, można nabyć sól epsom w aptece bądź w sklepie z ekologiczną żywnością.
epsom-greenlife
Sól epsom dla włosów
Siarczan magnezu znajduje zastosowanie jako dodatek do szamponu, peeling skóry głowy oraz maseczka do włosów.

Przygotowanie szamponu jest niezwykle proste, wystarczy oddać porcję soli epsom do ulubionego preparatu myjącego, a następnie wymieszać. Szampon skutecznie oczyszcza włosy z zanieczyszczeń uniemożliwiających wchłanianie substancji odżywczych, poprawia wygląd włosów i zwiększa ich objętość.

Peeling do skóry głowy przygotujesz dodając sól gorzką do małej ilości szamponu. Kolejnym krokiem jest rozdzielenie włosów na partie i wcieranie preparatu w skórę głowy. Po zakończeniu zabiegu drobinki soli należy spłukać wodą. Skóra głowy jest odświeżona, krążenie pobudzone, a włosy lekkie i puszyste.

Aby przygotować maseczkę do włosów, należy połączyć sól epsom z dobrą maską – tu warto trochę zainwestować, w proporcji jeden do jednego. Kolejnym krokiem jest podgrzanie mieszanki w kąpieli wodnej, tak, aby drobinki szybciej się rozpuściły. Gdy konsystencja maski jest optymalna, pozostaje już tylko nałożenie jej na wilgotne włosy na około dwadzieścia minut. Włosy po zastosowaniu maseczki zyskują zdrowy wygląd, blask i sprężystość. Zdaniem zwolenniczek takiej kuracji włosy odbijają się u nasady, stają się wyraźnie grubsze, mocniejsze i dłużej świeże.

Sól epsom nie jest wskazana dla osób, których włosy mają tendencję do przesuszania.