szczaw polny

Szczaw – niedoceniana bomba witaminy C

Szczaw z racji swoich właściwości prozdrowotnych stosowany jest dziś coraz częściej w lecznictwie, a nie tylko w kuchni. Już nasi przodkowie wykorzystywali szczaw do leczenia różnorodnych dolegliwości. Dzisiaj zaleca się korzystanie z niego w przypadku zaburzeń pracy układu pokarmowego, pomocny może być również przy stłuczeniach.
Czytaj więcej

rzodkiewka na kanapce

Rzodkiewka – królowa wiosny

Rzodkiewka jest warzywem o licznych właściwościach zdrowotnych. Stanowi bogate źródło potasu, dlatego też warto jest je włączyć do diety w przypadku nadciśnienia. Ponadto zawierają one sporo związków siarki, a więc wzmacniają wypadające włosy czy łamiące się paznokcie. Współczesna medycyna naturalna poleca również stosować rzodkiewkę na pobudzenie apetytu i niestrawność. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma rzodkiewka?
Czytaj więcej