Zalety cukru brzozowego – poznaj najważniejsze z nich!

ksylitolKsylitol, zwany również cukrem brzozowym, został wyprodukowany przez
niemieckiego chemika z kory brzozowej w 1891 roku. Jednak dopiero w czasie
II wojny światowej stał się słodzikiem. Choć największe triumfy popularności
święci obecnie, nie wszyscy wciąż wiedzą o jego wspaniałych właściwościach.

Kiedy pojawił się ksylitol?

Ksylitol został odkryty w XIX wieku przez niemieckiego chemika, choć w czystej
postaci nie pojawiał się aż do lat 30. XX wieku. Był używany podczas II wojny
światowej jako substytut cukru dla wielu żołnierzy. Obecnie można go bez problemu
znaleźć w gumie do żucia, paście do zębów, płynie do płukania ust, a nawet
niektórych lekach farmaceutycznych. Definicja ksylitolu jako „naturalnego słodzika”
jest przedmiotem debaty. Cukier brzozowy, choć pochodzi z naturalnych źródeł masy
celulozowej, musi jeszcze przejść znaczną obróbkę chemiczną, zanim będzie mógł
być użyty jako czysty zamiennik normalnego białego cukru.

Czym tak naprawdę jest ksylitol?

Ksylitol, czyli cukier brzozowy, oznaczany w produktach spożywczych jako środek
E967, występuje naturalnie we wszystkich owocach. Najwięcej można go znaleźć w
kolbach kukurydzy, korze brzozy i truskawkach. Ponadto ksylitol jest produkowany
naturalnie w ludzkim organizmie (około 15 gramów ksylitolu dziennie). Ksylitol jest
niskokalorycznym substytutem cukru o niskim indeksie glikemicznym. Niektóre
badania sugerują, że może również poprawić zdrowie zębów, zapobiegać infekcjom
uszu i mieć właściwości przeciwutleniające. Ksylitol jest częstym składnikiem wielu
produktów, od bezcukrowej gumy do żucia po pastę do zębów. Pojawia się jako
dodatek do zdrowych dżemów i galaretek, jogurtów i dobrej jakości maseł
orzechowych. W czasach mody na zdrowe odżywianie wiele osób używa ksylitolu
jako codziennego słodzika i dodatku do pieczenia.

Poznaj najważniejsze zalety słodziku ksylitol

Wśród szeregu korzystnych dla organizmu właściwości ksylitol cechują zalety takie jak:

  • wzmacnia układ immunologiczny – ksylitol zwiększa produkcję białek
    układu odpornościowego i hamuje wzrost bakterii;
  •  opóźnia procesy starzenia – ksylitol ma silne właściwości
    przeciwutleniające, które przeciwdziałają pojawianiu się wolnych rodników
    odpowiedzialnych za procesy starzenia;
  •  równoważy pH organizmu – ksylitol ma charakter zasadowy, dzięki czemu
    równoważy pH organizmu;
  • jest bezpieczny w stosowaniu – w przeciwieństwie do cukru, ksylitol nie
    oddziałuje negatywnie na pracę trzustki;
  • równoważy hormony – stosowanie ksylitolu w codziennej diecie zamiast
    cukru pozwala ograniczyć ryzyko pojawienia się cukrzycy typu drugiego;
  • słodzik ksylitol nie powoduje nagłych spadków hormonów – w czym jest zdecydowanie
    lepszy od białego cukru; stanowi doskonały rodzaj słodzika dla osób
    dotkniętych cukrzycą;
  •  nie wpływa negatywnie na uzębienie – spożywanie cukru zakwasza
    środowisko w jamie ustnej; kwasy osłabiają emalię zębów, prowadząc do
    uszkodzenia próchnicy i demineralizacji zębów; ksylitol nie ulega fermentacji,
    co oznacza, że bakterie w jamie ustnej nie mogą przekształcić go w szkodliwy
    kwas, który jest odpowiedzialny za produkcję próchnicy;
  • wzmacnia kości i leczy infekcje – przywraca normalną konsystencję kości,
    przyczyniając się do utrzymania właściwej gęstości kości;
  •  ma mniej kalorii niż cukier – w sytuacji, gdy osobę na diecie nachodzi
    łaknienie na słodycze, może się ona zdecydować na zastosowanie ksylitolu,
    który jest znacznie mniej kaloryczny aniżeli biały cukier; ponadto ksylitol ma
    niższy indeks glikemiczny niż cukier;
  •  ograniczenie bakterii w uchu środkowym – choroba ta pojawia się często w
    przypadku dzieci; stosowanie ksylitolu ogranicza ryzyko zapadnięcia na tego
    typu infekcje;
  • ogranicza występowanie chorób jelit – cukier ksylitol jest dobrym
    środkiem łagodzącym objawy chorób związanych z bakteriami candida
    czy helicobacter pylori.
Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *