inulina

Inulina – cukier, który sprzyja odchudzaniu

Inulina – co to jest?
Najogólniej mówiąc jest to cukier złożony, zbudowany z fruktozy i glukozy. Ma postać białego proszku podobnego do skrobi. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie. Budowa cząsteczek inuliny sprawia, że nie jest ona trawiona przez układ pokarmowy. Tym samym pełni rolę nie tylko substancji słodzącej, ale również działa jak błonnik.
Czytaj więcej

sok z brzozy

Sok z brzozy – eliksir prosto z natury

Sok z brzozy, zwany inaczej oskołą, choć nieco zapomniany ma bardzo szerokie i zróżnicowane zastosowanie. Medycyna ludowa traktuje go od wielu lat jako lek przeciwdziałający nowotworom. Inni wierzą również, że jest antidotum na bóle reumatyczne oraz chorobę wrzodową. Oprócz tych już wymienionych, ma on jeszcze inne właściwości lecznicze.
Czytaj więcej