soki a nowotwory

Świeże soki – broń w walce z nowotworami

Niezależne statystyki pokazują, że aż 80% przyczyn zachorowalności na raka stanowią czynniki środowiskowe, na które każdy z nas ma wpływ. Są to między innymi tryb życia, stosowana na co dzień dieta czy miejsce zamieszkania. W tym momencie nowotwory są drugą przyczyną zgonów (a niedługo najprawdopodobniej będą pierwszą) wśród dorosłych oraz dzieci. Soki a nowotwory – jaki jest między nimi związek? Przeczytaj koniecznie

Jest wiele substancji, które mają potwierdzone działanie antyrakowe. Między innymi są to świeżo wyciskane soki.

Soki a nowotwory

To produkty, które stanowią część zapobiegawczej diety nowotworowej. Służą także jako terapia alternatywna lub terapia uzupełniająca leczenie konwencjonalne (w przypadku osób chorych na nowotwory).

Świeżo wyciskane soki – dlaczego warto je pić?

Jest co najmniej kilka przyczyn:

a) jednym z powodów jest objętość (w końcu łatwiej wypić np.: kilogram marchewek w postaci soku i dostarczyć sobie cennych witamin oraz składników niż taką samą ilość zjeść)

b) szybkość działania (elementy znajdujące się w sokach bardzo szybko dostają się do krwiobiegu),

c) różnorodność (w sokach znajdują się rozmaite składniki, jak choćby kiełki, trawy czy liście),

d) surowe superzdrowe (nieprzetworzone jedzenie w sposób termiczny jest zdrowsze, gdyż cały czas ma sporą dawkę witamin),

e) środowisko zasadowe (warto wiedzieć, że komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, a soki – szczególnie warzywne – są wysoko zasadotwórcze),

f) witaminy (te produkty zawierają bardzo dużo witamin, ale nie należy ich pić codziennie, ponieważ nadmiar także jest niezdrowy i może być przyczyną np.: nadciśnienia),

g) oczyszczanie (domowe soki mają w swoim składzie optymalną ilość błonnika, dlatego pozbywają się z organizmu resztek zalegających w jelitach).

świeżo wyciskane soki

Soki a nowotwory – co na to nauka?

Badania potwierdzają, że substancje pochodzenia roślinnego skutecznie oddalają ryzyko zachorowania na nowotwory. Najważniejszymi składnikami każdej diety powinny być warzywa i owoce. Wszytko dlatego, że te produkty zawierają składniki o działaniu antynowotworowym:

a) fitohormony (fitoestrogeny) to związki roślinne, które uniemożliwiają dostarczanie hormonu do nowotworów. Występują m.in.: w grapefruitach, wiśniach, gruszkach, jabłkach czy winogronach,

b) przeciwutleniacze (antyoksydanty) to składniki chroniące nas przed działaniem wolnych rodników, które powodują nowotwory. Można je znaleźć choćby w owocach jagodowych (m.in.: w malinach, żurawinie, truskawkach czy porzeczkach), granacie, cytrusach lub ciemnych winogronach,

c) kwas foliowy to element, który zapobiega nowotworom odbytu, piersi oraz jelita grubego. Znajduje się w melonach, truskawkach, w pomarańczach oraz szpinaku,

d) likopen to czerwony barwnik blokujący wolne rodniki, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy czy prostaty. Najwięcej jest go w pomidorach oraz przetworach z tego warzywa (koncentraty, keczupy, soki). Znajduje się też w m.in. w papryce czy arbuzie,

e) witaminy to składniki stanowiące podstawowe źródło wspomagania układu odpornościowego. Najlepiej działają, kiedy są przyswajane ze świeżych oraz naturalnych źródeł,

f) błonnik usprawnia pracę jelit. Poza tym chroni przed rakiem jelita grubego. Warto wiedzieć, że soki ze sklepów nie mają tego składnika,

g) glukozynolany działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Chronią przed nowotworami nerek piersi, jajnika czy pęcherza. Występują m.in: w kalafiorze, kapuście pekińskiej, białej czy czerwonej,

h) naturalne barwniki dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Warto zatem wybierać warzywa czy owoce o intensywnych kolorach,

i) chlorofil hamuje rozwój nowotworu żołądka oraz wątroby. Jest także stosowany w trakcie leczenia guzów. Występuje w zielonych częściach roślin oraz młodych trawach lucerny lub pszenicy,

j) naturalne aromaty, jak m.in.: kwercetyna, działają antyrakowo. Występują np.: w truskawkach, kaparach czy ostrej papryce,

k) selen posiada potwierdzone działania antynowotworowe. Najwięcej jest go w czosnku, cebuli, pestkach czy szparagach,

świeże soki

Świeże soki dla dzieci – jak podawać?

Należy stosować się do kilku wskazówek, aby dzieci czerpały jak najwięcej korzyści z picia soków:

a) najlepszym rozwiązaniem jest, aby pociechy piły jedynie soki domowe – wyciśnięte, mętne. Najbardziej pożądanymi składnikami są owoce oraz warzywa uprawiane ekologicznie,

b) warto zaznaczy, że soki dla dzieci powinny być zmieszane, czyli owocowo-warzywne,

c) soki mogą być rozcieńczane wodą,

d) dobrym pomysłem jest podawanie pociechom soków w okresie jesienno-zimowym (w celach profilaktycznych), a także w czasie choroby, żeby wspomóc działanie układu odpornościowego,

e) najlepiej przyrządzać jest soki z tak zwanych „najbliższych” produktów. Są to m.in.: gruszki, śliwki, jabłka, marchew, pomidory itp.,

f) trzeba pamiętać, aby nie spożywać soków codziennie,

g) soki są kaloryczne, dlatego należy je traktować bardziej jako posiłek niż napój,

h) istotną informacja jest fakt, że są to produkty wysokoenergetyczne. W związku z tym trzeba podawać je w porze śniadaniowej, najpóźniej obiadowej.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *