żurawina jagody (870x489)

Superfood – zdrowie na talerzu

Czy wiecie, że istnieje pewna grupa produktów nazywana super żywnością? Superfood to produkty zawierające znacznie więcej wartości odżywczych, niż większość artykułów spożywczych znajdujących się na sklepowych półkach. Super żywność działa na nasz organizm wzmacniająco, regenerująco, kojąco i chroni przed chorobami. Już niewielka ilość superfood jest w stanie dostarczyć nam więcej składników odżywczych (witamin, minerałów, protein, kwasów tłuszczowych), niż całe kilogramy potraw, które zjadamy każdego dnia.

 

Super żywność to przede wszystkim wybrane owoce i warzywa. Dziś przedstawimy Wam kilka tych, które dojrzewają w dalekich krainach. Jednym z takich owoców jest pochodząca z Ameryki Południowej jagoda acai. Ze względu na swoje właściwości bywa nazywana owocem doskonałym.

acai

 

Owoc acai to istna skarbnica antyoksydantów, dzięki czemu znalazł się on na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Jagody acai są również niezwykle bogatym źródłem witamin, minerałów, kwasów omega 6 i omega 9 oraz protein.

To naturalny sprzymierzeniec odchudzania. Dodatkowo spożywanie acai wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu (LDL), opóźnia procesy starzenia się. Owoce te doskonale poprawiają naszą koncentrację, zwiększają energię i obniżają stres, a także wzmacniają odporność i wspierają układ krążenia. Mówi się również, iż są one w stanie znacznie zmniejszyć objawy alergii oraz zapobiec chorobom zwyrodnieniowym.

Acai kształtem i wyglądem przypominają dobrze nam znane jagody. Po rozgryzieniu znajdziemy w nich niezwykle dużą pestkę i niestety niewiele miąższu. Smak surowej acai jest połączeniem smaku jagód z czekoladą i czerwonym winem. W Polsce owoce te dostępne są głównie w postaci suplementów diety. Niestety ze względu na to, iż szybko tracą one swoje właściwości, transport świeżych owoców jest niemożliwy – do Europy docierają w postaci suszonej lub mrożonej.
Suszone, sproszkowane jagody acai znajdziecie TUTAJ, a organiczny sok TUTAJ.

Kolejnym super owocem jest acerola, zwana wiśnią z Barbados (kształtem i rozmiarem przypomina właśnie wiśnię, jest soczysta i kwaskowata). Acerola niestety również jest nietrwałym owocem – świeża może być przechowywana zaledwie 3 do 5 dni, dlatego tuż po zerwaniu zazwyczaj zostaje zamrożona lub przerobiona na dżemy, galaretki, syropy lub soki.

Wiśnia z Barbados posiada prawdopodobnie najwięcej witaminy C ze wszystkich znanych nam owoców. W jednej aceroli o średnicy 1-3 cm znajduje się jej bowiem tyle, co w kilogramie cytryn! Ponadto jest ona również bogatym źródłem bioflawonoidów, które, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Zestawienie to sprawia, że owoc ten znany jest ze swoich właściwości odmładzających, stymuluje nasz układ odpornościowy, wspomaga pracę serca i poprawia wzrok. U palaczy natomiast obniża stres oksydacyjny – chroniąc organizm przed zgubnymi skutkami wdychania dymu papierosowego.

acerola

 

Kilka zdań należy się także morwie indyjskiej (nazywanej owocami noni). Doceniali ją już plemienni szamani, którzy wierzyli, że owoc ten nie tylko leczy, ale i dodaje sil witalnych . Obecnie odkrywamy ten owoc na nowo – w latach 90’ XX wieku zyskał on bowiem zainteresowanie naukowców zajmujących się tematem chorób onkologicznych.

Krzew noni jest odporny na pasożyty i grzyby, owocuje nawet kilkanaście razy w roku. Owoce mają owalny, nierówny kształt. Spożywa się je lekko niedojrzałe (gdy noni dojrzeje wydziela zapach przypominający ser, a owoce stają się bardzo gorzkie).
W Polsce najłatwiej kupić sok z noni – organiczny sok z noni znajdziecie TUTAJ i TUTAJ.

Morwę indyjską nie bez powodu uznać można za super owoc. Jest ona bowiem istną bombą, składającą nie tylko witamin i składników mineralnych, ale również substancji czynnych i aminokwasów. Badania naukowców wskazują, że sok z noni ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Dodatkowo morwa indyjska zawiera związki polifenolowe, dzięki czemu ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne (noni bywa nazywana aspiryną starożytności). Wyciąg z korzeni tej rośliny wykazuje natomiast działanie przeciwbólowe. Owoc ten wspomaga również regenerację komórek, spalanie tkanki tłuszczowej i uzupełnia niedobór składników odżywczych. Uważa się również, iż wspomaga leczenie chorób serca i cukrzycy, poprawia ogólną odporność organizmu i dodaje energii, a także ma działanie antynowotworowe.

noni

 

Na koniec wyruszmy chociaż wirtualnie do Ameryki Środkowej, gdzie rośnie guanabana, w Polsce znana również pod nazwą flaszowiec miękkociernisty. Guanabana w naturalnych warunkach owocuje przez cały rok (średnio co miesiąc), jej owoce pokryte są zieloną skórką z małymi kolcami. Ci, którzy jedli świeże owoce guanabany, twierdzą, że smakują one jak połączenie ananasa i poziomek (mmmm…). Co ciekawe, owoc flaszowca zjedzony np. przed wypiciem kwaśnego napoju sprawia, że bez słodzenia i tak wydaje się nam on słodki. Jeśli ktoś z Was wybierze się w rejony, gdzie rośnie guanabana, koniecznie musi spróbować lokalnych napojów przygotowywanych z tego owocu – właśnie tak musiała smakować ambrozja 😉

Uważa się, że guanabana zabija nie tylko wolne rodniki, ale może również wspomagać regenerację organizmu po przebytej chemioterapii. Poza tym guanabana obniża ciśnienie, ma działanie uspokajające, reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Flaszowiec jest znany również jako owoc posiadający właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, dzięki czemu wykazuje szerokie spektrum działania leczniczego, zarówno zewnętrznie jak też wewnętrznie.

Guanabana

 

Choć opisane powyżej super owoce są w Polsce dostępne głównie w postaci suplementów i przetworów, warto je lepiej poznać. Mogą stać się one doskonałym uzupełnieniem diety oraz naturalnym wsparciem w leczeniu przeziębień i innych przypadłości. A TUTAJ znajdziecie informacje, które spośród roślin z polskich ogrodów możemy uznać za super żywność.

Komentarze: 2
  1. marmru

    Mamy również Polskie superfoods które są bardzo znane ale chyba z racji braku elementu egozytki mniej atrakcyjne … napewno dużo tańsze.
    pietruszka
    siemie lniane
    kapusta kiszona
    czosnek
    kasza jaglana
    aronia
    pigwa

  2. Greenlife

    Zgadza się! 🙂 Pierwszy tekst poświęciliśmy superfoods z dalekich krain, ale już niebawem wrócimy do polskich ogrodów i napiszemy więcej o naszej rodzimej super żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *