Soy beans isolated on white

Soja alternatywą dla mięsa?

Jadacie soję ? Ja nigdy jej jeszcze nie próbowałam, ale czytając na jej temat, mam ochotę iść do sklepu i kupić coś sojowego:)

Żyjemy w czasach, gdzie mięso jest dosłownie wszędzie. Nauczeni jesteśmy jego smaku i ciężko nam sobie wyobrazić, że moglibyśmy tradycyjnego schabowego zastąpić kotletem… sojowym. Czy to w ogóle możliwe? Dla ludzi mięsożernych i mięso kochających? Jasne, że tak!

Tu nie chodzi o całkowitą zamianę mięsa na roślinę, ale wdrążenie jej do swojej diety. Przecież nie musimy codziennie jadać produktów mięsnych. Możemy też najeść się od czasu do czasu czymś naprawdę zdrowym. Raz w tygodniu wystarczy, aby nasycić się jej dobrodziejstwami. Nie powinniśmy jednak przekraczać zalecanej dawki czyli 50g, gdyż ziarenka te są ciężkostrawne oraz nie są przychylne dla naszej tarczycy.

Ja jestem chętna na eksperymenty i z chęcią zjadłabym kotleta sojowego, wypiła mleko sojowe czy spróbowała tofu (ser z soi). Niedobrze jest trzymać się całe życie jednego schematu, dlatego zachęcam do spróbowania (dla wielu) „wynalazku”:)

Kim Pani jest Pani Soja?

Roślina od wieków ceniona i lubiana. Wyjątkowo dobrze działa na kobiece organizmy. Nazywana jest estrogenową rośliną, ponieważ świetnie działa na urodę oraz łagodzi objawy menopauzy. Soja ma mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy, węglowodanów, betakarotenu, minerałów, które doskonale działają na mózg, układ nerwowy, kostny, zdolność umysłową. Soja posiada również kwas foliowy tak ważny zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Dzięki temu, że soja to bogactwo białka, idealnie syci i pomaga w przebiegu materii. Spożywanie tej rośliny ma dobry wpływ na układ krwionośny i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Oprócz tego soja to źródło kwasów Omega-3.

Soja dobra dla mężczyzn?

I tu Panowie powinni uważać. Soja ma w sobie duże ilości izoflawonów czyli prekursorów hormonu żeńskiego. Spożywanie często i  w dużej ilości produktów sojowych może źle wpływać na płodność.

W jakich potrawach sprawdzi się soja?

1. Twarożek do chleba
Twaróg z soi czyli tofu idealnie łączy się z wiosennymi warzywami takimi jak rzodkiewka, szczypiorek czy ogórek.

2. Makaron sojowy z domową zupką chińską

3. Lubicie sałatki? Soja w postaci kiełków, oleju i sosu dodana do kapusty pekińskiej, szczypiorku, miodu i octu winnego smakuje wyśmienicie.

4. Makaron penne z pesto, ziarnami soi, cebulą, pomidorami i oliwą z oliwek to dopiero uczta!

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *