Fresh guacamole in bowl on wooden table

Rozsmakuj się w awokado

Awokado. Kuzyn gruszki. Najcenniejszy owoc. Przez niektórych wciąż nieodkryty, przez innych wprost uwielbiany.

Dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?

Owoc ten nazywany jest owocem alfabetu, gdyż zawiera w sobie niemal wszystkie witaminy! Spożywając go możesz mieć pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi mnóstwo wartości odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania oraz mogą wspomóc nasze ciało w walce z nadwagą. Wiele osób boi się  spożywać awokado ze względu na dużą zawartość w nim tłuszczów. Jednak wielu nie zdaje sobie sprawy, iż są to tłuszcze roślinne wielonienasycone oraz jednonienasycone, a więc takie, które mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm!

Co zawiera ten cudowny owoc?

1 4 tysięcy składników odżywczych!

– mnóstwo witamin, także te z grupy B

– magnez – idealny dla osób zapracowanych, zmęczonych, zestresowanych

– kwas foliowy, witaminy E i B – polecany dla kobiet w ciąży i tych, które ciąże planują. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad u płodu

– błonnik – dba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegania wzrastaniu poziomu cukru we krwi

– beta – sitosterol – blokuje wchłanianie cholesterolu

– glutation – neutralizuje wolne rodniki, czyli opóźnia starzenie

-kwas oleinowy – obniża cholesterol

– 14 minerałów -regulują  funkcje organizmu

– luteina – chroni oczy

Co zyskujemy jedząc awokado?

– Spożywanie codzienne pół awokado sprawia, że witaminy z innych produktów wchłaniają się lepiej.

– Wspomaga prawidłowe działanie narządów rodnych kobiety, zapobiega występowaniu raka szyjki macicy oraz zapobiega występowaniu raka prostaty u mężczyzn

– Wspomaga odchudzanie. Awokado niemalże spala tkankę tłuszczową

– Owoc ten jest polecany dla osób z problemami z wątrobą i metabolizmem, gdyż zawiera miedź powodująca, że funkcje enzymatyczne wątroby normują się.

– Spożywanie awokado opóźnia starzenie – olej zawarty w tym owocu działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco. Składniki zawarte w awokado pobudzają produkcję kolagenu. Maseczki ze świeżego awokado wspaniale oczyszczają i wygładzają twarz

– Awokado to owoc zaliczany do afrodyzjaków

– Jedzenie tego owocu wspomaga nasz mózg, dzięki zawartości kwasów Omega-3

– Wspomaga serce dzięki kwasom jednonienasyconym, które obniżają ciśnienie w krwi

Przepisy z wykorzystaniem awokado

Jogurt awokado – owoce pokrojone w kostce i zatopione w aksamitnym kremie jogurtu naturalnego

Sałatka awokado – sałata, ser mozzarella i awokado. Nie potrzeba sosu, ponieważ owoc ma kremową konsystencję

– Wszelkie zupy, w których zamiast śmietany dodamy zblendowane awokado

Naleśniki można wzbogacić owocem bezpośrednio jako dodatek lub wymieszane w cieście naleśnikowym

Kanapka z awokado i szczyptą soli

Koktajl – dodaj awokado do koktajlu truskawkowego lub innego owocowego.

– Popularna salsa guacamole

Zachęcam do wypróbowania awokado i zakochaniu się w jego smaku!:)

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *