pulpa

Wyciskamy sok a co możemy zrobić z pulpą?

Moda na świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne trwa. Wiele osób, dysponując domowymi wyciskarkami, przygotowuje je we własnym zaciszu. Niestety nie wszyscy wiedzą, że powstająca w procesie wyciskania pulpa także jest wartościowa. Tymczasem większość osób ją po prostu wyrzuca, a to błąd!

Pulpa to nic innego jak miazga powstała ze zgniecionych w wyciskarce (zobacz produkty w sklepie) owoców i warzyw. Ponieważ i ona nie jest pozbawiona cennych wartości odżywczych, można ją wykorzystać na wiele sposobów. Poniżej prezentujemy kilka możliwości jej spożytkowania. Okazuje się, że pulpę można wykorzystać zarówno do kulinarnych eksperymentów, jak również przygotowania domowych kosmetyków. Warto więc wykorzystać potencjał drzemiący w tych – z pozoru – bezużytecznych resztkach.

Pozostała pulpa – pomysły

Słodkie muffinki

pulpa mufinyZ pozostałości po soku jabłkowo-marchwiowo-imbirowym można upiec słodkie muffinki. Wystarczy dodać 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru, 250 ml mleka roślinnego, 50 ml oleju, odrobinę soli. Następnie składniki suche wymieszać z mokrymi i przekładać do papilotek. Piec w piekarniku (temp. 180°C) przez 20-30 minut.

Maseczka ogórkowa do twarzy

Ogórek, wypijany jako sok, jest niezwykle odżywczy oraz orzeźwiający. I w tym przypadku jednak nie warto wyrzucać powstałej z wyciśnięcia warzyw pulpy. Wystarczy bowiem dodać łyżeczkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz łyżeczkę jogurtu naturalnego. Po wymieszaniu całości maseczkę należy nałożyć na twarz, szyję oraz dekolt. Po 20 minutach, preparat trzeba zmyć letnią wodą.

pulpa kremMaseczka pielęgnacyjna do dłoni i paznokci

Jeśli jesteś amatorem domowego soku marchwiowo-jabłkowego, nie wyrzucaj powstałej po wyciśnięciu owoców i warzyw pulpy. Przygotujesz z niej 100% naturalną maseczkę pielęgnacyjną do dłoni i paznokci.

Pulpę powstałą z wyciśnięcia 3 marchwi i 2 jabłek należy połączyć z 3 łyżeczkami miodu. Tak przygotowaną masę trzeba umieścić w gumowych rękawiczkach (najlepiej jeśli będą pozbawione talku). Włożyć w nie dłonie i pozostać w nich przez co najmniej 15 minut. Po zakończeniu kuracji, maseczkę należy zmyć.

 

Komentarze: 3
  1. Paulina

    Faktycznie dotychczas wyrzucałam to co zostawało po wyciśnięciu soku, czyli pulpę. Pomysł z babeczkami bardzo przypadł mi do gustu, tym bardzie, że córka je uwielbia. Dzięki Wam będę mogła wzbogacić je dodatkowymi wartościami odżywczymi, a to nie jest bez znaczenia. A maseczka ogórkowa do twarzy, aż prosi się o wypróbowanie.

  2. mesia

    pomysł fajny tylko ciekawa jestem jak to smakowo wychodzi 😉 może jakbym nie wiedziała że to z pulpy to bym nie poznała? 🙂 Natomiast pomysł z ogórkami mega 😀 Ja do tej proy tylko plasterki ogórka na oczy kładłam jak miałam za bardzo opuchnięte po pracy przy komputerze. Ciekawa jestem tylko ile trzeba przerobić warzywek żeby mieć pulpy na blache muffinek 😉

  3. ewa

    A robiła któraś z was mleko kokosowe w wyciskarce? My nie możemy krowiego, więc produkuję sobie takie różne roślinne i kokosowe jest moim ulubionym. A z pulpy kokosowej wychodzą przepyszne kokosanki albo rafaello jaglane. Warzywnych soków jeszcze nie robiłam, ale chyba spróbuję, to z takiej pulpy z marchewki czy buraczków można zrobić pyszny pasztet.
    Myślę, że gdyby się nad tym zastanowić, to można wymyślić jeszcze wiele innych przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *