pokrzywa-w-kuchni

Pokrzywa w kuchni – przepisy

Właściwości prozdrowotne pokrzywy są niezwykle zaskakujące. Jeśli jeszcze ich nie znacie, przeczytajcie artykuł Pokrzywa – zwykła roślina z niezwykłymi właściwościami a na pewno pokochacie tę roślinę.
Pokrzywa jest rośliną wszechstronną, można ją pić, używać w kosmetyce oraz w kuchni. Dziś zajmiemy się tym trzecim, czyli sposobami na przyrządzenie zdrowych a zarazem pysznych dań pokrzywowych. Przepisy z pokrzywy – przetestuj je wszystkie!

Przepisy z pokrzywy, czyli gramy w zielone!

Zupa z pokrzywy

pokrzywa przepisy zupa pokrzywowa
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
1 por
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży ziemniak
1L bulionu warzywnego
400 g liści pokrzywy
50 g masła
50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę i pora pokrój w kostkę, ziemniaka w cienkie plasterki.
W dużym rondlu (lub na patelni wok) podgrzej oliwę, dodaj cebulę, marchewkę, pora i ziemniaka, podsmażaj przez 10 minut.
Dodaj bulion i gotuj ponownie przez około 10-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj iście pokrzywy i gotuj jeszcze przez minutę, wymieszaj z resztą składników, przypraw do smaku, dodaj masło i śmietankę.
Zupę można podawać z gotowanym jajkiem.

Pokrzywowe pesto

pesto z pokrzywy

Składniki:
45 g orzechów ziemnych
45 g twardego sera (parmezan, grana padano)
Miska liści pokrzywy
4 ząbki czosnku
140 ml oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
10 ml soku z cytryny
0,5 łyżeczki pieprzu
Szczypta płatków chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Umyte i odsączone pokrzywy sparz w garnku z gorącą wodą i szczyptą soli przez 1-2 minuty, następnie polej zimną wodą (pokrzywa zachowa swój zielony kolor).
Spraż orzechy na suchej patelni lub w piekarniku do zbrązowienia.
Do blendera dodaj orzechy, czosnek, starty ser, pieprz, sól, sok z cytryny i płatki chilli, zblenduj do uzyskania jednolitej masy z wyczuwalnymi grudkami orzechów.
Przeciśnij pokrzywę przez ręcznik aby pozbyć się wody i dodaj do blendera, miksuj z resztą składników do uzyskania jednolitej masy, podczas miksowania dodaj oliwę z oliwek.

Pokrzywowy rogal

pizza-pokrzywowa

Składniki
2 duże ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu
Sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
115 g liści pokrzywy
0,5 łyżeczki przyprawy chilli
150 g  tartego sera
Ciasto na pizzę (domowe lub gotowe)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230C.
Opłukaj dokładnie liście pokrzywy (użyj gumowych rękawiczek).
Na patelni przysmaż delikatnie sprasowany czosnek w 1 łyżce oliwy, dodaj pokrzywę i przysmażaj na średnim ogniu do zwiędnięcia liści, około 2-3 minuty.
Zestaw patelnię z ognia, jeśli pokrzywa jest mokra osusz liście na durszlaku i ponownie przełóż na patelnię, wymieszaj z pieprzem, solą, oliwą i chilli.
Na przygotowane ciasto nałóż ser a następnie pokrzywę. Złóż na pół. Piecz do chrupkości i zarumienienia ciasta.
Na ciasto można również nałożyć inne dodatki, np.: pomidory, salami itp.

Zielony omlet pokrzywowy

omlet z pokrzywą

Składniki:
230 g liści pokrzywy
0,5 łyżeczki soli
6 jajek
0,25 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki masła klarownego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
57 g ostrego sera

Przygotowanie:
Liście pokrzywy włóż do garnka, następnie zalej 1-2 łyżkami wody, posyp solą.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 min do momentu zwiotczenia liści i puszczenia soków.
Przełóż liście na sitko i dociśnij łyżką aby pozbyć się wody, odstaw na bok.
Do przygotowania omleta ubij jajka ze śmietaną, podgrzej masło na patelni, kiedy się rozpuści dodaj jajka i smaż ok 10 sekund do lekkiego ścięcia się jajek, zmniejsz ogień, przykryj patelnię przykrywką i duś przez 20-30 sekund.
Na połowę omleta nałóż pokrzywę, ser i szczypiorek, przykryj drugą połową omleta, przykryj ponownie pokrywką i smaż jeszcze przez 20-30 sekund.

Risotto pokrzywowe

przepisy z pokrzywy risotto

Składniki:
1 cebula
250 g ryżu do risotto Arborio
2 łyżki oliwy z oliwek
700 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wina
50 g sera parmezan
Sól i pieprz
125 g liści pokrzywy

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podsmaż posiekaną cebulę, dodaj ryż, wymieszaj dokładnie z oliwą następnie dodaj wino i gotuj do wchłonięcia wina przez ryż.
Dodawaj powoli bulion, po wchłonięciu przez ryz ponownie dodaj bulion i tak do momentu aż ryż będzie miękki, wlewając ostatnią porcję bulionu dodaj pokrzywę.
Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Na koniec dodaj parmezan i przypraw do smaku.

pokrzywowe smoothie

Przepisy z pokrzywy – smoothie

Pokrzywowe smoothie nr 1

2 banany
Garść liści pokrzywy
Pół szklanki jagód
Szklanka wody

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj razem na jednolitą masę.

Pokrzywowe smoothie nr 2

2 banany
1 jabłko
Miód do smaku
Sok z 1 cytryny
3 garście pokrzywy
Garść botwinki
Kawałek imbiru
Pół szklanki siemienia lnianego.
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj razem na jednolitą masę.

Pokrzywowe smoothie nr 3

2 garście pokrzywy
1 banan
10 kropel stewii
1 szklanka mleka roślinnego
1 cytryna
Opcjonalnie jagody

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj razem na jednolitą masę.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *