owoce dla urody

Owoce i warzywa w służbie piękna!

To, co jemy, ma wpływ na naszą atrakcyjność. Barwniki zawarte m.in. w marchewkach i pomidorach nadają naszej skórze złotawy blask. Zdrowy odcień cery jest natomiast przez płeć przeciwną postrzegany jako bardziej atrakcyjny. Zatem zamiast kremów i zabiegów, warto sięgnąć po zdrową przekąskę.

Poniżej znajduje się kilka przykładów popularnych produktów, które dzięki swym właściwościom, pomagają zachować młody wygląd skóry na dłużej.

Jabłko, które możemy uznać królem polskich owoców, jest pełne witamin oraz składników mineralnych. Witamina C w nim zawarta nie tylko wzmacnia nasz układ odpornościowy ale również ujędrnia skórę. Ponadto jabłka zawierają silne przeciwutleniacze, dzięki czemu pomagają walczyć z wolnymi rodnikami i opóźniają oznaki starzenia się.

Cytryny – istnieje przekonanie, że zawierają one ogromną ilość witaminy C. To prawda, zawierają jej sporo, ale mniej niż np. truskawki, czarne porzeczki czy kiwi. Jednak popularność i dostępność cytryny sprawia, że warto po nią często sięgać. Dzięki zawartości witaminy C, cytryny pobudzają wytwarzanie kolagenu, a ponadto rozjaśniają, wygładzają i poprawiają elastyczność skóry. Cytryna pomaga również oczyścić pory, dzięki czemu doceniana jest przez osoby borykające się z trądzikiem i zaskórnikami. Natomiast stosowanie kuracji cytrynowych na włosy poprawia ich wygląd, sprawiając, że stają się one bardziej lśniące.

Owoce na twarzy

Truskawki są uwielbiane przez większość z nas. Sezon dojrzewania truskawek przypada zazwyczaj na czerwiec, a przez większość roku jesteśmy skazani już tylko na owoce w przetworzonej lub zamrożonej postaci. Truskawki posiadają właściwości antybakteryjne i krwiotwórcze, a co za tym idzie wzmacniają nasz organizm. Dodatkową ciekawostką jest, że poza właściwościami zdrowotnymi, truskawki wybielają również zęby. Zawierają one bowiem kwas jabłkowy, który jest składnikiem past wybielających. Dzięki temu, zmiażdżone truskawki, w połączeniu z sodą oczyszczoną doskonale sprawdzają się przy usuwaniu przebarwień na zębach powstałych wskutek spożywania słodkich napojów, wina czy też nawet kawy.

Marchew zawiera beta-karoten, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A, zwaną też witaminą młodości. Beta-karoten jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu pomaga usuwać z organizmu nadmiar wolnych rodników i sprawia, że nasza skóra ma ładny kolor. Marchew przywraca równowagę zasadowo-kwasową, a więc działa nie tylko korzystnie na nasz wygląd ale również cały organizm. Warto w tym miejscu wspomnieć również o burakach, które nie tylko posiadają właściwości lecznicze i wzmacniają nasz organizm, ale również dzięki zawartości antocyjanów opóźniają oznaki starzenia się i pomagają uniknąć zmarszczek.

 

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *