ostropest plamisty

Ostropest plamisty – zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce

Ostropest plamisty, czyli popularny ‚oset’ dotychczas nie cieszył się szczególną popularnością. A szkoda! Czas odczarować jego złą sławę. Ostropest plamisty – zastosowanie i niezwykły wpływ na nasze zdrowie to temat dzisiejszego artykułu. Miłej lektury!

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to gatunek rośliny należącej do rodziny astrowatych. W sprzyjających warunkach może rozrosnąć się nawet do wysokości 2 m. Jest rośliną dwuletnią. Jej główki kwiatowe osiągają średnicę od 4 do 8 cm i składają się z purpurowych w kolorze, rurkowatych w kształcie kwiatków. Kwiaty otaczają rosnące w rzędach przylistki, brzeg zewnętrznej warstwy zakończony jest mocnymi, kłującymi kolcami. Jest gatunkiem introdukowanym najprawdopodobniej z regionu Morza Śródziemnego, północnej Afryki oraz zachodniej części Azji.

Ostropest – owoce

Surowcem zielarskim stosowanym w kosmetologii i medycynie są owoce (Fructus silybi mariani) i to z nich pozyskuje się ekstrakt roślinny. Najważniejszym składnikiem owoców jest silimaryna będąca substancją aktywną ostropestu i silnym przeciwutleniaczem. Silimaryna to połączenie różnych pod względem struktury izomerów pochodzących z grupy flawanolignanów. Obok nich ostropest plamisty zawiera izosylibinę oraz sylichrystynę, a także flawonoidy o niskim stężeniu, ponadto tyramin, taniny, olejki eteryczne, sterole, saponiny, witaminy i kwasy organiczne.

ostropest plamisty zastosowanie

Ostropest plamisty — zastosowanie w medycynie

Wyciąg z owoców ostropestu znalazł szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Stosowany jest leczniczo przy toskyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby, zapobiega marskości wątroby oraz zwyrodnieniu tłuszczowym i uszkodzeniom tkanek wątroby. Powstrzymuje krwawienia z nosa i narządów wewnętrznych, pomocniczo stosuje się go również przy obfitych miesiączkach, zaburzeniach trawienno-pokarmowych, niedokwaśności soku żołądkowego, zaburzeniach łaknienia, wzdęciach, niskim ciśnieniu krwi oraz chorobie lokomocyjnej. Ostropest plamisty jest również jednym ze składników licznych preparatów leczniczych, np.: Sylimarolu, Sylicynaru, Legalonu, Sylivitu, Flavobionu, Syligranu.

Do użytku domowego stosuje się mielone ziarna ostropestu, dodając je bezpośrednio do potraw, można również zrobić z nich odwar lub nalewkę.

Średnia dobowa dawka zmielonych owoców ostropestu to od 12 do 15 g lub zamiennie od 200 do 400 mg sylimaryny. Ponieważ sylimaryna słabo rozpuszcza się w wodzie, jej stężenie w ekstraktach i nalewkach będzie większe niż w naparach. Najlepiej jest stosować ostropest plamisty w dłuższym okresie, od 2 do 3 miesięcy.

Nalewka z ostropestu

Nalewka z ostropestu wspomaga organizm, leczy migreny i żylaki, pozytywnie wpływa na układ trawienny.

Sposób przygotowania: Owoce ostropestu plamistego rozetrzeć w moździerzu lub zmielić. Przesypać proszek do szklanego naczynia i zalać 40% alkoholem w proporcjach 1:10, odstawić, regularnie wstrząsać zawartością. Po 3 tygodniach wyciąg należy odfiltrować i przelać do butelki zakończonej zakraplaczem. Stosować: 15-25 kropli, 3 x dziennie przy zaburzeniach trawienia, migrenach, dokuczliwych żylakach. Nie stosować przy zdiagnozowanej marskości wątroby ze względu na zawartość alkoholu.

Odwar z ostropestu

Sposób przygotowania: Owoce ostropestu rozetrzeć w moździerzu, rozgnieść lub zmielić. 1 łyżeczkę otrzymanego proszku: od 3 do 5 g, zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od 5 do 10 min. Odstawić na 15 min, przecedzić.

Stosować: 3 x dziennie jedną szklankę wywaru na 1/2 godziny przed posiłkiem, (dawka zawiera łącznie 3 łyżeczki ostropestu) przy schorzeniach wątroby, pęcherzyka żółciowego czy niestrawności. Jako środek przeciwkrwotoczny: pić co 1 godz. po 1 łyżce.

Profilaktycznie: 2 razy dziennie 1/2 szklanki wywaru (czyli 1 łyżeczkę owoców ostropestu dziennie).

ostropest plamisty właściwości

Ostropest plamisty mielony

Sproszkowane, gotowe nasiona ostropestu można również spożywać bezpośrednio, w ilości od 12 do 15 g dziennie (około 1 łyżka). Doskonały do oczyszczania organizmu z toksyn.

Ostropest plamisty — zastosowanie w kuchni

Ostropest plamisty sproszkowany dodajemy do każdej potrawy lub stosując się do przepisów:

Koktajl oczyszczający z ostropestu

1 łyżka mielonego ostropestu
2 garście liści szpinaku
banan
1,5 szklanki wody mineralnej

Zmiksować wszystkie składniki i wypić bezpośrednio po przygotowaniu

Sałatka z liśćmi ostropestu

Garść pomidorków koktajlowych
Garść młodych liści ostropestu
Sałata lodowa
Mozzarella
Kilka oliwek
Sos winegret lub łyżka oliwy z oliwek, według uznania

Młode, dolne liście ostropestu dodajemy do każdej sałatki, można je też ugotować i spożywać jak szpinak. Pąki kwiatowe są doskonałe, przygotowane tak jak miniaturowe karczochy.

Ostropest plamisty — zastosowanie w kosmetyce

Olej z ostropestu do stosowania zewnętrznego – skuteczny do skóry podrażnionej, przesuszonej, skłonnej do zmarszczek. Zmniejsza zaczerwienienia, rozjaśnia cerę, poprawia zdolności regeneracyjne skóry. Regeneruje przesuszone włosy i paznokcie. Grubo zmielone nasiona ostropestu zastąpią każdy peeling do ciała, szczególnie po zmieszaniu z odrobiną oleju kokosowego i kropelką olejku eterycznego.

Olej z ostropestu poprawia stan skóry i włosów. Wyciąg z ostropestu dodaje się również do kremów, szamponów, odżywek, jednak w takiej formie jest rzadko dostępny w popularnych drogeriach.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *