perilla-greenlife-blog

Olejek perilla – szansa na dłuższa młodość skóry

Pachnotka to jednoroczna roślina z rodziny jasnotowatych, Pierwotnie rosła przede wszystkim na terenach dzisiejszych Indii, Chin oraz Japonii, z czasem rozprzestrzeniła się jednak również na innych obszarach. Tam, gdzie nie rośnie naturalnie, pachnotka jest zresztą coraz częściej uprawiana. Nie powinno być to dla nas zaskoczeniem jeśli weźmiemy pod uwagę to, że charakteryzuje się naprawdę wartościowymi właściwościami. W tym kontekście na uwagę zasługuje zwłaszcza olejek z pachnotki znany też jako olejek perilla – jedno z największych odkryć medycyny naturalnej i kosmetologii ostatnich lat.

Olejek perilla – podstawowe informacje
Tłoczony na zimno olej perilla jest produktem, do powstania którego wykorzystywane są przede wszystkim nasiona owoców pachnotki. On sam charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest lekki i nierafinowany. Jego rozprowadzanie nie jest skomplikowane, a sam olej zaliczany jest do grupy tak zwanych olei schnących. Jego specyfika sprawia, że olej ten wymaga od swoich użytkowników szczególnego traktowania. Przechowuje się go zazwyczaj w buteleczkach z ciemnego szkła, które chronią olej przed dostępem światła słonecznego. Zaleca się też, aby już po otwarciu był on przechowywany w lodówce.
Oczywiście to nie struktura i kolor sprawiają, że olej perilla cieszy się dziś tak dużą popularnością. Tym, co wyróżnia go na tle innych specyfików, jest przede wszystkim oryginalny skład. Na pierwszy plan wysuwa się to, że olej z pachnotki stanowi niezwykle bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych takich, jak choćby kwasy z rodziny Omega-3, kwas linolowy oraz kwas oleinowy. Naukowcy zwracają też uwagę na to, że pozwala on na dostarczanie do organizmu antocyjanów, flawonoidów, witamin i minerałów, a jednocześnie jest silnym antyoksydantem.

greenlife-perilla

Olej perilla – zastosowanie
Wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli sprawia, że olejek perilla już od dawna cieszy się zainteresowaniem osób zawodowo zajmujących się kosmetologią. Mówiąc o jego właściwościach warto więc zwrócić uwagę choćby na to, że jest to rozwiązanie niemal idealne wówczas, gdy sięgają po nie osoby z cerą określaną mianem problematycznej. Olejek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwbakteryjne, co czyni go prawdziwym wybawieniem dla osób, które, pomimo wielu prób, nie są w stanie uporać się z trądzikiem. Na uwagę zasługuje również to, że olej perilla skutecznie wycisza skórę, stosując go można więc liczyć na uporanie się z uczuciem swędzenia skóry, jej zaczerwienieniem i różnego rodzaju podrażnieniami.
Bardzo często można też usłyszeć, że olejek z pachnotki jest naturalnym sposobem na walkę z upływającym czasem. Oczywiście, jego stosowanie nie da nam gwarancji wiecznej młodości, możemy jednak liczyć na to, że przyczyni się do redukcji zmarszczek, które już się pojawiły oraz sprawi, że skora dłużej będzie cieszyła się elastycznością i napięciem. W okresie, w którym skóra traci swoją naturalną sprężystość można też docenić działanie antyoksydacyjne charakterystyczne dla oleju perilla, sprawia on bowiem, że destrukcyjne działanie wolnych rodników jest znacznie mniej widoczne. Jeśli dodamy do tego, że rozjaśnia przebarwienia i przyczynia się do lepszego wytwarzania przez skórę elastyny i kolagenu, z pewnością nie zdziwi nas to, że tak wiele osób mówi o oleju z pachnotki jako o rozwiązaniu jedynym w swoim rodzaju.

Kogo powinien zainteresować olejek z pachnotki?
Grono potencjalnych odbiorców oleju perilla nie jest wąskie. Nie ma przy tym żadnych ograniczeń odnoszących się czy to do wieku osób sięgających po te rozwiązanie, czy to do ich płci. Co wcale nie mniej istotne, olejek może być stosowany przy każdym rodzaju skóry, w tym i wówczas, gdy mamy do czynienia z cerą trądzikową oraz skórą atopową. W tym drugim przypadku olej perilla okazuje się być znakomitym uzupełnieniem terapii stosowanej z zalecenia lekarza, łagodzi bowiem nie tylko stany zapalne i alergiczne, ale i podrażnienia i świąd. Bez obaw można go też stosować w przypadku skóry podrażnionej, a nawet poparzonej i odmrożonej.
greenlife-zdjecie
Jak stosować olej perilla?
Gdy pytamy o zasady stosowania oleju perilla, najczęściej możemy usłyszeć o tym, że może być on stosowany bezpośrednio na skórę, co nie jest zadaniem skomplikowanym między innymi dlatego, że olejek dobrze się rozprowadza. Proces wchłaniania się trwa maksymalnie kilkanaście minut, nie trzeba też obawiać się tego, że na skórze pozostanie tłusta warstwa często opisywana jako zjawisko świecenia się skóry.
Oczywiście, olejek perilla nie musi być wykorzystywany jedynie wówczas, gdy mamy problemy z cerą. Ciekawym pomysłem wydaje się między innymi wcieranie go we włosy oraz w skórę głowy jeszcze przed myciem, co pozwala zarówno na skuteczną walkę z łupieżem, jak i nadmiernym wypadaniem włosów i rozdwajaniem się ich końcówek. Olejek perilla jest też cennym wsparciem wówczas, gdy mamy do czynienia z kruchymi i często łamiącymi się paznokciami praz wysuszonymi skórkami. Nie brakuje również osób wykorzystujących go w masażach leczniczych, jego właściwości okazują się bowiem cennym wsparciem między innymi dla tych osób, które zmagają się z nerwobólami, bólami pleców, bólami stawów oraz z reumatyzmem.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *