Jablkowy-ocet

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy rzeczywiście skuteczny?

Domowe sposoby walki z otyłością i nadwagą cieszą się coraz większą popularnością – nic zresztą dziwnego, ponieważ ludzie wolą stosować naturalne metody i naturalne składniki, niż zażywać różnego rodzaju preparaty i lekarstwa. Wierząc w siłę natury, rzeczywiście można wspomóc utratę wagi – doskonale sprawdza się bowiem w tej roli ocet jabłkowy. To znany od lat specyfik, który może pobudzić metabolizm i poprawić trawienie. Tkwi w nim wiele zdrowotnych właściwości (między innymi świetnie wpływa na kondycję skóry), jednak podziwiany jest głównie za swój wpływ na odchudzanie. Czy rzeczywiście można dzięki niemu sporo schudnąć i w jaki sposób go stosować? Skąd w ogóle pomysł, ażeby pić ocet jabłkowy, by pozbyć się nadwagi?

Ocet-jablkowy

Ocet jabłkowy – właściwości odchudzające

Podobno ocet jabłkowy piła nawet Kleopatra – można więc uznać, że rzeczywiście jest skuteczny, skoro przez tyle wieków przetrwała ufność w jego niezwykłe, odchudzające właściwości. Także Hipokrates – grecki uczony i lekarz, uznawany za ojca medycy – stosował ocet jabłkowy. Co prawda dla niego było to remedium na kłopoty z układem oddechowym, ale używał go także przy problemach trawiennych.
Sekret octu jabłkowego tkwi w zapewnianiu sytości, gdy dodamy go do posiłków. Optymalna dawka to 1-2 łyżki dziennie, Już tyle wystarczy, by wpłynąć na regulację układu trawiennego i usprawnić jego działanie. Ocet oczyszcza organizm, pozbywając się zalegających w nim toksyn. Już samo to sprawia, że tracimy około 2 kilogramów – i że czujemy się o wiele lżej oraz mamy więcej energii do działania. Wyrzucenie toksyn z ciała zapewnia świetne samopoczucie. Ocet jabłkowy wspomaga jednak również produkcję soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych.
Istotne jest jednak picie dużej ilości wody w czasie kuracji octem jabłkowym – usuwa on bowiem jej nadmiar. To także sprawia, iż waga pędzi w dół, jednak nie chcemy się przecież odwodnić! Picie dużej ilości wody sprawia, że rozpuszczone w niej toksyny są wypłukiwane z naszego ciała, zaś odwodnienie nie następuje, ponieważ stale dostarczamy nową wodę.
Prawdą jest i to, że ocet jabłkowy potrafi przyspieszyć przemianę materii oraz spalanie tłuszczu – powoduje bowiem rozszczepianie się komórek tłuszczowych. Zatem czy możliwe jest schudnięcie dzięki niemu? Owszem! Trzeba tylko pamiętać i o tym, żeby nie przekraczać zalecanej dawki dobowej, aby nie podrażnić śluzówki żołądka. To mogłoby wywołać wrzody – a przecież spadek wagi nie jest tego wart!

Jablkowy-ocet-sklep

Ocet jabłkowy – inne właściwości zdrowotne

Ocet jabłkowy to odmiana octu, wytwarzana na bazie jabłkowej. To wodny roztwór kwasu octowego, który powstał w procesie fermentacji jabłek. W przeciwieństwie do zwykłego octu, którego zapachu wiele osób nie może znieść, ocet jabłkowy jest smaczny i miło pachnie – choć jest to zapach bardzo charakterystyczny. Ocet jest na tyle dobrym produktem spożywczym, że można go dodawać do wielu potraw – a nie tylko pić po wymieszaniu z wodą. Możemy zatem kurować się nim właściwie niepostrzeżenie – czyniąc z niego składnik obiadu czy kolacji.
Ocet jabłkowy zawiera tak wiele witamin i minerałów, że warto go spożywać nie tylko jako środek odchudzający, ale również po prostu jako produkt, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie! Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę P, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Do tego potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, siarkę, miedź, sód, żelazo, fluor i krzem. Ocet potrafi opóźniać procesy starzenia zachodzące w naszym ciele (dlatego też zapewnia piękną skórę!), a także pozytywnie wpływa na cały układ krwionośny. Dzięki niemu można się ustrzec miażdżycy, pokonać nadciśnienie, zapobiec chorobom serca i obniżyć poziom cholesterolu. To także zasługa pektyny, pochodzącej z jabłek, która znajduje się w nim w dużych ilościach. Ocet jabłkowy wzmacnia także układ odpornościowy – to samo zdrowie!

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak stosować?

Jak już wspomniano, warto dodawać ocet jabłkowy (w ilości 1-2 łyżek dziennie) do różnych potraw – na przykład mięsnych. Może być także świetnym dodatkiem do sosów i majonezów. To także wyborny dodatek do sałatek. Spora część osób miesza go jednak ze szklanką wody i wypija na około 30 minut przed posiłkiem. Wybornie neutralizuje szkodliwy wpływ na ciało tłustych potraw, więc po takim tłustym obiedzie nie będziemy odczuwać jego nieprzyjemnych skutków – na przykład niestrawności. Jeśli chcemy wspomóc odchudzanie i zależy nam na jak najlepszym efekcie, zażywajmy ocet jabłkowy 3 razy dziennie, mieszając 1 łyżeczkę od herbaty ze szklanką wody. Taką miksturę należy wypić na 30 minut przed każdym głównym posiłkiem w ciągu dnia, a zatem śniadaniem, obiadem i kolacją.
Oczywiście, ocet jabłkowy możemy przygotować sami w domu, lecz będzie to wymagało kilku produktów i mnóstwa wolnego czasu. Musi bowiem nastąpić proces fermentacji. Lepiej zatem kupić gotowy ocet jabłkowy – ale wybierajmy te ekologiczne, od dobrego producenta, aby mieć pewność, że jest bezpieczny. Świetnym wyborem jest ocet jabłkowy BIO firmy Alce Nero – produkt ekologiczny (składniki pochodzą z ekologicznych upraw), a zatem bez zbędnych dodatków, konserwantów i ulepszeń.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *