Halloween day

Nieodłączny element Halloween w przepisie kulinarnym

Nieuchronnie zbliża się ostatni dzień października, a wraz z nim w Stanach Zjednoczonych zapanuje prawdziwe, halloweenowe szaleństwo. I choć w Polsce raczej koncentrujemy się na przygotowaniach do wypadającego nazajutrz dnia Wszystkich Świętych, to przecież każdy z nas zna główny symbol święta, czyli podświetloną od wewnątrz dynię (z wydrążonymi oczami i ustami).

Skąd się wzięła dynia?

Jeśli nie wiesz skąd taka popularność tego warzywa na Halloween, spieszę z odpowiedzią. Zwyczaj robienia takich mini latarenek narodził się dawno temu w pogańskiej Irlandii, kiedy to w tym dniu obchodzono odejście lata i nastanie zimy. Tyle, że zamiast dyń wykorzystywano bulwy rzepy, buraków czy brukwi.  Natomiast wiele wieków później w już odkrytej j Ameryce, farmerzy świętowali zakończenie zbiorów, wycinając fantazyjne wzory w dyniach. Kiedy w połowie XIX wieku w Irlandii zapanował Wielki Głód, wielu mieszkańców Zielonej Wyspy wyemigrowało do Stanów Zjednoczonych. A ponieważ tradycja w narodzie nie ginie, nowi przybysze chcąc nadal świętować ostatni dzień października uznali, że dynia o wiele lepiej nadaje się do robienia latarni niż rzepa. I tak zlały się tradycje z dwóch różnych kontynentów, a Halloween nie może obejść się bez „pomarańczowej głowy”.

Przepis na pyszne, dyniowe ciasto

Pumpkin pie with autumn vegetables

W ferworze przygotowań na 1 listopada nie zapomnij o chwili relaksu. A może skusisz się na przygotowanie pysznego wypieku w wykorzystaniem dyni?

Składniki:

 

  • 200 g masła
  • 210 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/4 przyprawy korzennej
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 125 g purée z dyni
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

 

  • Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée (razem ze skórką) lub miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować.

 

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

 

  • Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.

 

  • Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny).

 

  • Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku

 

Nie pozostaje życzyć mi nic innego, jak tylko smacznego i wesołego Halloween!

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *