Having breakfast

Nie masz pomysłu na lunch?

Nie wiesz co zabierać ze sobą do pracy? Nie chcesz sięgać po niezdrowe przekąski i fast foody? Dziś mam dla Was garść inspirujących pomysłów na lunch!:)

Zamiast kupować na szybko niezdrowe zapiekanki, hamburgery, czy nawet słodkie, wysokokaloryczne drożdżówki, warto również w czasie pracy postawić na coś zdrowego i wartościowego. W końcu spędzamy w firmie każdego dnia wiele godzin, ważne więc, aby czuć się dobrze, mieć dużo energii i sił do wykonywania swych codziennych obowiązków.

Co do picia:

Picie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia to niezmiernie ważna kwestia, o której za żadne skarby nie wolno nam zapominać. Dlatego też również i w pracy powinniśmy regularnie nawadniać nasz organizm. Jeżeli bez porannej kawy nie jesteś w stanie normalnie funkcjonować – ok, wypij jedną, ale najlepiej nie więcej. Zamiast parzyć kawę za kawą, postaw na zdrowsze napoje: herbatę (najlepiej zieloną, ziołową, albo owocową) wodę niegazowaną (najlepiej jakby butelka z wodą przez cały czas stała na Twoim biurku, albo na zapleczu – w zależności, gdzie pracujesz) lub soki (najlepiej świeżo wyciskane lub chociaż z dużą zawartością owoców lub warzyw).

Laughing woman portrait in kitchen.

Co do jedzenia:

Najlepiej jeśli będziesz przygotowywał sobie jedzenie w domu i zabierał ze sobą. Niekoniecznie muszą być to kanapki, ale też różne inne, pożywne potrawy, które możesz nosić ze sobą w wygodnych pojemnikach plastikowych. Oczywiście znaczenie ma także to, jakie warunki panują w Twoim miejscu pracy. Byłoby świetnie, gdybyś mógł mieć do dyspozycji lodówkę (aby przechowywać w niej jedzenie, które szybko się psuje aż do pory lunchu) oraz mikrofalówkę (aby ewentualnie coś przygrzać), rozumiem jednak, ze niestety nie każda firma wyposażona jest w takie luksusy.

Oto kilka pomysłów co zabrać ze sobą do pracy:

– gotowe, zdrowe kanapki najlepiej z chleba pełnoziarnistego, albo z pieczywa typu wasa: z tuńczykiem, łosiem, chudym mięsem lub szynką (np. z indyka, bądź kurczaka), z jajkiem, serem lub twarożkiem, koniecznie z dodatkiem warzyw: sałaty, pomidora, czy świeżego ogórka.

– sałatki – warzywne, z makaronem, z dodatkiem mięsa (np. kurczaka), tuńczykiem

– musli – z owocami, bakaliami, orzechami, spożywane z mlekiem bądź jogurtem

– resztki z obiadu – wystarczy ugotować troszkę więcej i już mamy gotowy lunch na kolejny dzień:)

– jogurty, kefiry, maślanki

– serek wiejski, domowy twarożek np. z rzodkiewką, ze szczypiorkiem

– zdrowe koktajle

– warzywa i owoce

Fresh sandwiches with meat and vegetables

Jeżeli zaś zamiast jeść na miejscu, wolisz „wyskoczyć” na lunch, zamiast wybierać budkę z fast foodami, wybierz miejsce, oferujące zdrowe dania polskiej kuchni, bar mleczny, czy chociażby nowoczesną „śniadaniownię”, oferującą robione na świeżo kanapki, albo też bar sałatkowy.

Co jeszcze jest ważne? Jedź powoli, spokojnie, na siedząco. A nie trzymając w drugiej ręce słuchawkę od telefonu, albo odpisując na maila. Zrób sobie przerwę. Oderwij się na chwilę od pracy i zjedz posiłek najlepiej w innym pomieszczeniu niż to, w którym pracujesz (większość firm posiada mini – kuchnię dla pracowników, czy chociażby niewielkie zaplecze).

Jeżeli masz pracę, która nie wyklucza wrzucenia czegoś na ząb nie tylko w porze lunchu i podczas trwania ogólnej przerwy dla wszystkich pracowników, ale także w ciągu dnia – np. siedząc przy biurku, postaw na zdrowe i smaczne przekąski zamiast paluszków, chipsów i batoników.

Take-away meal, isolated

Oto kilka przykładów na zdrowe przekąski:

– malutkie marcheweczki

– pomidorki koktajlowe

– wafle ryżowe

– suchary

– mieszanki orzechów

– pistacje

– owoce np. pokrojone w plasterki kiwi, śliwki, banany, ćwiartki jabłek

– suszone banany, jabłka = zdrowe chipsy

– batoniki musli

Nie zapominaj o codziennym lunchu – to wbrew pozorom również bardzo ważny posiłek w ciągu dnia! I chociaż przygotowanie go w domu wymaga od nas odrobiny czasu, chyba warto zadbać o swoje zdrowie, jedząc wartościowe produkty, zwłaszcza, że przy okazji całkiem spora suma zostanie nam w kieszeni – bowiem własnoręcznie przygotowywane jedzenie zamiast kupowanego to naprawdę duża finansowa oszczędność!:)

A Wy co zazwyczaj zabieracie ze sobą na lunch? A może raczej kupujecie coś gotowego? Czekam na Wasze pomysły!:)

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *