Szklanka mleka w butelce lub mleka w woreczku

Mleko w butelce, w worku, a może w kartonie?

Po jakie opakowanie mleka sięgacie najczęściej? Mleko w karton, mleko w butelce, a może mleko w woreczku? Jaka jest różnica między nimi i co opakowanie mówi nam o samym mleku? O co chodzi z dziwnym oznaczeniem mleka – UHT?

Wielu z nas nie zwraca uwagi na to, w czym przechowywane jest mleko na sklepowych półkach. Wydaje nam się, że nie ma to znaczenia – w końcu mleko to mleko, prawda? Rzeczywistość jest jednak inna i na naszą korzyść działa wiedza na ten temat.

Mleko zanim trafi w nasze ręce, przechodzi procesy obróbką cieplną (mleko podgrzewa się na kilka sekund w wysokiej temperaturze, po czym szybko schładza), która ma na celu przedłużenie przydatności do spożycia.

PASTERYZACJA

Proces ten zatrzymuje wartości odżywcze oraz hamuje rozmnażanie się bakterii. Dzięki temu mleko nadaje się do spożycia nawet przez kilka lub kilkanaście dni. Pasteryzowanie ma miejsce w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza i mleko podgrzewane jest do 25 sekund. Wówczas mleko ma krótki termin spożycia (od 7 do 14 dni). Takie mleka najczęściej umieszcza się w butelkach.

STERYLIZACJA

Natomiast mleko UHT (najczęściej umieszczane w kartonach) poddawane jest o wiele wyższej temperaturze – nawet do 150 st! Taki proces nazywa się sterylizacją, która przedłuża trwałość mleka nawet do kilku miesięcy, ponieważ proces ten zabija wszystkie drobnoustroje, które mogłyby zepsuć mleko. Pasteryzacja natomiast tylko hamuje te drobnoustroje (stąd krótszy termin spożycia).

Pasteryzacja oraz sterylizacja zapewniają dłuższy termin świeżości jedynie w formie zamkniętej. Kiedy otworzymy mleko musimy wypić je w ciągu 24h – 48h. Po tym czasie mleko będzie zepsute.

 

Wartości odżywcze w mleku UHT

Okazuje się, że mleko po procesie sterylizacji ma takie same wartości odżywcze jak mleko pasteryzowane i takie prosto od krowy. Różnicą jest jedynie mniejsza zawartość niektórych witamin, które są mało odporne na wysoką temperaturę. Natomiast ilość wapnia zbliżona jest do mleka sprzedawanego w butelkach jak i mleka prosto od krowy.

Mleko w woreczku

Coraz rzadziej można spotkać mleko zamknięte w woreczku. Czym ono się różni od tego w butelce i kartonie? Mleko w woreczku ma najkrótszą datę przydatności – jedynie parę dni.

Jakie mleko kupować?

Trzeba mieć na uwadze, że mleko w butelce i woreczku przeszły proces pasteryzacji, która nie zabija bakterii powodujących psucie się tylko je hamuje, dlatego przed spożyciem należy takie mleko przegotować. Zamknięte mleko UHT może być przechowywane nawet kilka miesięcy, nie oznacza to jednak, że jest gorsze lub, że zawiera jakieś chemiczne dodatki! Plusem jest to, że w procesie sterylizacji zabijane są wszelkie bakterie.

Zdarza się, że niektóre firmy posiadają mleka UHT w butelce oraz pasteryzowane w kartonie. Dlatego tak ważne jest, aby czytać informację na etykiecie o rodzaju procesu przedłużania trwałości.

A Wy jakie najczęściej wybieracie mleko? Pasteryzowane czy UHT?

Komentarze: 4
  1. Junka

    Pamiętam mleko w woreczku 😀 I w szklanych butelkach… To taki obrazek z dzieciństwa bo teraz nie dostanie się takiego mleka – przynajmniej u nas. Ja ostatnio częściej sięgam po mleko roślinne niż krowie. Najbardziej smakuje mi kokosowe, robię z niego rózne koktajle bądź dodaję do zup.

  2. Storia

    Też pamiętam te czasy i bardziej mnie przekonywało wtedy mleko z woreczka, które trzeba było przegotować. Choć w sumie robię tak to dzisiaj i gotuję nawet te z kartonu, głównie ze względu na dzieci 🙂 Mleko kokosowe dodajesz do zupy? Jeszcze nie próbowałam.

  3. zuzka

    ja kupuję mleko w kartonie już od dłuższego czasu. U nas mleko pije się litrami więc nawet nie zdąży postać w lodówce do końca dnia;) Pamiętam mleko w butelkach, szklanych ze sreberkiem 🙂 Babcia takie przynosiła często od gospodarza. A te w woreczku jeszcze można gdzie nie gdzie dostać.

  4. Magda

    Ja kupuję mleko w kartonie. Mleka w butelce nie widziałam od wieków nie mówiąc już o tym w woreczku;)
    Ostatnio chętniej sięgam po mleko roślinne np kokosowe. Smakuje mi zdecydowanie lepiej i wydaje mi się, że mój organizm o wiele lepiej na nie reaguje niż na mleko krowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *