lächelnde frau zeigt mit dem finger auf ein milchglas

Mleko sojowe. Dla alergików i nie tylko

Ruch  na świeżym powietrzu pomoże zachować Ci siły witalne na dłużej. Same ćwiczenia jednak na niewiele się zdadzą, jeśli nie zastosujesz odpowiedniej diety. Głównym składnikiem planu żywieniowego powinien być nabiał, a zwłaszcza mleko, które jak wiemy, zawiera mnóstwo składników mających zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie bez kozery tworzone są kampanie reklamowe przypominające ludziom o włączeniu tego napoju do codziennej diety. Nie wystarczy pójść do sklepu i zakupić karton mleka, ważne jest  bowiem to, na jaki produkt padnie nasz wybór. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów: chude, tłuste, półtłuste i wiele innych. Często się zdarza, że nie zwracamy uwagi na alternatywy, jak chociażby mleko sojowe. A to błąd ponieważ jest ono bogate nie tylko w wapno czy białko, ale również w tak potrzebne nam witaminy z grupy B.

Czym jest mleko sojowe?

Mleko sojowe znane jest już od dawien dawna, a pomysł jego wykonania zaczerpnięto z Chin. Powstawało przez namoczenie i zmielenie ziaren soi, czyli rośliny strączkowej, pochodzącej z północno-wschodniej Azji. Zaś soja w Polsce była uprawiana sporadycznie. Z racji swoich walorów, zdobyła popularność wśród wegan. Minus mleka sojowego stanowi cena, która w naszych sklepach bywa stanowczo zbyt wysoka. Na szczęście z pomocą przychodzą nam odpowiednie urządzenia 🙂

Zalety mleka sojowego

Soybean in hands with soy field in background

Mleko sojowe posiada wiele zalet i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dla wszystkich osób, które zastanawiają się nad spróbowaniem wspomnianego napoju, pragnę przybliżyć kilka istotnych argumentów.

  • Mleko sojowe nie zawiera laktozy, czyli składnika, który może powodować uczulenia, przede wszystkim u małych dzieci. Bezpiecznie jest więc dla alergików, zmuszonych do unikania mleka krowiego.
  • Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu zmniejsza ryzyko nadciśnienia, cholesterolu oraz chorób serca, w tym także zawału.
  • Soja wzmacnia kości, co sprawia, że regularne picia mleka sojowego, pomaga zapobiegać osteoporozie.
  • Zawiera wiele potrzebnych witamin, nie tylko z wcześniej wspomnianej grupy B (B1 i, B2 i B6), lecz również tych z grup C, D i E.
  • Ponadto soja to duża dawka mikroelementów, takich jak żelazo, magnez czy fosfor.
  • Mleko sojowe idealnie nadaje się także dla kobiet w okresie menopauzy, zawiera bowiem fitoestrogeny, które zmniejszają dolegliwości i złe samopoczucie.

 

Gdzie można dostać mleko sojowe?

Soyabella do robienia mleka sojowego

Soyabella do robienia mleka sojowego

 

Cena mleka sojowego sprawia, iż warto szukać alternatywnych rozwiązań. Co ważne, mleko sojowe możemy sami stworzyć w domu! Wystarczy zamówić ziarna soi i zaopatrzyć się w specjalne urządzenie. Automat do wyrobu mleka sojowego Soyabella jest na wyciągnięcie ręki! Ten niesamowity sprzęt sprawi, że w szybkim czasie otrzymasz świeże, pełnowartościowe mleko sojowe. Wystarczy jedynie wsypać soję, zalać wodą i odczekać 15 minut. Idealnie nadaję się do uzyskiwania także innych rodzajów mleka (np.migdałowego).

Urządzenie jest proste i w obsłudze i łatwe do czyszczenia. Nie zastanawiaj się, sprawdź automat do wyrobu mleka sojowego Soyabell i ciesz się zdrowym posiłkiem.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *