Kiełki – gdzie kupić nasiona?

Gdzie kupić nasiona na kiełki?

kiełki
W sklepach ze zdrową żywnością i sklepach ogrodniczych można bez problemu kupić różnorodne nasiona na kiełki. Wybór nasion do kiełkowania powinien opierać się na ich jakości i przeznaczeniu. Na jakie aspekty warto zwrócić uwagę, decydując się na zakup nasion na kiełki?

Jakie kwestie są istotne podczas zakupu nasion na kiełków?
Poniżej krótka lista rzeczy, których należy unikać, wybierając nasiona na kiełki:

1. szukaj surowych nasion, które nie zostały poddane obróbce chemicznej. Naturalne nasiona, które nie przeszły żadnej obróbki, są najbardziej wartościowe i zdrowe dla organizmu;

2. unikaj popękanych lub zmielonych nasion

3. Kupuj nasiona do kiełkowania w opakowaniach próżniowych. Wówczas masz pewność, że nie uległy zawilgotnieniu i podgniciu.

Dlaczego warto urozmaicić codzienną dietę kiełkami?
Jedną z głównych zalet kiełków jest to, że zawierają enzymy. Enzymy te, wraz z wieloma innymi korzyściami odżywczymi kiełków, są zawarte w największym stopniu wtedy, gdy są spożywane na surowo lub są niegotowane. Równie dobrze smakują kiełki zmieszane z sałatkami, ułożone na kanapkach czy dodane do dipów i zup. W każdej z tych kategorii wspaniale sprawdzą się kiełki lucerny, brokułu, rzodkiewki i kozieradki. Poza tym warto skosztować także kiełków soczewicy czy nasion słonecznika.
Wiele gotowanych dań można posypać kiełkami wymienionymi powyżej lub lżejszymi kiełkami strączkowymi, takimi jak na przykład fasola mung. Smażenie jest doskonałym sposobem na wykorzystanie wyhodowanych kiełków soczewicy i kiełków fasoli mung.
Wreszcie kiełki ziaren świetnie nadają się jako zdrowe dodatki do chleba. Podczas gdy najbardziej oczywistym wyborem są kiełki pszenicy, żyta lub jęczmienia, kiełkujące rośliny strączkowe, takie jak soczewica i fasola, można również dodawać do ciasta chlebowego w niewielkich ilościach.

Gdzie można kupić nasiona na kiełki?
Obecnie w sklepach możemy bez problemu dostać niemal wszystko. Podobnie jest z nasionami na kiełki roślin, zarówno tych pochodzenia typowo europejskiego, jak również azjatyckiego. Aby mieć pewność wysokiej jakości produktu, najlepiej zdecydować się na zakup w sklepie ze zdrową żywnością, który ma doskonałe opinie w internecie i cieszy się dużym zaufaniem ze strony kupujących. Wtedy można uniknąć sytuacji, w której zamówienie okaże się słabej jakości, a smak kiełków będzie pozostawiał wiele do życzenia. Ze względów zdrowotnych dobrze wybierać nasiona wolne od GMO, a także pozbawione bakterii chorobotwórczych, takich jak salmonella czy bakterie E.Coli. Atestowane sklepy ze zdrową żywnością dają pewność, że to, co się kupuje, jest w pełni bezpieczne dla zdrowia.

W jaki sposób uprawiać nasiona na kiełki?
W sklepach można obecnie kupić specjalne, kilkupiętrowe kiełkownice wykonane z tworzyw sztucznych. Na ich opakowaniu zawsze znajduje się krótka instrukcja dotycząca prawidłowej uprawy. Ich powierzchnia jest zbudowana w taki sposób, aby po wlaniu góry na najwyższe piętro woda spływała łagodnym strumieniem przez kolejne „balkoniki”, aż dotrze na ostatni poziom urządzenia. Z pewnością kiełkownice tego typu ułatwiają uprawę kiełków, choć nie są niezbędne do uzyskania smacznych i wartościowych plonów. Aby ułatwić wzrost nasionom, można umieścić je na spodzie litrowego słoja, a nakrętkę nakłuć w taki sposób, aby zapewnić kiełkom odpowiedni poziom wentylacji. Warto pamiętać, że niezależnie od tego, w jakim pojemniku ostatecznie znajdą się nasiona, muszą mieć odpowiednio czyste warunki rozwoju. Po zakupie kiełkownicy w sklepie należy umyć ją dokładnie wodą z mydłem.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *