Ginger with leaves

Jesień okraszona imbirem

Imbir już od pięciu tysięcy lat jest stosowany w medycynie czy w kuchni jako przyprawa. Swoją uniwersalność zawdzięcza przede wszystkim niezwykłemu działaniu leczniczemu – to źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz takich pierwiastków jak magnez, potas, fosfor, krzem, żelazo, sód, wapń, cynk i barwnik o właściwościach przeciwutleniających, beta-karoten. W dodatku przyprawa może być używana pod różnorakimi postaciami – jako proszek, świeży lub suszony korzeń, a pomimo tego nadal zachowuje swoje właściwości.

 

Na co działa imbir – 8 powodów, dla których warto go stosować

 

 1. Imbir na zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Korzeń uważa się za jedną z najbardziej skutecznych substancji na problemy natury żołądkowej, w tym niestrawność oraz nadmierne wzdęcia, rozstrój żołądka, kolki czy biegunki.  Imbir jest również znany ze swoich właściwości pobudzających apetyt, polepszających przyswajanie i wchłanianie składników odżywczych z jelita do krwi, dlatego regularne stosowanie tej przyprawy pomaga wzmocnić cały organizm.

2. Imbir na chorobę lokomocyjną

Imbir jest prawdziwym dobrodziejstwem dla Ciebie  w przypadku, gdy odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości podczas podróży, zwłaszcza drogą morską. Naukowcy udowodnili, że korzeń jest całkowicie bezpiecznym i nawet skuteczniejszym środkiem przeciwwymiotnym niż komercyjne leki. Trochę imbiru w proszku może złagodzić i usunąć wszystkie objawy choroby lokomocyjnej, takie jak wymioty, zawroty głowy, zimne poty i nudności. Stosowanie takiego środka zaleca się kobietom we wczesnym etapie ciąży. Nie dość, że jest to produkt naturalny, pozbawiony szkodliwych skutków ubocznych, to również zmniejsza ryzyko wad wrodzonych u dziecka.

3. Imbir zmniejsza stan zapalny i ból

Już od wieków znane są jego właściwości przeciwzapalne. Badania wykazują, że środki aktywne zawarte w imbirze są równie skuteczne jak te występujące w popularnych lekach przeciwbólowych. Duńscy badacze dowiedli, że 1/3 łyżeczki świeżego lub sproszkowanego imbiru, przyjęta przy pierwszych oznakach migreny, może zmniejszyć jej nasilenie przez hamowanie prostaglandyn – związków chemicznych, które powodują stan zapalny w naczyniach krążenia mózgowego. W przeciwieństwie do aspiryny i pokrewnych jej leków imbir blokuje jedynie te rodzaje prostaglandyn, które wywołują stan zapalny, a nie te, które pełnią pożyteczne funkcje, jak wzmacnianie śródbłonka żołądka. Innym sposobem na pokonanie bólu jest dodanie kilku kropel olejku imbirowego do wody i przykładanie do bolących miejsc ciepłych kompresów. W ten sposób możemy złagodzić nie tylko migreny, ale także bóle mięśni, pleców i stawów.

4. Imbir zapobiega rozwojowi nowotworu

Przyprawa zawiera składniki będące silnymi przeciwutleniaczami, które pełnią funkcję czynników przeciwrakowych. Badanie pokazują, że imbir może spowolnić wzrost komórek raka jelita grubego, a także istotnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór tej części przewodu pokarmowego. Do dnia dzisiejszego trwają badania nad zastosowaniem przyprawy w walce z innymi rodzajami nowotworów, takich narządów jak: sutek, płuca, skóra, trzustka i prostata. A wystarczy dodać trochę imbiru do porannej herbaty i skutecznie zapobiegać rozwojowi raka w przyszłości.

5. Imbir wzmacnia układ odpornościowy

imbir do herbaty

Teraz odniesienie do tematu artykułu. Codzienne spożywanie imbiru może ustrzec Cię przed przeziębieniami i grypą w sezonie jesienno-zimowym. Roślina ta jest bogata w cynk, chrom i magnez, które stymulują krążenie krwi, mobilizują układ odpornościowy i zapobiegają nadmiernemu ochłodzeniu organizmu. Należy dodać, że cytryna świetnie komponuje się z imbirem, jest to kolejny czynnik zwiększający odporność. Podsumowując, picie herbaty z cytryną i imbirem codziennie, pomoże Ci zachować zdrowie o każdej porze roku.

6. Niezwykła przyprawa

Wspaniały, egzotyczny smak imbiru często staje się niezastąpionym elementem w każdej kuchni. Wytrawni smakosze kochają jego słodkawy, ale jednocześnie przejmujący smak nadający się do każdego dania. Imbir jest całkowicie uniwersalną przyprawą; można go dodawać do deserów, głównych posiłków, alkoholi czy rozgrzewających napojów. Obok tradycyjnej kuchni azjatyckiej, korzeń jest powszechnie używany jako zwykły składnik do pieczenia. Czasami warto również dodać imbir do drobiu, innych rodzajów mięs i ryb, aby zmieniać ich smak.

7. Imbir na odchudzanie

Dodając imbir do swojej diety możesz łatwo ograniczyć spożycie kalorii i stracić kilka dodatkowych kilogramów. Dzieje się tak dlatego, że korzeń promuje uczucie sytości, co oznacza, że potrzebują mniej pokarmu, aby poczuć wypełnienie w żołądku. W krajach azjatyckich imbir jest uważany za naturalny środek, który hamuje apetyt. W dodatku ta przyprawa jest mało kaloryczna, a zawarte w niej składniki  pomagają przyspieszyć metabolizm i spalić tkankę tłuszczową dzięki właściwościom termogenicznym.

8. Imbir jest silnym afrodyzjakiem

Imbir jest stosowany jako silny afrodyzjak od tysięcy lat, który nie tylko pobudza krążenie krwi, ale także  zwiększa ochotę na intymne igraszki. Następnym razem podczas romantycznego wieczoru we dwoje, nie zapomnijcie o tym korzeniu.

Jak widać, imbir posiada wiele korzyści, zwłaszcza tych prozdrowotnych. W dodatku jest przyprawą niealergizującą i nie wymaga specjalnego przygotowania do spożycia. Oczywiście nie należy przesadzać z dzienną dawką – zielarze sugerują stosować nie więcej niż 4 g imbiru na dzień. Skusisz się na małą łyżeczkę tego korzenia?

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *