dodatki w żywności

Dodatki w żywności, których należy unikać

Dodatki w żywności stosuje się od bardzo dawna w celu poprawy wyglądu, smaku oraz przedłużenia okresu przydatności do spożycia dań na półkach sklepowych. Jednak czy naprawdę wpływają one korzystnie na jakość?

Dzięki dodatkom uprawa, pakowanie oraz przechowywanie żywności jest dużo łatwiejsze. Jednak skąd przeciętny konsument ma wiedzieć jakie stosuje się dodatki w gotowym spaghetti bolognese oraz dlaczego termin przydatności do spożycia jest aż tak długi?

Czytaj więcej

lead

Fast czy slow food?

Trudno powiedzieć dlaczego właściwie lubimy jadać w fastfoodach. Często kolejki w największych tego typu sieciówkach sprawiają, że na kanapkę i szklankę coli czekać musimy tyle co na obiad w średniej klasy restauracji. I jak można w ogóle powiedzieć o bułkach naszpikowanych konserwantami, sztucznych sosach czy białej papce w tłustej panierce imitującej kurczaka, że są smaczne? Teraz slow food szturmem podbija świat! Czytaj więcej

omletlead2

Fit obiad w 15 minut

Czy możliwe jest przygotowanie dietetycznego obiadu, kiedy goni nas czas a lodówka świeci pustkami? Oczywiście! Możesz nawet przygotować danie w takich smakach, na jakie właśnie naszła Cię ochota. Podstawą w lodówce każdej fitnesiary są jajka. Jeśli masz do tego trochę otręb bądź płatków owsianych – masz wszystkie składniki niezbędne do przyrządzenia omleta. Fit obiad! Czytaj więcej