inulina

Inulina – cukier, który sprzyja odchudzaniu

Inulina – co to jest?
Najogólniej mówiąc jest to cukier złożony, zbudowany z fruktozy i glukozy. Ma postać białego proszku podobnego do skrobi. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie. Budowa cząsteczek inuliny sprawia, że nie jest ona trawiona przez układ pokarmowy. Tym samym pełni rolę nie tylko substancji słodzącej, ale również działa jak błonnik.
Czytaj więcej

kozieradka zioła

Kozieradka – wszechstronna boża trawka – przyprawa i kosmetyk

Kozieradka jest rośliną, która dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce a także lecznictwie. Jest polecana między innymi przy chorobie wrzodowej. Jej zażywanie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest aromatyczna i nadaje się do przyprawiania wielu potraw. Doceniana jest także w kosmetyce – hamuje wypadanie włosów. Jak jeszcze można wykorzystać kozieradkę? Warto to sprawdzić.

Czytaj więcej

sałatka z jarmużem

Grasz w zielone? Jarmuż – 5 super przepisów na wiosnę!

Jarmuż jest warzywem o doprawdy niezwykłych właściwościach odżywczych. Był on używany jako ważny składnik potraw już w czasach starożytnych. W pewnym momencie jednak z rośliny spożywczej jarmuż stał się raczej dekoracją: obecnie w Polsce częściej używamy do przystrajania potraw, niż do jedzenia. Tymczasem liczne witaminy, mikroelementy oraz inne cenne składniki odżywcze sprawiają, że spożywanie jarmużu znacząco wzmacnia nasz organizm, przyczyniając się w ten sposób do profilaktyki różnych niebezpiecznych chorób, by wymienić tylko nowotwory oraz choroby serca.

Czytaj więcej