mleko sojowe

Jak zrobić mleko sojowe w wyciskarce?

Mleko sojowe to alternatywa mleka krowiego czy koziego. Dostępne w supermarketach najczęściej pozostawia wiele do życzenia. Dlatego też najlepszym sposobem na uzyskanie zdrowego i wartościowego mleka sojowego jest własna produkcja. Jak zrobić mleko sojowe w domu? Pomocna w tym może okazać się wyciskarka do owoców i warzyw.

Mleko sojowe stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Dostarcza także witaminy z grupy B oraz minerały (potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez). Nie zawiera laktozy, dlatego jest polecane osobom nietolerującym tego białka i ze skazą białkową. Może stanowić element diety wegan – z uwagi na swoje roślinne pochodzenie.

Jak zrobić mleko sojowe – przepis z wyciskarki krok po kroku

Przygotowanie domowego mleka sojowego będzie wymagało wyciskarki. Jest to niezwykle praktyczne urządzenie, za pomocą którego można przygotować różnorodne soki owocowe i warzywne, a także soki wyciskane z traw zbóż (np. trawy pszenicznej czy jęczmiennej). Stanowi więc urządzenie wielofunkcyjne, które warto mieć w swojej kuchni. Zobacz produkty w sklepie →

mleko sojoweDo przygotowania mleka sojowego potrzeba:

• 500 g suszonych ziaren soi (zobacz produkty w sklepie),
• 3 litry wody,
• woda do namoczenia ziaren,
• cukier trzcinowy (do smaku).

Sposób postępowania:

1. Soję należy przepłukać, zalać wodą (wody może być więcej) i odstawić na noc.
2. Nadmiar wody należy zebrać, a następnie kilkakrotnie przepłukać ziarna i przełożyć do dużego garnka. Ponownie zalać 3 litrami wody i zagotować.
3. Kiedy na powierzchni powstanie piana, ogień należy zmniejszyć. Zawartość garnka zamieszać.
4. Po upływie 15-20 minut należy zakończyć gotowanie.
5. Po przestygnięciu, małymi partiami należy umieścić w wyciskarce ziarna soi wraz z wodą.
6. Uzyskane w ten sposób mleczko można przecedzić przez gęste sito.
7. Do mleka można dodać cukier trzcinowy, by poprawić jego smak.

Pozostała masa to okara. Nie należy jej wyrzucać, ponieważ można z niej przyrządzić wiele smacznych potraw.

jak zrobić mleko sojowe

Jak zrobić smakowe mleko sojowe?

Mleko sojowe bez żadnych dodatków ma dość specyficzny smak. By wzbogacić jego walory, można zastosować wiele dodatków. Najprostszym sposobem jest dodanie cukru trzcinowego. Można również dodać ziarenka pozyskane z laski wanilii, by uzyskać mleko sojowe o smaku waniliowym. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by do mleka dodać wyciśnięty sok z bananów lub innych owoców.

Komentarze: 6
  1. Pati

    A ja do tej pory musiałam się tak trudzić, aby wyszukać odpowiedniej jakości mleko sojowe. Chyba przekonaliście mnie do tego, że jednak wyciskarka ma tyle plusów, że prawie grzechem byłoby nie mieć jej w domu. Nie pozostaje zatem nic innego jak zabrać się za własną produkcję. 🙂 No i Dziękuję za przepis.

  2. Melaska

    Dzięki za te informacje od kilku tygodni już szukam jak zrobić dobre mleko sojowe, nie za bardzo rozwodnione i nie za gęste 🙂 niestety mam nietolerancję laktozy i po prostu nawet poranna kawka z mlekiem odpada. Do tej pory kupowałam mleko sojowe, albo ryżowe, ale okazało się że ryżowe mi nie służy tak samo no i nie jest polecane na redukcji niestety 🙂 Jutro wypróbuję przepis 🙂

  3. Iwonka

    Dobra alternatywa dla osób takich jak ja, które pić normalnego mleka nie mogą. Koniecznie muszę wyciskarkę kupić bo jak na razie to kupuje mleko sojowe . Nie zawsze mi smakuje prawdę mówiąc a nie mam zbyt dużo czasu żeby biegać po sklepach i wyszukiwać, które jest najlepsze. Czyli zaczynam robić sama mleko 🙂 Przynajmniej będę miała pewność że jest zdrowe i bez żadnych dodatków.

  4. kasia

    Ja mam już wyciskarkę i robię w niej własnie mleko sojowe. Mój syn ma nietolerancję laktozy, więc zwykłego mleka w domu nie używamy. Ja do kawy czy koktajli używam samego mleka, a małemu robię mleko sojowe z karobem i miodem, dzięki czemu ma zdrowszą wersję kakao. Bardzo to lubi.
    Czasem słodzę je też ksylitolem, choć ostatnio czytałam, że wcale nie jest on taki zdrowy, jak myślała.
    A z pulpy sojowej można zrobić kotlety pieczone albo pasztet warzywny.

  5. Annka

    Ja niestety nie mam wyciskarki ale planuję się w nią zaopatrzyć. Z pewnością nie raz zrobię mleko sojowe. jest bardzo smaczne i ma wiele dobroczynnych właściwości. Niestety takie kupne jest dość drogie i lepiej robić własne w domu. Zastanawiam się nad podawaniem tego mleka dziecku, myślicie, że moge?

  6. Lamos

    No nic właśnie poszło zamówienie na soję i zobaczymy. Niby przygotowanie proste, ale mi to nigdy nic nie wychodzi więc mam nadzieje, że tego nie zepsuję. Jestem ciekawy czy to by zagrało z jakimiś owocami, żeby powstało mleko sojowo- jakieś tam? Próbował ktoś takich eksperymentów?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *