soki wyciskane

Jak łączyć owoce w sokach?

Połączenie kilku owoców do przyrządzenia napoju wydaje się mieć same plusy. Urozmaicamy smak, nadajemy sokom cudowny kolor i aromat, a przede wszystkim wzbogacamy je o różnorodne wartości odżywcze. Nie powinniśmy jednak dobierać owoców w sposób dowolny. Dlaczego? Podpowiadamy jak łączyć owoce na soki.

Nieodpowiednie łączenie ze sobą owoców może stać się przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych. Istnieje przynajmniej kilka szkół mówiących o tym w jaki sposób dobierać owoce do komponowania odżywczych soków. Jedna z nich każe zwracać uwagę na kolor i wymienia grupy warzyw i owoców takie jak : białe, zielone, żółto – pomarańczowe, czerwone, fioletowe. Inna z kolei proponuje rozróżnienie owoców ze względu na smak. Mamy tu grupę owoców, których główną część składu stanowi woda, np. arbuz.

soki wyciskane Kolejna grupa to owoce słodkie, jej typowym przedstawicielem jest banan. Dalej owoce półkwaśne – jabłka, wiśnie; kwaśne – wszelkie cytrusy; i wysokokaloryczne, ale także stanowiące najbogatsze źródło wartości odżywczych jak np. awokado. Co do samego awokado, nie jest to owoc przeznaczony dla osób miewających problemy żołądkowe, ze względu na swą ciężkostrawność. Jeśli chodzi o pozostałe grupy, najlepiej łączyć ze sobą owoce z jednej grupy smakowej – np. kwaśne z kwaśnymi, bądź z grupą pokrewną jak np. słodkie z półkwaśnymi.

soki z owoców - jak łączyć owoce do soków owocowych

Jak łączyć owoce? 

Do trawienia owoców, organy odpowiedzialne za funkcje trawienne wyprodukować muszą enzymy. Inne do owoców słodkich, inne do kwaśnych. Jeżeli w sokach smaki te zostaną przez nas połączone, może nie spotka nas niż groźnego, ale zaistnieć może znaczny dyskomfort trawienny. Należy pamiętać również, że najlepiej przyswajalne są te soki i owoce, które spożywamy na czczo. Jeśli nie mamy takiej możliwości, powinniśmy odczekać z wypiciem soku co najmniej dwie godziny od ostatniego posiłku. Aby sprawić by nasz sok stał się jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych, możemy dodać do niego warzywa. Najczęściej jest to burak bądź marchewka, ponieważ ich słodki smak dobrze komponuje się z niektórymi owocami.

Komentarze: 2
  1. emka

    Szczerze mówiąc to nie miałam pojęcia, że nie wolno łączyć niektórych owoców. Nie sądziłam też, że dzieli się je ze względu na smaki, bo raczej naturalne wydawało mi się, że jeśli do słodkich owoców dodamy jakiś kwaśny, to fajnie przełamiemy tym smaki, dzięki czemu sok będzie bardziej orzeźwiający.
    I tak z resztą robiłam, mój ulubiony to sok z brzoskwiń i nektarynek z sokiem pomarańczowym, czyli właśnie słodkie i kwaśne. Ale chyba nie miałam po tym żadnych dolegliwości żołądkowych, więc może nie jest tak źle i nie muszę z niego rezygnować?

  2. Darkos

    Tak jak ja emka też myślałem, że wszystkie owoce można zmiksować i witaminy uzyskane ze wszystkich raczej się skumulują, a nie będą wzajemnie zabijać, ale dobrze wiedzieć. Zresztą od niedawane jestem posiadaczek wyciskarki więc dopiero się uczę bo do tej pory były miksy z tego co było pod ręką raczej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *