głóg

Głóg – zadbaj o serce w naturalny sposób

Głóg – czyli ciernisty krzew – w Polsce występuje w lasach, można go też spotkać w niższych częściach gór. Geograficznie można go również spotkać na zachodnim niżu, na Wyżynie Małopolskiej, na Kujawach i na Pomorzu.

Choć występuje kilka różnych gatunków tego krzewu to jednak najczęściej występuje głóg dwulistny. Medycyna naturalna zna również zastosowania lecznicze dla głogu jednoszyjkowego. Jest jeszcze głóg szkarłatny, jednak ten wyróżnia się tylko czerwonymi kwiatami i absolutnie nie nadaje się do celów leczniczych.

Głóg – właściwości

Kwiaty oraz owoce głogu zawierają dużo korzystnych składników. W tym również flawonoidy, procyjanidy, kwasy trójterpenowe, sole mineralne czy fitosterole. W owocach głogu można znaleźć również witaminę C czy prowitaminę A.
Preparaty na bazie głogu stosowane są na ogół przy chorobach serca, na przykład w przypadku choroby wieńcowej lub przy zaburzeniach rytmu serca – choć, rzecz jasna, bezwzględnie trzeba to robić pod kontrolą lekarza. Substancje, które znajdują się w owocach i kwiatach głogu działają w sposób rozkurczowy na serce, a ściślej mówiąc na jego naczynia wieńcowe. Tym samym dochodzi do zwiększenia dopływu do serca krwi, która bogata jest w tlen. W głogu znajdziemy również substancje, które korzystnie wpłyną na obniżenie ciśnienia krwi czy nawet wpłyną na człowieka uspokajająco.
Nie można jednak stosować głogu w przypadku niedociśnienia.

głóg właściwości

Głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy

W Polsce rosną dwa rodzaje głogów, jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Oba te gatunki rozróżnia się po liściach i owocach. Oba mają też właściwości lecznicze.

Działanie lecznicze głogu

Inotropowe dodatnie
Badania potwierdziły wpływ głogu oraz izolowanych frakcji flawonoidów, a także procyjanidyn na pojawienie się efektu inotropowo dodatniego. Znaczy to, że dochodzi do zwiększenia siły skurczów mięśnia sercowego, w dodatku wydłuża się również okres refrakcji włókienek mięśniowych oraz mięśni brodawkowych izolowanych.A to z kolei oznacza, że głóg ma działanie inotrpowe dodatnie oraz ma wpływ na wieńcowe naczynia krwionośne, które rozszerza.
Efekt chronotropowy
Nie można zapomnieć również o potwierdzonym efekcie chronotropowym, kiedy chodzi do rozkurczenia mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Powoduje to zwiększenie przepływu krwi w naczyniach wieńcowych. Zarówno flawonoidy, jak i zawarte w surowcach z głogu procyjanidyny działają rozkurczająco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe.
Efekt hipotensyjny
Prowadzono badania na zwierzętach, które wykazały, że preparaty z głodu mają wpływ na spadek nadciśnienia oraz obwodowego oporu naczyniowego.
Przeciwzapalne – antyoksydacyjne
Badania mówią również, że preparaty na bazie głogu są również swoistymi zmiataczami wolnych rodników, a także przejawiają właściwości antyoksydacyjne.
Działanie moczopędne
W głogu zawarte są bioflawonoidy, które mają działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie macicy, a także na mięśnie jelit i dróg moczowych. Bioflawonoidy zawarte w głogu działają rozkurczowo na mięśnie gładkie macicy, jelit i dróg moczowych. Badania potwierdzają – frakcje flawonoidowe, które znajdują się w kwiatostanie oraz w owocu głogu, mają działanie moczopędne.

głóg nalewka

Przepisy z głogu

Głóg – nalewka

Nalewka na bazie głogu jest powszechnie znana z dużych właściwości leczniczych. Nieważne czy chodzi o problemy sercowe, problemy ze snem czy nadciśnienie – nalewka z głogu bywa tutaj niezwykle wręcz pomocna. Żeby wiedzieć jak i z jakich składników ją zrobić, sprawdź przepis na specjalną domową nalewkę właśnie z głogu.
Składniki:
• 1 kg świeżych owoców głogu (lub 0,5 kg suszonych)
• 50 g suszonych śliwek (bez pestek)
• 2 litry wódki
• 10 g rodzynek
• pół laski wanilii
• sok z 1 cytryny
• 200 g miodu
Przygotowanie:
Śliwki, rodzynki, wanilię oraz głóg należy rozgnieść i umieścić w naczyniu. Następnie należy wszystko to zalać wódką i odstawić na dłuższy czas – około 5-6 tygodni.
Gdy czas minie wszystko trzeba bardzo dokładnie przecedzić. Trzeba koniecznie odsączyć zgniecione owoce, a potem tak przefiltrowaną nalewkę trzeba odstawić do drugiego naczynia.
Potem trzeba przygotować wkład – w tym celu należy połączyć wodę, sok z cytryny oraz miód. Tak przygotowany syrop należy wymieszać, a potem dodać do przefiltrowanego wcześniej alkoholu.
Gdy dojdzie do połączenia składników, trzeba zlać ciecz do butelek, a potem wystarczy już tylko czekać. I to długo czekać, bo minimalny czas to trzy miesiące, choć warto wiedzieć, że im dłużej się czeka, tym lepiej wpływa to na nalewkę.

głóg jednoszyjkowy dwuszyjkowy

Napar z kwiatów głogu

Weź łyżeczkę pokruszonych kwiatów, wraz z liśćmi, a potem zalej to szklanką wrzątku. Tak powstałą miksturę parz przez kwadrans. Koniecznie pod przykryciem, a potem przecedź. Picie takiego naparu dwa razy dziennie sprawi, że złagodzone będą bóle mięśniowe, reumatyczne i stawowe. Pomoże również na serce, nadciśnienie i początki miażdżycy.

Napar z owoców głogu

Owoce głogu (dwie łyżeczki) należy zalać szklanką wrzątku. Potem wystarczy poczekać około 20 minut. Picie trzy razy dziennie pomoże w nadciśnieniu i miażdżycy. Pamiętaj jednak o konsultacji z lekarzem.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *