Bottles of red and white wine with fresh grape

Eliksir młodości z winogron

Wśród Francuzów występuje niższy niż przeciętnie wskaźnik śmiertelności, pomimo znacznego spożycia tłuszczów nasyconych, które uważane są za głównych winowajców występowania chorób układu krążenia. Ot taki „francuski paradoks”.

Czynnik sprawczy zawarty w winie

W roku 1992 poczytne, francuskie czasopismo przedstawiło wyniki wieloletnich badań przeprowadzonych na grupie ponad 30 tys. ochotników. Jak się okazało, osoby pijące od 2-4 lampek wina dziennie rzadziej chorowały na choroby układu sercowo-naczyniowego, a przez to obniżył się u nich wskaźnik śmiertelności nawet o 28-35%. Dość długo uważano, że dobroczynne właściwości czerwonego wina wynikają z obecności w nim etanolu. Dopiero w 1998 r. zidentyfikowano substancję odpowiedzialną za „francuski paradoks” – oczywiście chodzi tutaj o resweratrol, który w dużych ilościach występuje w skórce oraz pestkach winogron.

Czym jest resweratrol?

Związek jest polifenolem, produkowanym w pewnych gatunkach roślin jako odpowiedź na szkodliwe czynniki, takie jak pasożyty, uszkodzenie tkanek czy promieniowanie ultrafioletowe. Resweratrol występuje w dwóch odmianach cis i trans, przy czym ta ostatnia jest bardziej aktywna biologicznie. Najlepszą biodostępność posiada związek zawarty w wytrawnym, czerwonym winie, natomiast w białym odpowiedniku jest go znacząco mniej.

Szeroko zakrojone badania właściwości trans resweratrolu  potwierdzają jego właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i ochronne dla układu krążenia. Jednak to nie wszystko – w próbach na modelach zwierzęcych stwierdzono wydłużenie życia! Obecnie naukowcy sprawdzają prawdziwość tezy w przypadku ludzi.

Serce pod ochroną

U podłoża chorób układu krążenia leżą różne czynniki, od predyspozycji genetycznych, nieodpowiedniej diety, ograniczonej aktywności fizycznej do palenia tytoniu. Natomiast za rozwój stanu zapalnego w obrębie dużych naczyń krwionośnych, odpowiadają głównie: nadmierny cholesterol i wolne rodniki uszkadzające powierzchnię śródbłonka, inicjujące proces zapalny oraz gromadzenie się płytek krwi (trombocytów). W następstwie tych zmian dochodzi do tworzenia się czopów krwi lub blaszek miażdżycowych (jeśli na trombocytowym skrzepie odkładają się tłuszcze nasycone), a to powoduje ostateczne zwężenie światła naczynia i utrudniony przepływ krwi. Jeśli taka sytuacja dotyczy naczyń wieńcowych, zaopatrujących serce w tlen oraz składniki pokarmowe, mamy do czynienia z zawałem mięśnia sercowego.

Z dotychczas prowadzonych badań wynika, że resweratrol wykazuje działanie profilaktyczne dla całego układu krążenia, w tym zapobieganie incydentom niedokrwiennym, ochrona śródbłonka przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL i agregację płytek.

 

Naturalne źródła resweratrolu

 

farmers showing grapes

W codziennej diecie głównym źródłem resweratrolu są winogrona i ich przetwory (czerwone wino i soki), orzechy ziemne, owoce jagodowe  (morwa, czernica, żurawina, czarna porzeczka, truskawki, maliny), jabłka i niektóre zioła. W małych ilościach związek znajdziemy również w kakao, czekoladzie oraz skórkach pomidora.

Biorąc pod uwagę dostępność resweratrolu oraz jego działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz wspomagające układ krążenia, warto włączyć odpowiednie produkty spożywcze do codziennej diety.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *