na co działa imbir

Na co działa imbir? Jak zrobić syrop z imbiru?

Imbir jest rośliną, która odgrywa dużą rolę w wielu kuchniach świata. Jest to także doskonały środek wykorzystywany w lecznictwie. Najbardziej rozpowszechniony jest w Azji, gdzie stanowi główny dodatek do wszelkich dań, wspomaga leczenie przeziębień (jako dodatek do herbaty), a także łagodzi mdłości (w wersji naparu) oraz bóle menstruacyjne (w tym wypadku wykorzystuje się plastry korzenia imbiru). Na co działa imbir? Jak zrobić syrop i inne napoje z imbiru? Przeczytaj koniecznie!

W Polsce użycie imbiru rozpowszechniło się właściwie niedawno. Wcześniej sproszkowany imbir był stosowany jedynie do nadania wyrazistości flakom czy pasztetowi z zająca, a także jako przyprawa do piernika.

Coraz częściej jednak odkrywamy nowe zastosowania imbiru, a niemały wpływ na rosnącą popularność imbiru ma fakt, że jest on po prostu coraz tańszy.

Na co działa imbir – właściwości i zastosowanie

Korzeń imbiru (a właściwie tzw. kłącze) to źródło wielu minerałów (np. wapnia, magnezu, fosforu czy potasu), skrobi, cukrów, kwasów organicznych. Największe znaczenie ma jednak olejek eteryczny, w którym znajdują się m.in. związki seskwiterpenów (zingiberen i zingiberol), które odpowiadają za charakterystyczny zapach oraz aldehydy (gingerol) odpowiedzialne za ostry, piekący smak imbiru. Ta specyficzna mieszanka decyduje o niepowtarzalnych właściwościach imbiru – pobudza on bowiem wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a przez to wspomaga trawienie i poprawia apetyt, może być stosowany przy niestrawnościach, wzdęciach i wszelkich kłopotach trawiennych. Ponadto imbir pomaga zmniejszyć mdłości i działa przeciwwymiotnie.

Na co jeszcze działa imbir? Polecamy artykuł.

Imbir w ciąży

Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety. Dieta przyszłej mamy powinna zawierać rozgrzewające i bogate w wartości odżywcze dania. Imbir to bardzo dobra propozycja – zwłaszcza jesienią i zimą. Jednak nie tylko rozgrzewające właściwości będą dobroczynne – także zapobieganie nudnościom i wymiotom jest zbawienne dla każdej ciężarnej. Ponadto ważne są wspomniane wcześniej minerały – wapń, magnez, fosfor i potas, jak również olejek eteryczny, który usprawni procesy trawienia i poprawi apetyt przyszłej mamy. Warto również pamiętać o działaniu moczopędnym imbiru, a zatem także o zmniejszaniu obrzęków i poprawianiu krążenia krwi.

Wspomniane zalety imbiru są zbawienne dla kobiet w ciąży, należy go jednak używać z umiarem, bo zbyt duża ilość może podrażnić żołądek.

imbir w ciąży

Napój z imbiru i limonki

Do przyrządzenia napoju potrzebne będą:

– 1-2 plastry świeżego imbiru,

– łyżeczka miodu

– 2-3 plastry limonki

Plasterki korzenia (kłącza) imbiru należy zalać wrzącą wodą, a następnie przykryć napar talerzykiem i poczekać aż ostygnie. Kiedy to się stanie, należy dodać miód i plastry limonki i napój jest gotowy.

Imbir do herbaty

Obieramy kawałek kłącza imbiru (o wadze ok. 80 gram.), myjemy i kroimy na cieniuteńkie plasterki, które następnie gotujemy przez 20 minut w 1,5 l wody. Taki wywar należy potem przecedzić, a następnie dodać do niego sok wyciśnięty wcześniej z jednej pomarańczy i z jednej cytryny. Taki napój można do smaku dosłodzić miodem lub brązowym cukrem.

Herbata z imbirem

Do przygotowania herbaty z imbirem potrzebujemy półcentymetrowy kawałek korzenia imbiru, który musimy bardzo rozdrobnić (możemy użyć do tego celu moździerza). Gotujemy około pół litra wody, dodajemy rozdrobniony imbir i wszystko razem gotujemy przez 3 minuty. W takim wywarze należy następnie zaparzyć herbatę (może być zarówno liściasta, jak i z torebki) i gotować napój kolejne 5 minut. Po tym czasie zaś kolejne 5 minut to czas, przez jaki należy wywar trzymać pod przykryciem. Do smaku możemy dosłodzić herbatkę miodem.

imbir do herbaty

Imbir na zgagę i nudności

Wspomniane już dobroczynne działanie imbiru można wypróbować, przygotowując ciasteczka owsiane i kruche placuszki z dodatkiem sproszkowanego imbiru. Można go także użyć wraz z cynamonem do sałatek owocowych, szarlotki i do pieczonych, słodkich jabłek.

Do czego dodawać imbir?

Imbir często stosowany jest jako jedna z dwóch lub trzech przypraw do potrawy. Dobrze komponuje się z czosnkiem, goździkami, pieprzem, kardamonem, anyżem i kurkumą, a także ze skórką cytrynową i pomarańczową. Takie „duety” doskonale sprawdzą się jako przyprawy do pieczonych mięs: indyka, kaczki, jagnięciny, wieprzowiny. W takim przypadku mięso należy posypać mieszanką przypraw z dodatkiem sproszkowanego imbiru na kilka godzin przed pieczeniem. Można także dodać świeżego imbiru do marynaty. Oryginalnym pomysłem jest także przyprawienie imbirem rosołu.

syrop z imbiru

Syrop z imbiru — przepis

Do przygotowania syropu potrzebne będą:

– 300 g korzenia imbiru

– kubek miodu (lub tyle samo innego słodziwa – np. ksylitolu)

Imbir należy dokładnie umyć i pokroić (wraz ze skórką) na cienkie plastry.

Do wyciśnięcia syropu z imbiru znakomicie nadaje się wyciskarka (najlepiej wolnoobrotowa, ślimakowa). Sprawdź ofertę wyciskarek w naszym sklepie:)

Przed wyciskaniem soku z imbiru należy zamknąć manetkę w wyciskarce i rozpocząć wyciskanie. Kiedy pojawią się pierwsze krople soku, zmieniamy ustawienie manetki na pozycję pół-zamkniętą.

Tak wyciśnięty sok przelewamy do garnka, gotujemy, a następnie studzimy i dodajemy miód do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Aby złagodzić nieco ostry smak syropu, możemy dodać do niego gruszkę i rozwar wielkokwiatowy. Dodatkowo, mają one działanie lecznicze na oskrzela.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *