domowy ketchup

Domowy ketchup – proste przepisy dla każdego

Sezon na pomidory w pełni. Warto wykorzystać ten czas i spróbować przygotować domowy ketchup. Czy wiesz dlaczego warto jeść ketchup? Przeczytaj koniecznie! Proste przepisy na domowy ketchup dla każdego przedstawiamy poniżej.

Dlaczego warto jeść domowy ketchup?

 

Ketchup jest źródłem witamin. Między innymi B6, B2, C, E

Ketchup jest także źródłem minerałów. Między innymi Na, Cu, K, Mn, Mg, P, Fe

Dodatkowo ketchup to bardzo dobre źródło likopenu, czyli silnego antyutleniacza, który rozprawia się rodnikami wolnymi, który działa wspomagająco na układ krążenia oraz przeciwnowotworowo. Likopen jest zawarty w gotowanych długo keczupach, przecierach pomidorowych. Jest on w lepszy sposób przyswajalny niżeli ten, który znajduje się w pomidorach świeżych.

Ketchup jest bardzo lubiany przez dzieci. Z keczupem zazwyczaj nawet mało lubiane potrawy smakują o niebo lepiej.

Ketchup domowy – jakie ma zalety?

 

Po pierwsze zawiera więcej pomidorów, które przypadają na 100 g produktu gotowego aniżeli jego odpowiedniki sklepowe (przykładowo, sklepowy ketchup zawiera na 100 g keczupu 30 g pomidorów). Im więcej zostało użytych pomidorów do produkcji samego keczupu, tym więcej jest w nim minerałów, witamin i likopenu.

Po drugie nie zawiera on barwników, cukru białego, zagęstników oraz innych nic niewnoszących dla zdrowia Twojego dodatków.

Po trzecie ma bardzo bezpieczne opakowanie. Domowy keczup przechowuje się w słoikach szklanych, które są bardziej polecane do kontaktu z żywnością. Dlaczego? Chociażby dlatego, że nie wchodzą w reakcję ze składnikami z pożywienia (a plastikowe mogą).

Po czwarte jego zrobienie jest dużo bardziej przyjazne dla środowiska. Słoiki wielokrotnie można używać i w sposób łatwy można je poddać recyklingowi.

domowy ketchup do słoików

Jak zrobić ketchup domowy  – sprawdzony przepis

Składniki:

– 400 g cebuli
– 3 kg pomidorów mięsistych (najlepszy gatunek to lima)
– 3/4 szklanki cukru
– 6 ząbków czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1/2 szklanki jabłkowego octu
– 1 łyżka musztardy ostrej
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Należy sparzyć oraz obrać ze skórki pomidory. Następnie pokroić. Posiekać musimy czosnek i cebulę.
Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka lub też na patelnię żeliwną i dusimy. Następnie należy je przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek.
Uwaga! Wszystkie składniki można z powodzeniem wycisnąć w wyciskarce (przy manetce zamkniętej), a gęsty sos, który otrzymamy należy gotować na ogniu – jak w dalszej części przepisu.
Pomidory przetarte wraz z cebulką stawia się na ogniu małym. Dodajemy wszystkie przyprawy i wlewamy ocet. Gotujemy, aż do uzyskanej pożądanej gęstości (czas około dwóch do trzech godzin).
Gorący przecier należy przelewać do słoików wyparzonych oraz zakręcamy.
W ten sposób przygotowany ketchup można dodatkowo pasteryzować. Słoiki wkładamy do garnka (albo piekarnika rozgrzanego do 100-120 stopni C)i następnie gotujemy/pieczemy jakieś dziesięć minut.
Po tym właśnie zabiegu odstawiamy słoiki na kilkanaście godzin, aż do wystygnięcia.

Prosty przepis na szybki ketchup domowy

Ilość: 2 słoiki

Składniki:

– 1 cebula średnia pokrojona w kostkę drobną
– 2 łyżki oliwy
– 1 posiekany ząbek czosnku
– 1 posiekana łodyga naciowego selera
– 1 łyżka pomidorowego koncentratu
– 600 g pomidorów (z puszki lub świeżych)
– 150 ml octu z wina czerwonego (można zamienić na ocet balsamiczny)
– 1 łyżka pomidorowego koncentratu
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Oliwę należy rozgrzać w rondelku.
Dodać seler wraz z cebulą na ogniu średnim i zeszklić. Co chwilę należy mieszać.
Następnie należy dodać czosnek i podsmażyć przez około minutę.
Wlej pomidory, dodaj ocet i cukier oraz koncentrat. Całość należy zamieszać oraz doprowadzić do zagotowania.
Gotujemy na małym ogniu około 20 minut i mieszać co jakiś czas, aż zgęstnieje ketchup.
Rondelek należy zdjąć z ognia.
Ketchup miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie należy zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ketchup należy przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce – nawet do 2-3 tygodni.

domowy ketchup dla dzieci

Domowy ketchup dla dzieci – z wyciskarki

Składniki:

– 1 kg marchewki
– 3 kg pomidorów
– 0,5 kg cebuli
– 1 kwaśne jabłko
– 1/3 łyżeczki imbiru mielonego lub około 0,5-1 cm świeżego korzenia
– 5-6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 szczypty czarnego pieprzu świeżo mielonego
– według uznania można całość przyprawić szczyptą cukru brązowego, soku z cytrynek oraz miodem

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
Marchew, cebulę oraz jabłko obieramy ze skórki, myjemy.
Cebulę, pomidory, jabłko i marchew wyciskamy w wyciskarce — konieczne przy zamkniętej manetce.
Sok, który otrzymamy, dusimy w rondlu aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Przyprawiamy do smaku.
Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków (wcześniej wyparzonych) i pasteryzujemy w piekarniku w 100-120 stopniach przez około 20 minut.

Domowy ketchup do słoików – szybki przepis z wyciskarki

Składniki:

– 1 cebula
– 3 pomidory
– 1 liść laurowy
– 1 łyżka ziemniaczanej mąki
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki octu
– do smaku — sól

Przygotowujemy wyciskarkę – należy zamknąć manetkę i zatyczkę soku. Następnie wyciskamy pomidory i cebulę – na zmianę. Należy także odlać trochę soku i wymieszać go z ziemniaczaną mąką. Pozostały sok należy przelać do rondelka, dodać laurowy liść i zagotować. Wtedy dodajemy sól, ocet oraz sok z mąką ziemniaczaną. Mieszamy do otrzymania pożądanej konsystencji (ewentualnie jeszcze zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z sokiem). Gdy sos ostygnie, dodajemy do smaku miód. Sos przełożyć do słoików i pasteryzować w piekarniku przez 20 minut.20

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *