Hand with knife cuts fresh green cress

Wyhoduj na Święta rzeżuchę

Rzeżucha to wielkanocna tradycja oraz symbol odradzającego się życia… Każdy ją sieje, a potem przyozdabia świąteczny stół i koszyczek. Oprócz tego, że pięknie wygląda, to jest naprawdę cenna dla naszego organizmu.

Nie masz jeszcze posianej rzeżuchy? Nie martw się. Rzeżucha może urosnąć już w ok. 7 dni, tak więc to ostatni dzwonek! Już dziś zmobilizuj się i wyhoduj na święta tą zieloną roślinkę!:)

Roślina ta ma wiele wartościowych składników i witamin takich jak: C, A, PP, B1, K, a także kwas foliowy, beta-karoten, siarkę, potas, magnez, wapń, chrom i żelazo.

Co jeszcze cennego możemy wyłapać dla naszego organizmu dzięki spożywaniu rzeżuchy?

– wzmacnia paznokcie, skórę i włosy
– pobudza apetyt
– reguluje przemianę materii
– obniża poziom cukru we krwi

Jak się zabrać za wysiew rzeżuchy?

To nic trudnego!

1. Przygotuj naczynie, w którym kiełkować będzie roślina. Może to być specjalna doniczka lub zwykły talerz.
2. Na dno naczynia wyłóż wilgotną watę lub ligninę.
3. Na sam wierzch wysyp nasiona rzeżuchy i lekko je podlej wodą. Staraj się, aby nasiona leżały jedno obok drugiego, a nie jedno na drugim.
4. Naczynie połóż w dobrze nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie.
5. Codziennie zraszaj wodą.
5. Po ok. 3 dniach zobaczysz pierwsze kiełkujące roślinki, a po ok. tygodnia możesz już ją wykorzystać do przystrajania dań i dekoracji wielkanocnych.

*Jeśli chcesz przyśpieszyć kiełkowanie – zakryj naczynie folią spożywczą, a następnie podziurkuj wykałaczką.