greenlife-one-stop

Dlaczego warto sprawić sobie wyciskarkę do soków?

Czy wiesz, że pijąc zwykłe soki z supermarketu, sięgasz po produkty poddane pasteryzacji? Coś, co może zalegać na sklepowych półkach długie miesiące, nie może być świeże i zdrowe. Wysokie temperatury podczas pasteryzowania sprawiają, że sok traci większość najcenniejszych składników. Mało tego, często płyn rozwadnia się wodą i „ulepsza” cukrem lub innymi chemicznymi słodzikami. Zamiast kupować pseudozdrowy produkt, zainwestuj w wyciskarkę i zabierz się za samodzielne wyciskanie własnych, świeżych soków. Owocowe, warzywne, mieszane, z dodatkiem kiełków lub trawy pszenicznej – wypróbuj wszystkie możliwe kombinacje!

Dlaczego warto samodzielnie wyciskać soki?

1. Pijąc świeżo wyciskane soki dbasz o swoje zdrowie. Organizm ekspresowo przyswaja dostarczane w ten sposób witaminy, minerały oraz żywe enzymy. Trafiają one do krwiobiegu w zaledwie 15 minut i stanowią pomocny budulec dla nowych, zdrowych komórek.
2. Regularnie pijąc świeże soki wzmacniasz swój system immunologiczny. Nie zapomnij dorzucać do wyciskarki kiełków i młodych traw (np. lucerny czy pszenicy) – zwiększona odporność murowana!
3. Wielu lekarzy przekonuje, że świeżo wyciskane soki mogą mieć właściwości lecznicze. Dlatego stosuje się je w leczeniu i profilaktyce wielu cywilizacyjnych chorób, w tym nowotworów. Zadbaj o to, żeby zlikwidować niedobory składników odżywczych i przywrócić organizmowi konieczną równowagę.
4. Wyciskany sok dostarcza o wiele więcej cennych składników niż zwyczajnie spożywane warzywa i owoce. Litr soku to około 1,5-2 kilogramy surowca. Spróbuj zjeść tyle samo marchewek, ile wypijasz bez wysiłku w gęstym, pożywnym soku, a przekonasz się, że to nie takie proste…
5. Świeżo wyciskane soki alkalizują organizm. Skuteczne przywrócenie prawidłowego pH objawia się przyrostem energii i jaśniejszym umysłem, a także poprawą samopoczucia i lepszym wyglądem skóry.
6. Wybierając składniki do soku, możesz przemycić w niewielkich ilościach nawet takie produkty, po które normalnie raczej byś nie sięgnął. Wyciśnięte wraz z innymi warzywami, owocami, ziołami i przyprawami nie będą wyczuwalne, za to przysłużą się Twojemu organizmowi. Zafunduj sobie trochę różnorodności!
7. Wyciskane soki hamują napady wilczego głodu i przeciwdziałają otyłości. Ludzie z nadwagą mogę spożywać ogromne posiłki, a przy tym pozostawać niedożywieni. Dostarcz swojemu organizmowi tego, czego potrzebuje. Zamiast chemicznych śmieci zdecyduj się na płynne zdrowie!
8. To genialna metoda na oczyszczenie organizmu. Dzięki diecie sokowej pozbędziesz się zalegających, utleniających się złogów, które stopniowo zatruwają nasze ciało. W świecie pełnym stresu, leków, chemikaliów i promieniowania potrzebujemy dodatkowego oczyszczenia. Chociaż jeden dzień w tygodniu spędzony na wyciskanych sokach to dobry początek na drodze do osiągnięcia doskonałego, fizycznego i psychicznego stanu.

GREENLIFE-ONE-STOP-HUROM

Jak zacząć przygodę z wyciskaniem soków?

Potrzebujesz tylko dobrej woli, kilku tanich owoców i warzyw oraz odpowiedniego urządzenia, które pozwoli Ci przygotować odżywczy sok. Masz do wyboru wyciskanie ręczne, przy pomocy sokowirówki lub nowoczesnej wyciskarki. Pierwszy sposób jest zbyt czasochłonny, drugi wiąże się z utratą sporej ilości składników odżywczych. Wyjściem numer jeden jest profesjonalna, wolnoobrotowa wyciskarka. Podobne urządzenia mają w ofercie takie marki, jak Hurom, Clarus, Zelmer, Eldom, Kuvings czy Angel.

Dlaczego wolne obroty są takie ważne? O ile sokowirówki rozprawiają się z surowcem błyskawicznie i przy użyciu ostrych noży, wyciskarki wolno miażdżą warzywa i owoce oraz pozyskują sok przecierając pulpę przez sito. Sokowirówka zabija cenne enzymy i witaminy, ponieważ w cały proces zamieszane są tlen i wysoka temperatura. Z kolei wyciskarka daje nam nienapowietrzony, nierozwarstwiający się sok ze znacznie mniejszą ilością piany. Ma on dłuższą przydatność do spożycia, a przede wszystkim jest cenniejszy dla naszego zdrowia.

Wybierając idealną wyciskarkę, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na ilość obrotów. Najlepsze będą wyciskarki wolnoobrotowe, czyli takie, które działają z prędkością od 70 do 90 obrotów na minutę. Niektóre modele, takie jak Hurom HT, pracują nawet na mniejszych obrotach (40/min). Pozwala to na uzyskanie jeszcze zdrowszego i jeszcze bardziej wartościowego soku, pełnego potrzebnych witamin, minerałów, fitoskładników oraz enzymów.

Dwie najpopularniejsze wymówki, przez które odwlekamy zakup wyciskarki, to: zbyt mało miejsca w kuchni i brak czasu na skomplikowane czyszczenie urządzenia. Przy sokowirówkach albo gorszych wyciskarkach takie argumenty mogą być zasadne, ale nie mają one zastosowania przy innowacyjnych modelach. Wyciskarka Hurom HT jest pionowa, a przez to szybsza, wyższa, węższa i kompaktowa – można ją zmieścić nawet w niewielkiej kuchni. Ponadto posiada ona opcję przepłukiwania „na biegu”, bez konieczności wyłączania i demontażu urządzenia. Specjalne wycieraczki wstępnie przecierają miskę i sito, dzięki czemu możemy wycisnąć kilka różnych soków pod rząd. Funkcja płukania pozwala na odstawienie urządzenia do późniejszego mycia bez obaw, że miąższ zaschnie i spędzimy przy zlewie całą wieczność. Jak widzisz, technologia poszła do przodu. Zadbaj o swoje zdrowie i przekonaj się do wyciskanych soków, a nie pożałujesz!

Komentarze: 1
  1. Alina

    Sokowirówka jest wysoko na mojej kulinarnej liście marzeń!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *