czosnek niedźwiedzi cena

Czosnek niedźwiedzi – liście pełne mocy

Czosnek niedźwiedzi czy pospolity – który jest lepszy? Zdecydowanie lepsze właściwości ma ten drugi. Ma o wiele więcej korzystnych dla naszego organizmu substancji, głównie związków siarki, dzięki czemu jest zbawienny dla naszego serca czy układu pokarmowego, a z kolei zabójczy dla bakterii, wirusów i grzybów.

Czosnek niedźwiedzi – pochodzenie

Czosnek niedźwiedzi, zwany też rzadziej cebulą czarownic lub czosnkiem cygańskim, był znany już starożytnym Germanom. Ich legenda mówi, że jadły go niedźwiedzie, gdy wybudziły się z zimowego snu. Uznali oni więc, że jeżeli roślina ta działa pozytywnie na niedźwiedzia, to i zadziała tak na człowieka. Ważne jest jednak to, że nie ma on formy ząbków, a liści, które są najbogatsze w dobroczynne składniki.

czosnek niedźwiedzi uprawa

Czosnek niedźwiedzi – właściwości i działanie

Zmniejszone ryzyko nowotworów
Właściwości antynowotworowe czosnku niedźwiedziego biorą się przede wszystkim z organicznych związków siarki, będących skutecznym przeciwutleniaczem. Wielu twierdzi, że jest to wręcz najbogatsza w siarkę roślina na całym kontynencie, a na pewno o wiele przewyższa pod tym względem normalny czosnek. Siarka chroni przed wolnymi rodnikami oraz wspomaga układ odpornościowy w walce z nowotworem. Dotyczy to nawet takich odmian tego schorzenia jak glejak.
Silniejszy układ sercowo-naczyniowy
Czosnek niedźwiedzi obniża LDL (tak zwany zły cholesterol), a dodatkowo podwyższa HDL (ten dobry). Zapobiega to miażdżycy, ale także zawałowi serca czy udarowi. Dzięki adenozynie z z kolei wspomaga on układ krwionośny, poprzez rozrzedzanie krwi (mniejsze ryzyko zakrzepów) oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych (spadek ciśnienia krwi). Roślina ta ma także w składzie sporo żelaza, co wspomaga transport tlenu w hemoglobinie.
Broń przeciw bakteriom, wirusom i grzybom
Jeżeli szukamy naturalnego zamiennika dla szkodliwych antybiotyków, to właśnie go znaleźliśmy. Wspomniana roślina niszczy szkodliwe bakterie w układzie pokarmowym, jest jednak jednocześnie bezpieczna dla naszej naturalnej flory bakteryjnej. Wspomaga też organizm do walki z chorobami produkując immunoglobuliny, czyli niezbędne nam przeciwciała. Dzięki wysokiej zawartości związków siarkowych doskonale radzi sobie też z infekcjami wirusowymi. Kwasy fenolowe z kolei ułatwiają odkrztuszanie w przypadku zalegającej wydzieliny w oskrzelach. Czosnek niedźwiedzi to także wróg wszelkich drożdżaków oraz pasożytów.
Lepsze trawienie
W przypadku problemów z wydzielaniem żółci czosnek niedźwiedzi przyspieszy i nasili jej wydzielanie, przez co usprawni też działanie jelit i zlikwiduje kłopotliwe wzdęcia i inne problemy gastryczne. Uważać na niego muszą jednak osoby mające wrzody układu pokarmowego.
Oczyszczanie i odtruwanie
Kolejna zaleta związków siarki to silne działanie oczyszczająco-odtruwające, które wspomaga w organizmie rolę wątroby. Z organizmu są wydalane między innymi metale ciężkie i nikotyna, a także pozostałe mocno toksyczne związki chemiczne.
Pomoc przy reumatyzmie
Czosnek niedźwiedzi pomaga też regenerować i usprawniać stawy, poprzez dostarczanie im siarki, będącej głównym budulcem kolagenu i tkanki łącznej. Dodatkowo, roślina ta ma właściwości przeciwzapalne, zmniejszając obrzęki, bóle i inne kłopotliwe dolegliwości układu kostno-stawowego.
Mocne paznokcie i zdrowe włosy
Siarka jest również składnikiem keratyny, która to buduje paznokcie, włosy i skórę, na ich stan i kondycję ma więc rewelacyjny wpływ na cerę oraz urodę.

czosnek niedźwiedzi przepisy

Czosnek niedźwiedzi – przepisy

Czosnek niedźwiedzi marynowany
Potrzebny będzie tutaj litr oliwy z oliwek (najlepiej sprawdzi się taka tłoczona na zimno) i około 25 listków czosnku niedźwiedziego. Liście te trzeba umyć, oczyścić i pokroić w paski, a następnie zalać oliwą. Pojemnik następnie szczelnie zamknąć (lub do takiego przelać) i przechowywać około miesiąca w zacienionym i chłodnym miejscu. Po tym czasie wyjąć liście, a oliwę można spożywać przez następne 3 miesiące. Gotowy produkt trzymać w lodówce.

Sos pesto z czosnku niedźwiedziego
Przygotujmy 100 mililitrów oliwy z oliwek i sól. Liście czosnku niedźwiedziego należy umyć i posiekać jak najdrobniej, po czym rozetrzeć z solą i oliwą i zamknąć w szczelnym pojemniku, na przykład słoiku. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Z czosnku niedźwiedziego można także z powodzeniem zrobić zupę, albo też dodać jego liście do sałatki – pole do popisu jest ogromne.

czosnek niedźwiedzi sos pesto

Czosnek niedźwiedzi – cena

Suszoną roślinę kupimy między innym w sklepach zielarskich, a jej cena to około 2,50 zł za 20 gram.

Czosnek niedźwiedzi – uprawa

Jeszcze niedawno czosnek niedźwiedzi występował tylko naturalnie, w bukowych lasach, które są dość wilgotne i cieniste. Na równi z tym, gdy został jednak w Polsce objęty częściową ochroną, możemy kupić też jego nasiona i cebulki i przez to uprawiać samodzielnie. Uprawa ta nie powinna nastręczać większych trudności, bo roślina jest dość wytrzymała, jeśli chodzi o niskie temperatury i nie wymaga też szczególnej pielęgnacji. Ważne jest jednak zapewnienie jej cienistego środowiska i żyznej, wilgotnej gleby o obojętnym bądź lekko zasadowym pH. Dobrym pomysłem jest sadzenie go na przykład pod drzewami.

Czosnek niedźwiedzi – gdzie kupić

Sklepy zielarskie oraz dobrze zaopatrzone placówki spożywcze to najlepsze miejsce na zakup suszonych liści. Zawsze można do tego celu także wykorzystać internet i za jego pośrednictwem dokonać zakupu. Dobrym pomysłem jest jednak także samodzielna hodowla, jeżeli dysponujemy własnym ogródkiem lub działką. Cebulki lub nasiona do takiej uprawy kupimy w sklepie ogrodniczym lub na dziale ogrodniczym sklepów budowlanych.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *