czosnek właściwości

Czosnek – król zdrowia i aromatu

Czosnek to roślina o wybitnych właściwościach leczniczych. Należy do naturalnych antybiotyków, zwalcza infekcje i hamuje rozwój bakterii oraz obniża ciśnienie krwi.

Czosnek – właściwości

W czosnku znajduje się wiele cennych składników – aminokwasy, flawonoidy, cukry, witaminy, sole mineralne i mikroelementy. Największe znaczenie mają jednak olejki eteryczne, które są bogate w siarczki oraz allicylinę, związek ostrym zapachu. Czosnek najzdrowszy jest w formie surowej, ale nie wszyscy go takiego akceptują. W aptekach można dostać zamiast tego wiele środków zawierających czysty czosnek liofilizowany.

Czosnek na przeziębienie

Czosnek skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. Wynika to z zawartości lotnych związków siarkowych oraz olejków eterycznych. Dlatego też w okresie jesieni i zimy warto wprowadzić go do jadłospisu.

czosnek na przeziębienie

Czosnek – działanie

1. Chroni przed zawałem i udarem
Czosnek wykazuje właściwości przeciwzakrzepowi. Poza tym działa tez na śródbłonek naczyniowy powodując rozkurcz naczyń krwionośnych. Może to zapobiegać udarowi mózgu czy zawałowi serca. Poza tym czosnek zmniejsza zmiany miażdżycowe.
2. Wspomaga trawienie
Czosnek pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, przyspiesza wydzielanie żółci oraz usprawnia pracę jelit. To świetny dodatek do mięs oraz potraw ciężkostrawnych.
3. Niszczy pasożyty jelit
Za sprawą działania bakteriobójczego czosnek to skuteczna broń przeciw pasożytom układu pokarmowego – glistom, owsikom czy tasiemcom. Wystarczy przez kilka tygodni na czczo pić nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc i zjadać kilka ząbków surowego czosnku.
4. Obniża ciśnienie krwi
Czosnek obniża produkcję enzymu ACE, który zaangażowany jest w regulowanie ciśnienia krwi. Jego regularne spożywanie może spowodować spadek ciśnienia tętniczego o 10%.
5. Hamuje rozwój bakterii
Zawarte w czosnku olejki eteryczne są doskonałym antybiotykiem, silniejszym od penicyliny. Hamują rozwój gronkowca, paciorkowca, pałeczek okrężnicy czy otoczkowców. Poza tym czosnek nie ma działań ubocznych, które są charakterystyczne dla klasycznych antybiotyków. Nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.
6. Działa antynowotworowo
Czosnek niszczy bakterie takie jaki Heliobacter pylori, która odpowiedzialna jest za powstawanie raka. To zasługa znacznej ilości przeciwutleniaczy, które pobudzają układ odpornościowy do zwalczania komórek rakowych.
7. Odmładza
Za sprawą antyutleniaczy czosnek nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale i hamuje proces powstawania nowych. Hamuje to procesy starzenia się. Poza tym dostarcza do organizmu wiele cennych minerałów i witamin. Działa pozytywnie na naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu żylaków i pajączków.

czosnek w ciąży

Czosnek w ciąży

Podobnie jak ze wszystkim także i tutaj trzeba zachować umiar. Najlepiej jeść 2-4 ząbków czosnku dziennie. Oprócz tego można sięgnąć po wyciąg z czosnku. Przed tym konieczna jest konsultacja lekarska.
Pewne obawy może jedynie wywoływać fakt, że powoduje rozrzedzenie krwi. Tymczasem stosowany jako przyprawa czosnek jest bezpieczny. Ewentualne ryzyko jest wyższe jedynie w końcowym okresie ciąży.

Czosnek marynowany – przepis

Składniki:
– kilka główek czosnku,
– oliwa z oliwek,
– papryczka chili ,
– zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, bazylia,
– kolorowy pieprz.
Czosnek należy obrać i włożyć do wyparzonego słoika. Paprykę równie trzeba pokroić i włożyć do czosnku. Do słoika dodaje się też po kilka kulek pieprzu i zioła w ilości 1 łyżeczki. Całość należy zalać oliwą i zakręcić. Pasteryzować 20 minut i pozostawić do ostygnięcia.

czosnek marynowany

Czosnek – uprawa

Czosnek sadzi się jesienią lub wiosną. Z tym, że czosnki jesienne są większe. Do uprawy ozimej przeznaczone są inne gatunki. Najlepiej jest zakupić materiał do sadzenia w centrum ogrodniczym. Ząbki pobiera się z główki przed sadzeniem. Sadzi się tylko duże ząbki na głębokości 5 cm. Zbiera się go w momencie, kiedy zaczynają się tworzyć kwiatostany. Po zbiorze główki trzeba wysuszyć.

Czosnek ozdobny – sadzenie i uprawa
Jest to roślina cebulowa o ładnych kwiatostanach. Cebulki sadzi się jesienią, na przełomie września i października. To roślina wieloletnia, ale cebule dobrze jest co 3-4 lata przesadzać.

czosnek ozdobny

Uprawa czosnku ozdobnego
Najlepiej sprawdza się gleba przepuszczalna, piaszczysto-gliniasta o odczynie obojętnym. Stanowisko powinno być słoneczne, bo w cieniu kwiaty są znacznie mniej okazałe. W okresie wzrostu czy suszy roślinę trzeba dość mocno podlewać. Warto ją również zasilać kompostem czy nawozami wieloskładnikowymi. Należy jedynie uważać z azotem. Czosnek ozdobny cieszy się coraz większą popularnością. Daje bowiem ładne kwiaty, a przy tym jest łatwy w uprawie. Można go wykorzystywać w wielu miejscach. Wysokie okazy sprawdzają się na obwódki, a te mniejsze w ogrodach skalnych. Niewiele osób wie, że suszone kwiatostany czosnku ozdobnego wykorzystywane są także w bukieciarstwie do tworzenia kompozycji kwiatowych.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *