enzymy

Cała prawda o enzymach

Enzymy trawienne są substancjami niezbędnymi do zdrowego funkcjonowania organizmu. Konsekwentne picie świeżo wyciskanych soków utrzyma odpowiedni poziom enzymów w układzie pokarmowym oraz ochroni organizm przed wieloma chorobami.

Enzymy trawienne a układ pokarmowy

Na początek spróbuję wytłumaczyć w jak najprostszy sposób zasadę działania układu trawiennego.

Ludzki organizm produkuje około 22 znanych enzymów trawiennych. Są podstawą zdrowego trawienia, niestety często zaniedbujemy dostawy tego ważnego składnika odżywczego. Większość osób ma niedobory enzymów, wynika to ze złych nawyków żywieniowych oraz sposobów w jaki przygotowujemy posiłki – enzymy trawienne tracą swoją wartość podczas obróbki termicznej.

Spożywając odpowiednie produkty możemy uzupełnić ich niedobory, największą ich ilość możemy znaleźć w świeżych, surowych warzywach i owocach. Tworząc owoce i warzywa Bóg naszpikował je potrzebnymi enzymami, które ułatwiają trawienie substancji odżywczych zawartych w konkretnym owocu, na przykład w soczystym słodkim owocu znajduje cukraza, enzym który wspomaga trawienie sacharozy. We włóknistych warzywach możemy znaleźć celulozę, która wspomaga trawienie włókien. W zbożach jest maltaza, która wspomaga trawienie słodu i tak dalej.

Na pewno teraz już rozumiesz, że obróbka termiczna niszczy tak ważne enzymy, dlatego proces trawienia spożywanych na co dzień posiłków jest spowolniony oraz bardzo męczący dla organizmu. Kiedy jemy posiłki z małą ilością tych biokatalizatorów nasze ciało musi samo je wytworzyć aby strawić posiłek.

Im więcej takich biokatalizatorów musimy wyprodukować tym bardziej odczuwamy zmęczenie i wycieńczenie. Kiedy nasz organizm zajęty jest wytwarzaniem enzymów potrzebnych do strawienia dużego mięsnego posiłku, który nie zawiera enzymów inne jego funkcje są zaniedbywane, chociażby odbudowa zniszczonych komórek.

enzymy trawienne

Utrata enzymów

Na przykład przygotowując mięsny posiłek w wysokiej temperaturze niszczymy enzymy, dlatego takie danie jest mało wartościowe oraz mało odżywcze. Na dodatek nasz organizm potrzebuje średnio około 8-12 godzin na strawienie mięsa (czasami nawet więcej).

Kiedy spożywasz mięso, twój układ trawienny pracuje ze zdwojoną siłą aby je strawić. Jeśli jakiś organ nie ma odpowiedniej ilości własnych biokatalizatorów, wspomaga się enzymami z innych części ciała tym samym osłabiając je i pozbywając ciało naturalnych enzymów. Dlatego po spożyciu ciężkostrawnego mięsnego posiłku możesz czuć się ociężale i śpiąco. Oznacza to, że enzymy pracują ciężko aby wspomóc trawienie mięsa. Nie myśl jednak, że zjedzenie kilku owoców czy warzyw po posiłku załatwi sprawę i napełni Twoje ciało biokatalizatorami trawiennymi. Niestety to nie działa w taki sposób.

Organizm potrzebuje ok godziny aby strawić owoce, natomiast proces trawienia mięsa jest o wiele dłuższy dlatego spożycie owoców zaraz po spożyciu posiłku mięsnego nie wspomoże trawienia a wręcz przeciwnie, wydłuży go ponieważ organizm dodatkowo będzie musiał strawić owoce, które będą zalegać w żołądku aż do momentu strawienia mięsa. Sytuacja ta spowoduje fermentację cukru zawartego w owocach, produkcję gazów oraz szereg problemów zdrowotnych.

Rada: Po spożyciu dużego posiłku wypij szklankę świeżo wyciśniętego soku z ananasa (nie z puszki). Ananasy zawierają bromelinę – substancję, która wspomaga trawienie.

Enzymy trawienne – czym są?

Fermenty (bo też możemy je tak nazywać) rozbijają substancje odżywcze aby ułatwić im przedostanie się przez jelita oraz przyspieszyć absorpcję do krwi, dlatego są tak niezbędne. Gdybyśmy całkowicie pozbyli się enzymów z organizmu przyswajalność witamin i minerałów jak i ich korzystny wpływ byłby zerowy. Biokatalizatory to wyspecjalizowane molekuły proteinowe, które ułatwiają przemiany metaboliczne min dostarczanie energii, trawienie, oczyszczanie krwi oraz ciała z nieczystości.

Enzymy utrzymują nasze ciało w najlepszej formie, obniżają cholesterol, oczyszczają okrężnicę, eliminują tłuszcz, wzmacniają odporność, poprawiają stan umysłowy, oczyszczają ciało z niepożądanych substancji, usuwają dwutlenek węgla z płuc, są budulcem mięśni, a to tylko niektóre z wielu korzystnych działań enzymów.

Nie trudno jest wyobrazić sobie jak bardzo wycieńczamy nasz organizm spożywając posiłki ze znikomą ilością enzymów. Nie powinno dziwić, że nasze samopoczucie i stan zdrowotny po woli zaczyna podupadać a choroby atakować.

Rodzaje enzymów

Dzielimy je na trzy główne rodzaje – metaboliczne, spożywcze i trawienne.

Enzymy metaboliczne zamieszkują każdą część ciała – organy wewnętrzne, kości, krew i komórki. Ich zadaniem jest produkcja nowych komórek oraz zachowanie właściwości tkanek w organizmie. Aby wszystkie te zadania były wykonywane właściwie enzymy metaboliczne muszą być zdrowe oraz w odpowiedniej ilości.

Enzymy trawienne są wydzielane przez różne organy min gruczoły ślinowe, żołądek, trzustkę oraz jelita cienkie. Jak sama nazwa wskazuje wspomagają proces trawienia.

Niewłaściwa ilość enzymów trawiennych
powoduje zanieczyszczenie organizmu.

Powszechnie znane rodzaje enzymów

  • lipazy — rozkład tłuszczów
  • protaza— rozkład protein
  • celulazy— rozkład błonnika
  • amylazy — rozkład skrobi
  • laktaza — rozkład produktów mlecznych
  • cukroza — rozkład cukrów
  • maltaza — rozkład zbóż

 

Wymienione wyżej rodzaje biokatalizatorów w swojej nazwie zawierają substancje które rozkładają np.: lipazy rozkładają lipidy (tłuszcze), laktaza rozkłada laktozę itd.
Niewłaściwy poziom jakiegokolwiek z tych fermentów powoduje problemy trawienne, odkładanie się resztek spożytego jedzenia oraz zanieczyszczanie organizmu.

Enzymy spożywcze to naturalne enzymy znajdujące się w surowym pożywieniu. Działają bardzo podobnie do tych trawiennych czyli wspomagają trawienie. Kiedy spożywamy produkty bogate w biokatalizatory nasz organizm nie musi się nadwyrężać ponieważ trawienie jest samoistne.

Enzymy trawienne – ciekawostka:

Jaki jest wpływ enzymów na krew?

Oto mikroskopijne badanie krwi, próbka została pobrana od osoby, która ma niedobory enzymów i substancji odżywczych. Krwinki czerwone są skupione w jednym miejscu i poruszają się bardzo wolno.

krwinki czerwone a enzymy trawienne

Krew tej samej osoby została poddana ponownej analizie tym razem pół godziny po wypiciu świeżo wyciskanego soku z marchewki, jabłka i trawy pszenicznej. Tym razem zobaczyliśmy coś zupełnie odwrotnego czerwone krwinki oddzieliły się od skupisk i poruszały się dość aktywnie.

after

Po dostarczeniu odpowiedniej ilości enzymów czerwone krwinki zaczęły być aktywne a tym samym rozpoczęły właściwą pracę. Rolą czerwonych krwinek jest przekazywanie tlenu oraz substancji odżywczych do różnych części ciała, odpowiednia ilość biokatalizatorów wspomaga ten proces. Teraz już wiesz, że regularne spożywanie świeżo wyciskanych soków może przeciwdziałać wielu chorobom min zatorom krwi, które prowadzą do ataków serca czy zakrzepicy.

Spowodowane zbyt częstym spożywaniem mięsa, innych potraw ciężkostrawnych ubogich w enzymy zanieczyszczenie krwi oraz spowolnienie aktywności czerwonych prowadzi do spowolnienia pracy organizmu oraz różnorodnych dolegliwości od lżejszych jak ból głowy/migrena, zmęczenie, stany zapalne (np. artretyzm, dna moczowa) do cięższych chorób serca a nawet nowotworów.

Co się stanie jeśli poziom enzymów będzie zbyt niski?

Jeśli przez dłuższy czas nie uzupełnimy enzymów a ich ilość w ciele będzie zbyt niska zaistnieją dwie sytuacje:

  • Organizm będzie musiał pracować dwa razy ciężej aby wyprodukować enzymy trawienne co spowoduje duże obciążenie układu odpornościowego obniżając skuteczność walki z chorobami.
  • Układ trawienny spowolni tempo pracy i przestanie trawić pożywienie, następnie dojdzie do procesu fermentacji oraz zanieczyszczenia krwi (tzw toksemia)

Zaczną też dokuczać nam inne problemy zdrowotne, cukrzyca, nadciśnienie, choroby nerek, migreny, PMS, zaburzenia pracy jelit, alergie pokarmowe, trądzik, łuszczyca, wzdęcia, zmęczenie, depresja, stany lękowe oraz wiele innych chorób, które są spowodowane toksemią.

Natomiast jeśli utrzymamy odpowiedni poziom enzymów oraz będziemy je regularnie uzupełniać nie narazimy organizmu nie na szkodliwe czynniki z zewnątrz a wręcz przeciwnie dodamy mu siły aby mógł się bronić przed różnymi chorobami.

enzymy trawienne

Enzymy trawienne – jak utrzymać odpowiedni poziom?

Aby utrzymać optymalny poziom enzymów w organizmie oraz zapobiec ich utracie możemy zrobić 3 rzeczy:

  • Po pierwsze zmienić nawyki żywieniowe oraz styl życia aby nie nadwyrężać układu trawiennego.
  • Po drugie uzupełniać zasoby enzymów w organizmie. Można to zrobić na dwa sposoby: zażywać suplementy diety lub w bardziej naturalny sposób spożywać warzywa i owoce zawierające w biokatalizatory. Najlepszym oraz najszybszym sposobem na dodanie zastrzyku enzymów naszemu organizmowi będzie picie świeżych soków owocowych i warzywnych.
  • Po trzecie powinniśmy zawsze pamiętać, że to co spożywamy jest naszym wyborem. Starajmy się zawsze dokonywać dobrych i zdrowych wyborów a nasze ciało odpłaci się tym samym.

Prawda o enzymach. Wiedząc już jakie produkty są niezdrowe możesz spokojnie odstawić je na bok, natomiast starać się jeść jak najwięcej produktów korzystnie wpływających na stan zdrowia.

Życzymy wytrwałości oraz sukcesu, na pewno będzie warto.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *