aronia właściwości

Aronia – czarne kulki mocy

Sok z aronii warto mieć w domu cały rok, jako że jej owoce są bogate w witaminy i związki roślinne, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i pomagają się bronić przed chorobami, nawet tymi najgroźniejszymi  jak rak czy miażdżyca. Warto zatem sprawdzić, jakie właściwości ma aronia.

Aronia – właściwości

Właściwości soku z aronii nie są do przecenienia- to antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Pozyskuje się go z jagód aronii czarnoowocowej, co zapewnia mu głęboki, ciemnoczerwony kolor. Aronia wspaniale rośnie i owocuje na terenie Polski, co sprawia, że jesteśmy potentatem w uprawie tych krzewów. Pochodzi ona z Ameryki Północnej i należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Czasem jej zbiorów jest wczesna jesień, stanowiąca sezon masowych zachorowań. Sprowadzenie jej do Europy zawdzięczamy Miczurinowi, rosyjskiemu sadownikowi, który wyhodował nowe gatunki roślin i zwierząt.

aronia przepisy
1. Aronia przeciw nowotworom
Aronia zawiera dużo witaminy P- to nic innego jak bioflawonoidy, czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach. Są to barwniki nadające kolor owocom i pełniące dodatkowe funkcje ochronne- bronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także przed szkodliwym działaniem słońca i inwazjami insektów. Mają one również pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu- działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami, a to wszystko dzięki jej składnikom (kwercetynie, rutynie, katechinie, antocyjanom i leukocyjanom).
Oprócz bioflawonoidów aronia zawiera jeszcze witaminy: C, PP, B2, B9 (kwas foliowy) oraz witaminę E. Bioflawonoidy poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, która z kolei korzystnie wpływa na działanie innego przeciwutleniacza, jakim jest witamina E. Brygada przeciwutleniaczy wspomaga siły obronne organizmu w walce z wolnymi rodnikami, które mogą powodować zmiany degeneracyjne i przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych.
2. Aronia a nadciśnienie i choroby oczu
Bioflawonoidy z aronii bardzo korzystnie wpływają na naczynia krwionośne- wzmacniają je, uelastyczniają, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność. Zmniejszają również ciśnienie krwi, a także poprawiają pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku i wokół mieszków włosowych. Zapobiegają więc powstawaniu chorób oczu: jaskry, zaćmy, czy degeneracji plamki żółtej na siatkówce. Regenerują też rodopsynę, barwnik wpływający na jakość widzenia. Ograniczają również utlenianie lipidów, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i podwyższają dobry cholesterol HDL.
3. Aronia dobra dla osób pracujących przy komputerze
Owoce aronii, dzięki swemu potencjałowi przeciwutleniającemu oraz ważnym minerałom łagodzą skutki chemio- i radioterapii. Warto po nie sięgnąć także wtedy, gdy dużo pracujemy przy komputerze, bowiem wspomagają one regenerację narządu wzroku przez poprawienie ukrwienia, ale również niwelują skutki promieniowana monitorów. Chronią także przed promieniowaniem UV i wspomagają mechanizmy obronne skóry.

aronia przetwory

Aronia – przepisy

Aronia – sok

Sok z aronii można z powodzeniem pić sam, uzupełniając w ten sposób dzienną dawkę witamin, ale także dodawać do herbaty w okresie zimowym, aby wzmocnić swoją odporność. Może być on wspaniałym dodatkiem do deserów, który dobrze komponuje się ze słodyczą budyniu. Zaleca się picie około 50 ml soku dziennie przez cały rok.
Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 300-500 g cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 cytryna

Dokładnie umyte owoce umieszczamy w garnku i rozgniatamy je widelcem, tłuczkiem do ziemniaków bądź mikserem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, a całość gotujemy około 30 minut. Sok odcedzamy przez gęste sito i pasteryzujemy go w słoiczkach około 15 minut od zagotowania wody. Sam sok bez cukru jest dość cierpki – jego dodanie sprawia, że otrzymujemy sok bez typowej dla aronii goryczki. Ponadto jest on ekologiczny, naturalny i bez sztucznych dodatków.

Aronia – przetwory

Dżem z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • 50 dag cukru
  • pół szklanki wody

Umyte owoce przełóż do rondla, zasyp cukrem i podgrzewaj przez kilkanaście minut na małym ogniu. Następnie wlej pół szklanki wody i dalej gotuj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak powstałą masę przełóż do słoiczków i odwróć je do góry dnem, aż do wystygnięcia.

aronia nalewka

Aronia – nalewka:

  • 1,5 kg owoców
  • 0.5 kg cukru
  • laska wanilii
  • kawałek imbiru
  • 1 l wódki
  • 0,25 l spirytusu 96%

Owoce umyj, osącz, wysyp na papierowy ręcznik i usuń ogonki. Przełóż do naczynia, dodaj wanilię, imbir i alkohol, a następnie odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przecedź otrzymany roztwór, przefiltruj i przelej do butelek, po czym pozostaw w chłodzie na pół roku.

Aronia – uprawa

Aronia jest odporna na mróz i najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych bądź półcienistych. Jest tolerancyjna w stosunku do wilgotności gleby, a najlepsze podłoże to zasobne w próchnicę. Krzewy sadzi się w odległości 0,5 m od siebie. Od tego jak dużo wody dostarczymy aronii zależy wielkość plonów, których można dokonać dopiero w sezonie jesiennym.

Komentarze: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *