pomidorowy-sok

10 Powodów dla których warto pić sok pomidorowy

Pomidory, z których następnie powstaje sok pomidorowy występują w wielu odmianach kształtach i kolorach, są kopalnią substancji odżywczych, nie bez powodu zalicza się je do „superfoods” czyli najzdrowszej żywności na świecie. Właściwości prozdrowotne pomidorów znane są od pokoleń, to dzięki substancjom odżywczym, w których skład wchodzą między innymi witaminy A, B6, C, K, kwas foliowy, tiaminy, magnez, mangan, potas, fosfor, miedź.

Zastosowanie pomidorów w kuchni jest bardzo wszechstronne, od zup i sosów do sałatek i kanapek, jednak największą przyswajalność wykazują w formie świeżego soku.

Sok pomidorowy – właściwości i działanie 

Działa antynowotworowo
Likopen oraz karotenoidy zawarte w soku pomidorowym znacznie obniżają ryzyko występowania nowotworów różnego pochodzenia min. raka piersi, płuc czy prostaty. Badania dowodzą, że spożywanie odpowiedniej ilości likopenu obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki aż o 30%.

Wspomaga trawienie
Codzienne spożywanie soku pomidorowego reguluje pracę układu trawiennego oraz utrzymuje zdrowie wątroby.

Działa przeciwzapalnie
Przewlekłe stany zapalne są skutkiem chorób lub urazów, spożywanie soku z pomidorów znacznie łagodzi ból oraz niedogodności towarzyszące przy zapaleniach.

Obniża cholesterol
Błonnik pomidorowy powoduje rozpad złego cholesterolu LDL, sok pomidorowy wpływa korzystnie na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.

Sok pomidorowy wspomaga wzrok
U osób po 50 roku życia bardzo często występuje zwyrodnienie plamki żółtej, jest to przewlekła, postępująca choroba oczu. Witamina A zawarta w pomidorach wspomaga zdrowie oczu chroniąc go przed wieloma chorobami min. zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmą.

Sok pomidorowy właściwości

Chroni serce
Duże stężenie likopenu w soku pomidorowym zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca oraz chorób układu krążenia, np. udaru czy zawału.

Wspomaga zdrowie kości
Witamina K pełni bardzo istotną rolę w budowie i utrzymaniu zdrowych kości aktywując osteokalcynę – białko, które tworzy masę kostna oraz zapobiega osadzaniu się wapnia w tętnicach. Zawartość witaminy K w pomidorach jest bardzo duża.

Sok pomidorowy zapobiega udarom mózgu
Likopen w pomidorach chroni przed występowaniem udaru mózgu.

Chroni przed chorobami płuc
Bierne palenie tytoniu powoduje rozedmę płuc, badania przeprowadzone na szczurach wykazały, iż spożywanie soku pomidorowego hamuje występowanie rozedmy płucnej.

Chroni przed zatorami i zakrzepicą krwi
Pomidory zwierają dużą ilość fitoskładników, które wspomagają prawidłową krzepliwość oraz przepływ krwi zapobiegając występowaniu zatorów.

Sok pomidorowy świetnie sprawdzi się również w kosmetyce, dowiedz się więcej o niesamowitych zastosowaniach soku pomidorowego – Pomidorowe SPA

Komentarze: 2
  1. Andrzej

    Witamina K proszę dopisać w odpowiednie miejsca bo to bardzo ważne.
    K2 -„Wspomaga zdrowie kości”. Kieruje wchłoniety wapń do kości i zębów.
    K1 -„Chroni przed zatorami i zakrzepicą krwi”. Rozrzedza krew.

    • greenlife

      Dziękujemy za czujność, oczywiście witamina K jest bardzo istotnym składnikiem pomidorów!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *